Dragan Pavlović: SNOVIĐENJE

Filed under: 2020,afirmator,arhiva,Broj 98 - maj 2020,sf / horor |

Spuštao sam se Crvenim bregom, putem ka selu. U susret mi je išao čovek u gospodskom odelu, sa šeširom na glavi i štapom u ruci. Otkud ovaj čovek u našem selu, pomislih. Pažnju mi privuče njegov neobičan hod, kao da nije dodirivao zemlju. Šešir sa velikim obodom prikirivao mu je lice. Štap mu je bio ukrašen čudnim simbolima. Osetih jezu i neobjašljiv strah.

Našli smo se jedan naspram drugog. Zastadoh, i zagledah mu se u lice. Čovek je polako podigao glavu i ja ugledah dve šupljine umesto očiju, iz kojih je zlosutna vatra sevala. Istog trena shvatih da to demon stoji preda mnom. Hitro ga uhvatih za gušu i, neobjašnjivom snagom, stegnuh. „Gospode Bože, Gospode Bože!“, viknuh.

Iznenadio ga je moj napad, ali ga je istovremeno i razbesneo. Osetio sam snažan pritisak u grudima, kao da hoće da prodre u samo jezgro moje duše. Zagledah se u šupljinu njegovih očiju i u toj neizmernoj dubini, videh crnilo vatre, kao u grotlu vulkana, što me još više uplaši. Bio sam svestan da ne smem da ga pustim.

Stegoh ga još jače i povikah: „Gospode Bože, spasi me!“ Čuh zastrašujuću grmljavinu i pogledah ka nebu. Videh kako se nebesa otvaraju, kako iz njih sevaju strašne munje, koje su pržile sve oko nas. Tog trenutka osetih olakšanje, pritisak u grudima je popuštao. Čuh u svom umu demona kako mi se obraća: Nismo završili. Srešćemo se ponovo

Probudih se obliven znojem. Pomolih glavu iz šatora. Zapahnu me svežina ranog jutra, koja mi je neobično prijala. Pogled mi privuče kamen u neposrednoj blizini šatora. Osetih iznenadnu jezu. Na vrhu kamena stajao je šešir.

 

Dragan Pavlović