Petar Božović: Zeleni oktobar

Filed under: 2021,afirmator,arhiva,proza |

Nije baš čest slučaj da se za temu domaćeg romana, naročito prvenca, odabere ozbiljna i prelomna situacija u našoj istoriji kao što je bila ona čuvenog Petog oktobra 2000. godine. Mladi pisac Petar Božović, koji je diplomirao na smeru za politikologiju na Fakultetu političkih nauka, odlučio se baš za ovu temu, kako sam kaže „zato što je to događaj koji me je snažno formirao… Kada se završavala jedna epoha, nisam mogao tek tako da je napustim, morao sam ponovo da je proživim.“ A uz njegov roman „Zeleni oktobar“, proživećemo je i mi sami, još kako!

Jedan od najupečatljivijih uvoda u roman koje sam nedavno pročitala, gotovo renesansan uvid u život i način stvaranja jednog umetnika dao nam je Petar Božović kroz lik Alberta Pirelija, propalog slikara, koji živi, gde bi drugo, no u Italiji, u Đenovi. Poseta starog znanca, Amerikanca, nateraće ga da izbaci možda ono poslednje dobro i kvalitetno što je u sebi imao, a što će inspirisati milione drugih na borbu za vlastita prava, slobodu govora i mišljenja, jednom rečju, život bez opresija…

Način propovedanja ovog mladog autora lak je, neopterećujuć, iako se bavi krajnje ozbiljnim temama iz naše skorije istorije. Onima koji su je osetili na svojoj koži nije, međutim, teško da se kroz roman kreću. Lagane i šaljive rečenice, čine da letite kroz štivo i želite još. Čudni likovi nalik Raspućinu, čarobni zeleni napitak čija nam tajna večito izmiče, mlada Srpkinja koja se otiskuje u nepoznato, revolucija na pomolu… Sve su to začini koji čine roman zanimljivim.

Sjajno ocrtani likovi poput Doktora, Psa, Jorgosa, Kirjuzova i Ričarda Džonsa uvlače vas u turbulentan svet, prepun događaja opasnih i po život i po zdravlje. Hoće li se protagonisti izboriti sa silnim nedaćama koje ih prate, hoće li revolucija uspeti, da li će doneti željene promene, šta će se na kraju dogoditi sa tim magičnim napitkom i postoji li on uopšte… Samo su neka od pitanja na koja treba da nađete odgovore čitajući roman.

Da li je društvo na istorijskoj prekretnici uspelo da se preporodi, da li je donelo ispravne odluke i koje će posledice tih odluka biti, ko je odigrao pozitivnu, a ko negativnu ulogu u demokratskim promenama u Srbiji, da li je narod izvukao pouke iz događaja Petog oktobra te, danas daleke, 2000. godine… Odgovori na ova pitanja strpljivo vas čekaju na stranicama romana „Zeleni oktobar“…

Tamara Lujak