Nova knjiga Ninusa Nestorovića: „BOŽE, UPROSTI NAM“

Filed under: 2020,afirmator,arhiva,Broj 98 - maj 2020,info |

Izašla je nova knjiga aforizama Ninusa Nestorovića „Bože, uprosti nam“. Izdavač je novosadski „Prometej“. Na 208 strana, sa oko 800 aforizama Ninus nam sa malo reči, a sa puno stila, kreacije, domišljatosti, razigranosti, hrabrosti predstavlja svet u kojem mi danas živimo.

Predgovor i pogovor za ovu knjigu napisali su profesor Ratko Božović i rok kritičar, novinar i pisac Petar Peca Popović.

„Ako je prihvatimo mišljenje da je aforizam “roman bez suvišnih reči“, onda Ninus Nestorović odavno zaslužuje status našeg romanopisca klasika! Bez obzira na njegov stav da je “aforizam književno delo u kojem pisac ima veoma malo prostora za dokazivanje“, sam Nestorović nizom istinskih bravura-kalambura ukazuje koliko “pravi dribling duha u skučenom predelu“ nudi šansu za šire sagledavanje naše sredine i ovog vremena…“ „… Sve što Ninus radi samo je kap druge boje u okeanu našeg poraza. Ali okean bi bez te kapi bio komplikovaniji za brodolomnike. Ta kap svetli! Tamo gde se svaka vrsta vlasti odlikuje obesnošću i bajnom egzistencijom, od velike je korisi čitati vlasnika „zaoštrenog pera“. Kao vid neslaganja i nemirenja sa terorom tako uspostavljene stvarnosti.“

Petar Peca Popović

„Predrasude, laži, manipulacije i mistifikacije postaju predmet žustre ironične opservacije u satiričnom aforizmu Ninusa Nestorovića. Tu su se našli novi prilozi za glosarijum našeg propadanja. Kod aforističara satiričnog smera kakav je Nestorovićev nema ni laganja, ni prenemaganja, ni sentimentalnosti. On govori u svoje ime, ali i u ime onih koji nisu u prilici da se usprotive prokletstvu poništavanja vrednosti ljudskog dotojanstva. Kad brani slobodu, pravdu i vrednosti, kad brani čovečnost, čini to jasno da jasnije ne može biti. Bio je to njegov put do pročišćenog aforizma kao neumoljive misli naše sumorne sadašnjosti. Pokazalo se da takav aforističar nije samo paskalovska trska „koja misli“, već i trska koja probada čireve ljudske truleži.“

Profesor Ratko Božović

Naslovnu stranu knjige krasi delo našeg čuvenog karikaturiste Petra Pismestrovića koji živi i radi u Austriji. Aforizme je izabrao Bojan Ljubenović pisac kultne rubrike TRN i glavni urednik stranice za humor u Večernjim novostima. Tehnički urednik Vladica Milenković.

Aforizmi iz knjige:

Da moram danas ponovo da izaberem zanimanje, pre bih bio vođa bande, nego profesor fakulteta. Ne zbog para, nego zbog ugleda.

Umrla je sloboda govora u Srbiji. Smrt je nastala gušenjem.

Čim je primetio da se narod zaljubio u njega, vođa ga je odmah odveo u mrak… 

Ovde su samo psihijatrijski slučajevi ostvarene ličnosti. Što umisle, to i budu!

Neko je policajac, neko kriminalac, a neko mora da radi oba posla da bi preživeo!

Nama je bolje da otvorimo Pandorinu kutiju, nego glasačku. Manje zlo se u njoj krije.

I dušom i telom ste uz vođu?! A gde vam je mozak?

Za razliku od saobraćaja, obračun kriminalaca na našim ulicama odvija se normalno…

Bez pomoći države, sve u Srbiji bi brzo propalo. Čak i kriminal.

Svo naše bogatstvo je završilo u inostranstvu. Pare i zlato su izneli političari, a deca su sama otišla!

Balkansku sirotinju je teško razlikovati. Tek kad joj u ratu navučeš uniforme, zna se čija je čija!

Neke iznenađuje to što ovde mrtvi i dalje glasaju. Mene mnogo više čude živi.