Miloš Ristić: Bez promocija

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,zabrane,zabranjeni |

knjigeMada i pridev ,,kruševački“ ne bi trebalo ispustiti iz vida, taj čarapanski mentalitet koji blaženo grade već decenijama poštapalicama ,,mnogo ti je“, ,,budi skroman“, ,,nemoj da si bezobrazan“, ,,pohlepan“.

Objavio sam pet knjiga u 2012. godini bez promocija – može li se to zabranom smatrati? Ako uzmemo u obzir i onu iz novembra 2012. – pesnički prvenac – onda je to 6 knjiga za 14 meseci mladog autora. I sujeta radi.  Sujeta kruševačkih pisaca. Tačnije sujeta ,,starijih“ pisaca ili pohlepa već utemeljenih i ugrađenih i ko zna ti još čega pisaca! Mada i pridev ,,kruševački“ ne bi trebalo ispustiti iz vida, taj čarapanski mentalitet koji blaženo grade već decenijama poštapalicama ,,mnogo ti je“, ,,budi skroman“, ,,nemoj da si bezobrazan“, ,,pohlepan“. Ko je pohlepan? Jel sam ja pohlepan? Navodno te kulturno-istorijske ,,gospođe i gospoda“ ne znaju da je neki tamo njihov sugrađanin mlađi konkurent-pisac objavio 6 knjiga za 14 meseci. Navodno. Nizvodno. Niz Rasinu. Tako teku stvari u Rasinskom književnom okrugu. I lugu. Lugovima. Plugovima. Kulovima. Kuloarima. Repertoarima kulture koju ponosno i moćno drži čuveni Kulturni centar. Ako je to što promovišu dokone domaćice koje između kuvanja džema pohuju poeziju i ushićene penzionere štono između šaha štancuju knjigice onda sam ja Marko Kraljević? Po četvrti put među Srbima!

Za kraj neću ništa poručiti kamo li moliti one koji su me cenzurisali nekoliko puta, prekidali mi promociju jednom, ili otkazali drugi put, ili se ne javljali i ne odgovarali na mejlove i poruke, a i pozive – da mi ponude ili održe promociju tri knjige koje su mi izašle samo u kraju godine – knjigu književnih kritika TASIĆEVO KNJIŽEVNO DELO, knjigu pesama TAZBINA ili knjigu misli-aforizama MISLIM DAKLE NOSIM BRADU!?

Naravno da su obavešteni od moje strane o knjizi i ponudi još dok je bila u fazi štampe, ali šef kulturnog centra traži 4.000 dinara za zakup Bele sale Kulturnog centra i to po satu da bi se nečija poezija, osim ako oni nekog besplatno ne guraju, promovisala!

Miloš Ristić

* napomena: stavovi iskazani u ovoj rubrici nisu uvek i stavovi redakcije Afirmatora