Zimska škola karikature u Pančevu

Filed under: 2017,afirmator,broj 60 - mart 2017,info |

PrintKarikatura (ita. caricare – pretvoriti, preterati) označava oštar, poentiran prikaz društvenih, političkih, javnih ili privatnih, ili opštih ljudskih tema najčešće sredstvima grafike. Nastala je u baroku, ali se zahvaljujući tehnikama štampe (litografija, gravura u čeliku) razvila u XIX v. u opšti oblik izražavanja. Karikaturu često prati tekst ili dijalog koji je dodatno objašnjava, ili se niže hronološki, kako bi ispričala željenu priču.

 

Naš karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš, čiji je stil već dobro poznat i lako prepoznatljiv široj javnosti, vodi Zimsku školu karikature u Pančevu, u organizaciji Doma omladine Pančevo. Ima grupu od 40 polaznika, uzrasta od 4 – 15 godina. Deca jako lepo rade i već polako počinju da izranjaju talenti.

 

Kako je karikatura zabavna, kreativna i aktuelna, deci je uvek više nego zanimljiva. Na radionicama će biti reči o osnovnim elementima karikature, vežbaće se kreativno razmišljanje i raditi portreti i karikature kroz strip i plakat.

 

Pre zimske škole bila je letnja, na kojoj su se oformili mladi talenti, koji su već pobrali mnoge nagrade iz oblasti karikature i ilustracije.

 

Radionice su besplatne.

 

 

Zimska škola karikature