U međuprostoru – samostalna izložba Milana Bulatovića

Filed under: vizuelne umetnosti |

Milan Bulatovic

Gallery Inex Film, Višnjička 76, Beograd

12.04 – 24.04.2014.

Otvaranje je u 20h.

                     Prostor je jedan od najvažnijih pojmova filozofije, fizike, matematike i likovnih umjetnosti. Međutim, zadržimo se na jednom konkretnijem određenju prostora – ličnom, umetničkom prostoru.

Lični prostor je onaj koji okružuje jedinku ikoji ona smatra “svojim”, na psihološkom nivou. Ljudi cene svoj prostor i osecaju neprijatnost, bes ili anksioznost ukoliko je njihov lični prostor ugrožen. Dozvoliti osobi da uđe u naš intimni prostor ili dobiti dozvolu ući u nečiji prostor je indikator povezanosti među ljudima. U savremenom društvu, posebno u urbanoj sredini, teško je održati lični prostor, na primer na prepunoj ulici, na radnom mestu, u gradskom prevozu, u liftu. Međutim, u ovom interpersonalnom prostoru tj. međuprostoru stvara se psihološki “mehur” koji nastaje kada jedna osoba stoji preblizu druge osobe. Interpersonalna zona ne daje nam prostor da se izolujemo već podrazumeva kontakt licem u lice i sam tim i komunikaciju.

Nije li upravo i umetnost ono što zahteva interpersonalni prostor, interakciju mnoštva individua koje dele istu nameru i kreću se ka istom cilju – kreiranju zajedničkog kulturnog prostora u kojem je protok kreativnosti i ideja zaista beskonačan.

Autor poput Milana Bulatovića svestan je da mora da žrtvuje, i u neku ruku eksploatiše, svoj prostor i svoju intimnu viziju ne bi li bio vitalan član heterogenog umetničkog prostora. Milan je takođe svastan da je njegova likovna produkcija rezultat bogate umetničke sredine kojom je okružen i zato njegovi radovi nemaju konkretnu narativnu i stilsku konstantu. Kako autor tvdi njegov rad referiše na širok spektar umetničkog izraza, poput  umetnosti dalekog istoka, islamskih arabeski, suprematizma, futurizma, nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma, pop arta, psihodelije i street arta. Takođe Milan crpi inspiraciju iz širokog spektra dokumentarnih filmova, emisija i tekstova o drevnim civilizacijama, misterijama, religiji, alternativnim naučnim teorijama i matematici(posebno onoj koja izučava fraktalnu geometriju i beskonačnost).

Ovaj autor je svestan hibridnosti današnjeg likovnog prostora i činjenica da granice čovekovog poimanja prostora nisu konačne.

                                                                                                                                    Milan Nasković

Milan Bulatović

Rođen 04.11.1987.godine u Pančevu.

Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2012. godine u klasi prof. Velizara Krstića, odsek slikarstvo. Svoj rad je do sada izlagao na tri samostalne i desetak kolektivnih izložbi. Pored slikarstva bavi se grafikom, street artom, umetničkim aktivizmom. Aktivista je neformalne grupe konceptualnih umetnika ARTifACT od 2010. godine. Učestvovao je u nekoliko kreativnih radionica, a njegovi radovi mogu se naći i u javnom prostoru. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti „Marko Krsmanović“ za inovativni pristup grafici u 2011. godini.