Архивирање Београда

Filed under: vizuelne umetnosti |

Дом омладине Београд

18. 03 – 1. 04. 2014.

Отварање изложбе у 19:00

 

Vladan Sibinovic - Arhiviranje Beograda 2

Архивирање Београда настаје као циклус фотографија представљајући објекте који су имали особену улогу у креирању урбанистичких и архитектонских секвенци главног града Србије. Јединствени, са личним и важним историјама присутни, из пуно разлога биваju заборављени, препуштени пропадању и нестајању.

Фотографисање ових артефаката културе започето је као критика према друштву која је у процесу стваралачког трагања попримила сасвим нови облик. Боравећи међу отпацима цивилизације, онога што је модерно друштво створило, а потом занемарило и оставило случају, довело је до неке врсте смираја. Слике које сам доживео на овим местима јасно приказују сав технички прогрес којим је човек оптерећен, тешко време и његове сложености које се појачавају сваке године. Окружен многобројним информацијама и заглушујућим звуковима света данашњице наједном сам доспео у тишину. У простор где време стоји, где мртви индустријски производи поново оживљавају у игри с апсолутним, с бесконачним.

 

Vladan Sibinovic - Arhiviranje Beograda 3

 

Апокалиптичне сцене кроз које сам пролазио јесу слика човекове свести са њеном одговорношћу и обавезама. Оне се могу доживети као опомена, казна или нада за могућом променом. (Владан Сибиновић)

 

 

 

Vladan Sibinovic - Arhiviranje Beograda 1

 


О аутору
Владан Сибиновић, рођен у Београду 1987. године. Дипломирао на Факултету Ликовних Уметности у класи Велизара Крстића, а мастер студије у класи Јована Сивачког. Тренутно
  завршава докторске студије, ментор Биљана Ђурђевић. Живи у Земуну.