Ko je zauzeo crvena imena

Filed under: afirmator,broj 03 - jun 2012,društvo |

Piše: Predrag Milojević

Preko glave vam je današnje političke elite, lažnih i neispunjenih obećanja, obveznica od 1000 eura koje niste dobili, autoputeva kojima nikada neće teći reke automobila, nezaposlenosti, gladi, zločina koji su vršeni u vaše ime, feudalnog kapitalzma na srpski način, gde ste sigurni da ste usled pravne nesigurnosti prepušteni kojekakvim vucibatinama koje imaju novac da vas stvaljaju u omalovažavajući položaj svakim obraćanjem, svakom rečenicom, neadekvatnim radnim uslovima… Siguran sam da biste mogli još mnogo toga da dodate, u Srbiji nepravde niču kao pečurke. Vi, međutim, pokušate da nešto preduzmete. Ovo je zemlja, tvrdite, sagrađena radnim akcijama naših očeva, solidarnim dnevnicama, porezima za nerazvijena područja. Ovde je sindikalna tradicija moćno oružje osvešćenih masa…

Našli ste broj telefona sindiklanog poverenika granskog sindikata… slušalica kaže – nepostojeći broj. Pokušali ste u centrali, niko se ne javlja. Otišli ste da se lično požalite, a u kancelariji sedi pijani železničar koji nateže žućkastu tekućinu iz flaše, dok njegova dva kamarada igraju šah i pevuše narodnu nogom stani, maramicom mani, povlačeći poteze pri izgovaranju adekvatnih stihova. Moj Milane, pomislite,  nije ovo za tebe.

Odjurite kući i krenete da guglate. Ko će bolje da čuva proleterijat od komunista? Na sajtu ste partije egzotičnog imena: Komunistička partija Srbije! Pogledate – saopštenja, programi, statuti. Borba protiv pauperizacije, borba za ljudska prava, ideje koje potiču iz najbolje evropske tradicije slobodarskih pokreta, proglasi srodnih partija koje su osvedočeni zastupnici građanstva u svojim zemljama. To je to! Komunistička partija Francuske je institucija od ugleda u svetu.

No, nešto vam smrdi. I u pravu ste. Smrdi na lažno predstavljanje. Nema aktivista ove partije među radnicima propalih fabrika, nema pobune na ulicama protiv bedih plata i penzija, protiv terora gazda i tajkuna, protiv omalovažavanja manjina svih vrsta. Njih petorica imaju deset sajtova, a sa svakog dolaze saopštenja koja se ljuskaju o bezbojno gluvilo srpske javnosti. Jad i beda, uverite se po ko zna koji put. Još jedno razočaranje.

Niko ne može, razume se, zabraniti bilo kome da ima sajt i da piše saopštenja. Problem je što je ta, ko zna koja i kakva grupa, koja sebe naziva srpskim komunistima i postoji samo na internetu, a čak ne i na papiru – zauzela crveno ime KPS, koje bi dobrodošlo u jednom novom borbenom korpusu sa najširim konsenzusom oko ključnih pitanja koje nas sve zajedno izjedaju. Autor ovih redova je siguran da iza ove krađe imena stoji prepredena srpska elita koja prostom registracijom imena drži celu levičarsku (komunističku) opciju pod kontrolom.

Nije tako jednostavno, naravno. Da postoji volja, postojao bi i način da se ovaj problem degradira, prevaziđe i ismeje. Pravo je pitanje zašto u ovakvoj Srbiji ne postoji ambicija za idejama zasnovanim na levičarskoj tradiciji. Ova zemlja je najbolje stajala kada su je vodili ljudi koji pripadaju toj tradiciji. Evo ga ovaj, reći će vam neko, opet zaziva socijalizam. Zazivate, pa šta? Hoćete da živite kao čovek.

One Response to Ko je zauzeo crvena imena