Izložba posvećena srpskom lutkarstvu: “Svetovi i junaci”

Filed under: 2014,afirmator,broj-22-januar-2014,info,pozorište |

lutkarska-izlozba-svetovi-i-junaciJedinstvena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu pod nazivom “Svetovi i junaci” biće otvorena u četvrtak, 30. januara, od 11 časova u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8).

Posetioce će pozdraviti Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavnici Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Donka Špiček, predsednik UO Dečjeg kulturnog centra Beograd i dobitnik prestižne Nagrade za životno delo „Mali princ“, koju Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Najmlađi posetioci imaće priliku i da učestvuju u kreativnoj radionici pravljenja lutaka, koju vode glumica, lutkar i teatrolog Marijana Petrović i Biljana Stamenković iz Ateljea za primenjenu umetnost DKCB.

Ova izložba je nastala u okviru obeležavanja jubileja – dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, a istovremeno je i deo evropskog projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkarska nomadska akademija 3) koji sufinansira Evropska komisija u okviru programa Kultura 2007-2013. Izložba je do sada bila predstavljena u Ljubljani (Narodni muzej Slovenije, april/maj 2013), Zagrebu (Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Kulturni centar Travno, septembar 2013), Subotici (20. Međunarodni festival pozorišta za decu, maj 2013) i Novom Sadu (28. septembar – 8. oktobar 2013. godine, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića).

Izložbu “Svetovi i junaci”, koja obuhvata građu iz arhiva Dečjeg pozorišta Subotica; Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin; Pozorišta mladih, Novi Sad; Pozorišta lutaka „Pinokio“, Zemun; Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd; Pozorišta „Boško Buha“, Beograd; Pozorištanca „Puž“, Beograd; Pozorišta za decu, Kragujevac; Pozorišta lutaka Niš i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, te građu iz privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine, realizovali su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada i Mini teatar iz Ljubljane kao nosilac projekta. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.

Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

Izložba, koja će u Dečjem kulturnom centru Beograda biti otvorena do 28. februara, predstavlja prvi ovakav poduhvat u Srbiji, jer ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva, pa su eksponati prikupljeni specijalno za ovu priliku.

S obzirom na relativno dug period koji izložba obuhvata (oko pola veka, najstariji eksponat datira iz 1961. godine), dostupnost građe značajno je uticala na sam odabir, te je prezentovan tek deo značajnih umetničkih ostvarenja. Zbog trošnosti materijala, nepostojanja institucije sa adekvatnim prostorom za pohranjivanje, prirodnih nepogoda i slično (u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine stradala je zgrada Malog pozorišta Duško Radović) veliki deo lutaka i kostima na žalost nije sačuvan.