Ljubavni život poznatih: Napoleon Bonaparta

Filed under: afirmator,broj 13 - april 2013,ljubavni život poznatih,Specijali |

NapoleonNapoleon Bonaparta (15. VIII 1769. – 5. V 1821.) – odlomci iz knjige u nastajanju –

Već u svojoj 30. godini bio je gospodar Francuske. Počeo je kao obični artiljerijski oficir ali je 1793. godine preoteo Tulon od britanskih snaga koje su pomagale francuske rojaliste. Dve godine kasnije brutalno je skršio pobunjeničku masu u Parizu i na taj način spasao novu republiku. Data mu je komanda nad francuskom vojskom u Italiji. Postao je nacionalni heroj porazivši austrijske armije. Nakon vojne kampanje u Egiptu, 1799, tajno se vraća u Pariz i tamo, iskoristivši političku nestabilnost, izvršava državni udar. Iako zavijeno u ustavnu oblandu, Napoleon postiže neograničenu političku vlast.

Kontinentalna Evropa potpada pod Bonapartinu vlast nakon takozvanih Napoleonskih ratova, ali, najviše zbog katastrofalne invazije Rusije, 1812, i strašnog poraza kod Lajpciga, 1814, Napoleon je abdicirao sa francuskog trona i proteran je na Elbu. Uspeo je da pobegne iz progonstva i nakon „sto dana borbe“ napori da povrati carsku titulu propali su njegovim porazom kod Vaterloa, 1815. Doživotno progonstvo na udaljeno ostrvo Sv. Helenu bio je Napoleonov kraj. Tamo umire, možda kao posledica trovanja, 5. maja 1821. godine.

Dvaput se ženio i tokom brakova imao je, koliko je potvrđeno, tuce ljubavnica.

Dvaput se ženio i tokom brakova imao je, koliko je potvrđeno, tuce ljubavnica. Pored potvrđenih još nekih dvadesetak žena, kako se pričalo, vodile su ljubav sa Bonapartom. Prva žena zvala mu se Roz de Boarne, poznata kao Žozefina. A kako je sam priznao, izgubio je nevinost u osamnaestoj godini i to sa jednom prostitutkom koju je pokupio na pariskom bulevaru. U svakom slučaju, bez obzira na „komercijalna“ seksualna iskustva, Napoleon je celog života bio plašljiv kada su žene bile u pitanju.

Hteo je rano da se oženi, pa je još 1795. nameravao da zaprosi svoju prvu ljubav, inače sestru bratovljeve žene, ali je odustao od tog pokušaja. Nakon takvog iskustva okrenuo se starijim ženama i predlagao brakove najmanje pet od njih. Jedna je imala 60 godina, Madmazel de Montazie, a druga 40, Madame Permo. Obe su, nakon što su shvatile da je Napoleon zaista ozbiljan, bile šokirane njegovom prosidbom.

Ipak je Bonapartina potraga za suprugom urodila plodom kada je Kont Pol Bara, pokušavajući da se otarasi svoje skupe karipske ljubavnice Žozefine, sredio da ih međusobno upozna. Napoleon Bonaparta oženio se tada 28 godina starom kriolkom, a prilikom venčanja njoj su prijavili četiri godine starosti manje, a njemu su dodali dve. Na taj način razlika u godinama bila je manje primetna.

Tokom prve bračne noći njeno psetance, misleći da mu je gazdarica napadnuta, skočio je na krevet i ujelo Napoleona za stražnjicu. Dva dana kasnije Bonaparta je po vojnom potrebama otišao za Italiju ostavljajući Žozefinu, koja je retko spavala sama, slobodnu da nastavi zabavu sa svojim ljubavnicima. Na njegove pozive da mu se pridruži Žozefina se vadila na mnogobrojne načine, čak i da je u drugom stanju.

Još iz tog vremena ostao nam je Žozefinin komentar o Napoleonu Bonaparti: „Bon-a-parte est Bon-à-rien” („Bonaparta je dobar ni-za-šta”).

Tokom egipatske kampanje iz 1798. godine Napoleon je za ljubavnicu imao Polin Fure. Napoleon je bio očaran svojom dvadesetogodišnjom plavušom koja se u Egiptu nalazila sa mužem vojnikom, samo zahvaljujući dečačkom građom svog tela i vojnoj uniformi koju je nosila. Bonaparta je Polininog rogonju poslao u Pariz, a ona se preselila u kuću blizu Napoleonovog glavnog štaba. Vojnici su joj nadenuli imana „Naša Gospa sa Orijenta“ i „Madam la Ženeral“. Idilu su prekinuli Englezi nakon što su zarobili brod na kome se nalazio pukovnik Fure a potom ga zlonamerno poslali u Egipat da bi Napoleonu pokvario račune.

Napoleonov ađutant podvodio mu je devojke za provod ali je su s nekima od njih veze trajale i duže vreme. Sa dvorskim damama Eleonor Denel i Mari Antoanet Dusat slučaj je bio nešto drugačiji. Naime, one su namerno ponuđene Napoleonu jer je njegova familija htela da napakosti Žosefini i dokaže je da je bila nerotkinja. Denel je 1806. dobila sina Leona i Napoleon je ponosno tvrdio da je on otac.

Bonapartina velika ljubav bila je poljska aristokratkinja Marija Valevska. Kada joj se on prvi put u svom privatnom stanu u Varšavi približio agresivnim ljubavnim jurišom, Valevska se onesvestila i Bonaparta je to iskoristio da je siluje. Na kraju se sve dobro završilo i ljubav je trajala preko tri godine. Kao plod tog druženja rođen je 1810. njihov sin Aleksandar. To je za Žozefinu bio još jedan dokaz da Napoleon nije bio impotentan.

Bonaparte nije imao legalnog sina koji bi ga nasledio na prestolu te on poništava brak sa Žozefinom 1809. godine. Iz političke potrebe Bonaparta je za drugu ženu izabrao osamnaestogodišnju i praznoglavu devicu Mari Luiz iz Austrije. Dok je Mari Luiz odrastala, familija je iz njene okoline uklanjala sve muške životinje da bi je na zaštitili od seksualnih scena. Godinu dana nakon braka, 1810, Napoleonu se rodio sin.

Napoleonove homoseksualne naklonosti, iako ponekad solidno dokumentovane, ipak se pre svega baziraju na psihološkim špekulacijama. U svakom slučaju, Bonaparte u svojoj 42. godini postaje impotentan. Ta činjenica kao i limun-žuta nijansa njegove kože ukazuju na probleme sa endokrinim žlezdama. Na obdukciji se pokazalo da mu se penis skupio na manje od tri santimetra, kao i da su mu oba testisa bila malecka. To ukazuje na slučaj hypogonadisma (abnormalno smanjivanje genitalija). Skoro da nije imao dlake po telu, a stidne dlake su mu, po izveštaju obdukcije, bile ženske po izgledu. Poremećaj funkcionisanja žlezdi prouzrokovale su porast grudi ženskog oblika, kao i smanjenje šaka i stopala.

Ne sasvim proverene glasine tvrde da je pri obdukciji lekar, koji nije voleo Bonapartu jer ga je ovaj na Sv. Heleni sve vreme vređao, odsekao Napoleonov penis koji se sada navodno nalazi u Nju Džersiju.

Sumiranjem Napoleonovog seksualnog života ukazalo bi se sledeće: kratki penis, biseksualnost, odnos s prostitutkama, hronična impotencija, želja za starijim ženama, fetiš zadnjice…