ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog

Filed under: 2013,afirmator,broj 19 - okrobar 2013,info |

Društvo japanologa Srbije (Filološki fakultet)

POZIVA VAS

na ciklus predavanja ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog. O bliskoj povezanosti filozofije zena i japanske kulture govoriće profesor Kacuhiro Jošizava sa Međunarodnog instituta za zen budizam u Kjotu. Spoznaja prave čovekove suštine i prirode njegovoga sveta glavni su cilj filozofije zena, a suštinsko prisustvo ovog učenja u estetskoj i egzistencijalnoj svesti Japanaca razvijalo se i opstajalo od nastanka japanskog zena u 13. veku pa sve do danas.

Predavač: Kacuhiro Jošizava

.        „Zen budizam i japanska kultura“

1. novembar, 18h, Galerija ARTGET Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5

Zen budizam i japanska duhovnost

2. novembar, 18h, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo

„Zen budizam i japanska kultura“

4. novembar, 10.30h, Svečana sala Rektorata Beogradskog univerziteta

Program se realizuje uz podršku Ambasade Japana, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Narodnom bibliotekom „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Prof. dr Jošizava Kacuhiro (1945) jedan je od vodećih proučavalaca zen budizma na svetu. Radi kao istražvač u Međunarodnom institutu za zen budizam pri Hanazono univerzitetu u Kjotu. Proučava različite vidove ispoljavanja zen-budističke misli u kulturi i umetnosti Japana, od srednjeg veka do danas. Poslednjih godina intenzivno radi na predstavljanju učenja i dela sveštenika Hakuina (18. vek), začetnika današnjeg japanskog zena, kao i tumačenjem zen-budističke poezije na klasičnom kineskom i starojapanskom jeziku. Profesor Jošizava svojom živom predavačkom aktivnošću danas predstavlja jednog od najistaknutijih predavača o zen-budističkom nasleđu.