„Zona škart“, novi dokumentarac Mladena Milosavljevića

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,film |

beograd-kumodraska-ulica-prihvatiliste-za-odrasle-1328585176-54365

Mladen Milosavljević završio je motnažu novog dokumentarnog filma „Zona škart“, koji govori o štićenicima prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj 226a u Beogradu. Ovo je jedina institucija na teritoriji grada Beograda koja je u potpunosti okrenuta brizi o beskućnicima, a kroz koju je prošlo oko 30 000. štićenika, među kojima je bilo i poznatih ličnosti (Vera Lubarda, Margita Stefanović).

Režiser je inspiraciju dobio nakon što je saznao da se na teritoriji Beograda nalazi desetak prihvatilišta za pse i mačke, a samo jedno za odrasle ljude bez krova nad glavom.

Na dokumentarcu su radili i poznati mladi sineasti Marko Backović (fotograf) i Branko Radaković (kompozitor), ali i oni malo iskusniji, kao što je Milanče Marković (snimatelj). Film je rađen bez budžeta i bez podrške eminentnih produkcijskih kuća i poslat je na nekoliko festivala.

Mladen Milosavljević rođen je 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Po obrazovanju je master etnolog-antropolog. Bavi se snimanjem dokumentarnih i kratkih igranih filmova, pisanjem proze iz oblasti fantastike i filmskom kritikom. Trenutno živi u Beogradu. Na nedavno završenom 8. Festivalu dokumentarnog filma u Velikoj Plani osvojio je nagradu „Zlatna buklija“ za film iz oblasti etnologije (dokumentarnu rekonstrukciju paganskog običaja proterivanja zla iz sela nakon zimskog perioda, u narodu poznatijem kao „bela nedelja“). Žiri je „Maskirce“ okarakterisao kao „slikovit filmski zapis inspirisan narodnim običajima“. Predsednik žirija bio je naš čuveni dokumentarista Nikola Lorencin.

 

Filmografija:

„Ko ste, šta ste vi?“ (2009)

„Emanuel“ (2011)

„Maskirci“ (2013)

„Zona škart“ (2013)

 

Scenu iz filma možete pogledati ovde: http://www.youtube.com/watch?v=tsAwgI7Ppp0