EKSKLUZIVNO! KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH AFERA!

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo,info |

Na veliko interesovanje publikuma odgovaramo dugim pisanijem – posle Bubala slede Mlađa Dinkić i  Ivica Dačić. Pa, da počnemo:

dacicAFERA KOFER

U preduzeću za projektovanje, inženjering i proizvodnju Vlatacom udeo od 44 odsto ima Slovenac Vladimir Cizelj, koji je široj javnosti postao poznat početkom 2006. godine, posle hapšenja tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Dejana Simića i visokog funkcionera SPS Vladana Zagrađanina, uz zaplenu kofera sa 100.000 evra. Ovo hapšenje se odigralo 15 minuta pošto je Dačić napustio Simićev stan. (Ranije tog dana, po Dačićevom svedočenju, on i Zagrađanin bili su u Cizeljevoj kancelariji.) Prema optužnici, novac je bio mito da bi Narodna banka vratila dozvolu za rad Kreditno eksportnoj banci (KEB) i da bi se olakšalo poslovanje lizing kompanije i osiguravajućeg društva u vlasništvu izraelske TBI grupe. U sudskom postupku koji je vođen protiv Simića i Zagrađanina, aprila 2009. godine, svedočio je i Dačić, koji je potvrdio poznanstvo sa Cizeljem. U svom svedočenju, Cizelj je rekao da je Dačića svojevremeno upoznao sa problemima koje njegova TBI grupa ima u Srbiji i da se od tada sa njim „intenzivno družio“. Zbog nedostatka dokaza, Viši sud u Beogradu je u maju 2010. godine doneo oslobodio krivice Dejana Simića i Vladana Zagrađanina.

preuzeto sa http://www.naslovi.net/2012-09-14/e-novine/tajni-poslovi-dacica-i-cizelja/3857459

NacionalnaStedionicaNACIONALNA ŠTEDIONICA

Beše to leta 2002. kad je Nacionalna štedionica (NŠ) počela da radi. I, negde posle atentata na premijera Đinđića, počinje frtutma: „U momentu kada je tadašnji premijer Srbije Zoran Živković izjavio da je iznenađen što Nacionalna štedionica nije državna banka, Vlada Srbije je tražila da nadležna ministarstva i institucije ispitaju ko je odlučivao o krugu osnivača Nacionalne štedionice, kao i zašto je Republika Srbija isključena iz tog procesa. Vlada je tada usvojila zaključak da je Dinkić, tada guverner NBJ, postupio suprotno zakonu prilikom potpisivanja sporazuma s Nacionalnom štedionicom o preuzimanju poslovnog prostora ZOP-a. Međutim, cijela stvar se završila na narodnoj izreci: „Tresla se gora rodio se miš”.“(…) „Kasnije su Liberali Srbije, predvođeni Dušanom Mihajlovićem, koji je bio ministar policije, optužili Dinkića i Labusa da su oštetili državu prilikom dokapitalizacije Nacionalne štedionice „da je smanjen državni udio, da se dramatično povećao udio sumnjivih akcionara of-šor kompanija sa egzotičnih ostrva”. Tadašnji ministar finansija Božidar đelić je naveo da čak 91 odsto akcija u „Malom kolektivu” ima firma sa Devičanskih ostrva Anglo Europian Marketing Associates, sa britanskih Djevičanskih ostrva čije se poslovanje vezivalo za ime Vuka Hamovića, dok je preostalih devet odsto vlasnik Milan Škorić, navodno Hamovićev zet. Među akcionarima Nacionalne štedionice je i firma Pima u kojoj 90 odsto kapitala ima Pruto nacional sa Karipskih ostrva dok ostatak posjeduje supruga Vojina Lazarevića koji je u bliskim poslovnim odnosima sa Hamovićem. „Suština prevare je u tome što državni kapital nije valjano iskazan, jer je osnivački kapital u novčanom obliku bio pet miliona dolara, a nikada nije utvrđeno koliki je osnivački ulog države bio u nekretninama, mreži i opremi, a mjeri se desetinama miliona evra”, rekla je Dragana Jovanović, portparol Liberala Srbije.

Citati preuzeti iz: http://www.pobjeda.me/arhiva/?datum=2005-09-19&id=70738

DRŽAVNE AKCIJE

Mlađan Dinkić je, u izjavi B92  rekao 2010. godine  i nije porekao: „Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je građanima obećao 1.000 evra od besplatnih akcija da bi Tadić pobedio na izborima 2008. protiv Tome Nikolića“ (…) “ Kasnije analize su pokazale da bukvalno tih 100.000 glasova, za koliko je pobedio u drugom krugu, dobrim delom potiču od zajedničkog obećanja, koje sam ja preuzeo lično na sebe, o besplatnim akcijama. Znači, preuzeo sam na sebe obećanje, a preusmerio svu političku korist Tadiću“, kaže Dinkić.“Kasnije analize su pokazale da bukvalno tih 100.000 glasova, za koliko je pobedio u drugom krugu, dobrim delom potiču od zajedničkog obećanja, koje sam ja preuzeo lično na sebe, o besplatnim akcijama. Znači, preuzeo sam na sebe obećanje, a preusmerio svu političku korist Tadiću“, kaže Dinkić (…)  „Priznajem da sam krajem 2007, kada sam pisao to pismo građanima, bio svestan rizika u koji ulazim. S jedne strane, bio sam potpuno uveren da je moguće dobiti 1.000 evra za besplatne akcije, jer se radi o najvrednijim srpskim preduzećima, ali nisam predvideo svetsku finansijsku krizu, koja je urušila akcije svih kompanija u svetu. Takođe, nisam ni slutio da će NIS biti maltene poklonjen i da će tu propasti deo vrednosti preduzeća“, kaže on.

Citati preuzeti iz: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=28&nav_id=482093

AFERA OD VLADAVINE

I, čak i da se nekim čudom dokaže da akteri ovih afera nisu baš ti i, da, recimo, afera s rudnicima „Kolubara“ ili lukom „Beograd“ ne postoji te da su to isfabrikovane laži u šta ne veruje niko, pa čak ni članovi Glavnih odbora stranaka današnje pozicije i opozicije, šta ćemo, čemerni, sa svim onim gadostima koje su pobrojani političari počinili? Sa svim onim „sukobima interesa“? Šta ćemo s glomaznom administracijom koja pravi samo kozmetičke promene na trulom državnom truplu? I, šta ćemo, ako je nekome osim love stalo i do neke časti i poštenja s onim pričama o Velikim Srbijama, vučićevskim Zakonima o informisanju, vulinovskim žvakama o kvazi-normalnom polivanju studenata ledenim šmrkovima u februaru, „s krvlju smo došli na vlast-s krvlju ćemo i otići“, „ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo“‘ ? Šta ćemo s licemernim regionalistima koji su ,iznebuha, pred izbore, odlučili da to postanu. Trebalo im je 11 godina za to. Pre su bili neki centralisti, šta li? S naprednjacima koji od Putina nose pozdrave za Borisa Tadića? Koji će nam vrag navodna neutralnost ako su neki mufljuzi do juče petljali oko aerodroma u Nišu i  pravili prdnjavu oko Pasuljanskih livada, braći Rusima na polzu? Šta ćemo s intoksiranim funkcionerima koji prete da će da ‘apse pisce? I dokonim cenzorima koji vagaju patriotske i autošovinističke komade,  romane, filmove, predstave?  Jesu li se stvarno toliko evroatlantski integrisali (a ovo “ atlantski“ nam ,iskreno, i  ne treba) pa je došlo vreme da im verujemo? I, jesu li ti ljudi, koji su bili u svim vladama posle Živkovićeve, doprineli samo jednom a to je da Srbija postane demokratski slabija, politički indiferentna i ekonomski urušena zemlja koja je svedena na poziciju pijane, matore prostitutke koju može imati i eksploatisati bilo ko i baš zato je niko i ne želi pa  makar bio „zagoreo“ kao kaubojski tiganj?