ŽUTA KABANICA, NOVI DOMAĆI TRILER U KNJIŽARAMA

Filed under: 2013,afirmator,broj 19 - okrobar 2013,info |

„Žuta kabanica“ Đorđa Bajića

Izdavačka kuća Čarobna knjiga sa ponosom predstavlja Žutu kabanicu, novi roman Đorđa Bajića, dokazanog majstora za atmosferu straha i napetosti. Žuta kabanica je uzbudljiv triler koji neće ostaviti ravnodušnim nijednog poklonika savremene proze i kvalitetnog kriminalističkog romana.

Čarobna knjiga postoji već 10 godina i u bogatom katalogu ove izdavačke kuće našla su se dela brojnih savremenih majstora trilera i misterije poput Heninga Mankela, Denisa Lihejna, Stiga Lašona… Žuta kabanica je dokaz da i domaći autori mogu sa uspehom da se okušaju u ovom popularnom žanru i da stvore uzbudljivo i višeslojno delo koje se čita u jednom dahu.

Da li smo bezbedni u vlastitom gradu?

Broj ubistava u Beogradu u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen. U prestonici se za prvih pet meseci 2013. dogodilo trideset ubistava, koliko ih je bilo tokom cele prošle godine. Motivi za izvršenje zločina su razni. Roman Žuta kabanica govori o mračnim porivima sakrivenim duboko u nama, o strasti, mržnji i osveti.

Ukratko o romanu

U Beogradu se dogodilo još jedno ubistvo, ko zna koje u crnoj seriji. Vest o ubistvu Milana Milutinovića prošla je gotovo nezapaženo – popunila je jednu desetinu stranice u dnevnim novinama i zatim se utopila u moru sličnih tragedija koje svakodnevno potresaju glavni grad i Srbiju. Policija smatra da je mladić žrtva pljačke koja je pošla po zlu, ali advokat Boris Nastasijević misli drugačije…

Pola godine ranije, Borisova supruga Mirjana nastradala je pod nerazjašnjenim okolnostima u istoj zgradi u kojoj je stan iznajmljivao Milutinović. Policija je zaključila da je njena smrt bila nesrećni slučaj, ali oni koji su je voleli, ne mogu da se smire, ne mogu da zaborave. Boris nagovara Mirjaninu sestru, Dafinu Lazarević, da iznajmi stan u zgradi i započine vlastitu istragu. Koji stanar je najsumnjiviji? Spisak mogućih krivaca je dugačak, a nemilosrdni ubica neće sedeti skrštenih ruku i čekati da Dafina pohvata sve konce misterije. Pre nego što se sazna prava istina o smrtima Milana Milutinovića i Mirjane Nastasijević – pod svetlima velegrada biće ugašeni još mnogi životi.

O romanu su rekli:

„Žuta kabanica je moderan kriminalistički roman, whodunit koji ćete pročitati brzo i lako, sve vreme uživajući u dobrom zapletu, zanimljivim likovima i savremenom beogradskom miljeu. Roman za preporuku svima koji vole krimiće, ali i onima koji će ih tek zavoleti.“ – Mirjana Novaković (autorka romana Strah i njegov sluga i Tito je umro)

„Zahvaljujući izvanrednoj erudiciji i poznavanju žanra, Bajić izrasta u srpskog kralja trilera. Žuta kabanica je njegov prvi korak u pohodu na titulu majstora romana misterije.“ – Goran Skrobonja (autor romana Nakot i Čovek koji je ubio Teslu)

„Žuta kabanica je lepršava, vrcava, dinamična, uzbudljiva i pre svega napeta knjiga po kojoj bi se, zahvaljujući vizuelnoj sugestivnosti Bajićevog stila, lako dao snimiti odličan film.“ – Maja Miloš (rediteljka filma Klip)

Izvodi iz recenzija:

Na odmoru su dominirali krimiji to jest Mankel, Fosum i Bajić čiji drugi roman Žuta kabanica preporučujem kao odličan žanrovski roman. (Pisanje.net)

Potpuno ćete izgoreti ukoliko niste namazali zaštitni faktor – jer ovu knjigu nećete moći da ispustite iz ruku. (Grazzia)

Đorđe Bajić (biografija)

Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing, Kvartal, Politikin Zabavnik, Yellow Cab… U periodu od 2007. do 2013. godine pisao za web magazin Popboks. Njegov esej Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića uvršten je u zbornik Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (Clio, 2008). Bajićev debitantski roman, Ostrvo prokletih (Paladin, 2010) stekao je brojne poklonike. Ova horor avantura je početkom 2013. godine zauzela treće mesto na Izboru najboljeg SF, horor i fentezi romana. Bajićev drugi roman, triler Žuta kabanica (2013), objavila je Čarobna knjiga.

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ vodi se idejom da se čitalackoj publici na jednom mestu omoguće knjige najkvalitetnijih autora iz više oblasti, kako bi čitaoci imali širok izbor i kako bi svako mogao da odabere dobre naslove prema svom afinitetu. Zato su naše knjige toliko različite po vrsti – od klasične književnosti, preko dečje i žanrovske literature, do knjiga posvećenih zdravom životu i popularne psihologije. Cilj naše uređivačke politike jeste da svaku knjigu možemo da preporučimo čitaocima. Trudimo se da cene naših izdanja budu pristupačne a da kvalitet dizajna knjiga uvek bude na svetskom nivou. Od leta 2009. godine „Čarobnoj knjizi“ je pripojena beogradska izdavačka kuća „Okean“. Svim ljubiteljima „Okeanovih“ izdanja i dalje će biti dostupne knjige koje su voleli da čitaju, omiljeni pisci, ali i njihove nove knjige.