Zašto mediji mrze anarhiste ili Mediji i anarhizam

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo |

v-logo

Cela istorija čovečanstva se zasniva na borbi između pojedinih grupa za prevlast nad većinom. Od borbe za izvore vode u vreme paleolita do današnje privatizacije izvora vode od strane Coca-Cola kompanije. Od koplja do razbijanja atoma, sva civilizacijska otkrića se mogu smatrati oruđima kojim manjina kontroliše većinu. Svaka grupa od praistorije do danas je imala svoje kodove i načine borbi, a kako su se civilizacije razvijale ti kulturni kodovi su se širili i na druge pojave koje su simbolizovale moć i vlast određenih ideja i grupacija.

Svaka politička filozofija ima svoje sisteme građenja. Otomansko carstvo haotično građenje gradova dok a Austrougarska se odlikuje savršenim blokovima i pravim uglovima pod kojim se presecaju ulice. Barok je kičasti simbol bluda i razvrata, minimalizam u XX veku koji se odlikuju bezdusnošti kapitala i progresa a blokovski komunizam sa potpuno istim naseljima kuća i bezizražajnim identičnim zgradama u nizovima koje simbolišu jedinstvo i jednakost.

U duši je zapadnog čoveka da misli unapred i da sve prethodne morale ubija novim. Svaki novi pravac umetnosti mora da zavlada i zameni onaj stari, renesansa je ubila gotiku, klasicizam barok. Zapadni čovek od XV veka je prinuđen na konstantni progres, stalno napred i stalno brže, a pitanje je dokle to društvo i pojedinac mogu da izdrže.
Danas svetom vlada liberalna ekonomija, tačnije prerušena buržoazija u vidu preduzetnika i kvazi izbora. Njihova ideologija je sloboda, a zapravo je zarobljavanje monopolom. Njihovu moć reprezentuju brojkom na računu i kupovinom svih posrnulih ekonomija širom sveta. Njihov kredo je jedi da ne budeš pojeden, jer su oni grupa koja danas vlada i čiji se pečat vidi od savremenih svetskih centara do, analogno tome, touchscreen ekrana, kao mala zgrada savršeno kockasto dizajnirana kao i novi svetski trgovinski centar, koji je morao da bude veći od prethodnog, jer da nije, neko bi posmislio da Zapad propada.

U toj simboličnoj predstavi moći se ogleda i mržnja prema svemu što nije kao oni, ogleda se mržnja prema komunistima, anarhistima, monarhiji i svakom obliku vojne vlasti. Zato što svaka od ideologija zastupa mišljenje određene klase u društvu, pa imamo da su beskućnici privrženi anarhiji, radnička klasa socijalizmu, srednja klasa liberalizmu, aristokratija/buržoazija/kapitalisti konzervatizmu, pripadnici vojnih i policijskih službi fašizmu … A svi oni koji nisu pri vlasti moraju da se pokoravaju vodećoj struji, dok ne preuzmu kormilo. Zato i Prudon, kao žrtva sistema koji je ostao bez zemlje i para postaje lider anarhizma, i uobličava svoj pogled na svet u knjizi “Vlasnistvo je krađa” jer u tadašnjem buržoaskom sistemu za njega a i mnoge lidere Pariske komune nije bilo mesta jer nisu imali vlasništva.

I svaka nova ideologija teži da izbriše sećanje na onu staru, zato se i Pariska komuna marginalizuje u francuskom školstvu jer predstavlja alternativu ovom prikrivenom fašizmu uobličenom u liberalnoj demokratiji, a svaki simbol novog poretka se mora zatrti u startu, a start počinje sistemom školstva. Zbog toga se u Srbiji otvara toliki broj privatnih fakulteta jer je potrebno mlade ljude usmeriti na zapadnjački sistem razmišljanja, u okvirima bilans stanja i broja na ekranu, marketinga obmane, ljudskih resursa robova i sisanje života iz podanika, jer je sve drugačije od trenutnog interesa pogrešno, sve dok ne dođe novi sistem mišljenja koji će da prikaže da je sve ovo do sada bilo pogrešno i tako u nedogled.

Ali umor stanovništva i istrošenost ideologija je dovelo do masovne letargije. Više se niko ne uzbuđuje manipulacijama medija. Npr. predstavljanje Betmena kao heroja iako on, na čelu mega-korporacije, zapravo samo brani svoj profit, dok je Bane, zaista čovek iz naroda, ponikao u rupi,z atvoru, gde ljudi umiru i koji se na silu dokopao vlasti u Gotam sitiju, predstavljen kao zlo. On, Bane, kao pravi anarhista je po holivudskoj produkciji osuđen na propast, prikazan kao zlo sistema, kao kakva vojna diktatura.Narodni sudovi u The Dark Knight Rises (2012) su divljački za nekadašnje vladaoce. Odjednom je nepravedno što se Gotam City-ju/New York-u dotura hrana preko mosta a oni su pod okupacijom “ludaka” anarhiste. Za vakta Bruce Waynea/Batmana je sve bilo u redu dok je metropola isisavala život iz provincije.

OSVETA CRNOG VITEZA

Zanimljivo je i da se milijarder Bruce Wayne, vlasnik megakorporacije, bori protiv kriminala koji upravo te korporacije i proizvode, deleći slojeve u društvu na ekstremno siromašne i ekstremno bogate. Tako se on suštinski bori protiv kriminala stvarajući ga “legalnim” putem a sve to uz pomoc buržujske tehnologije, buržujske posluge, dvorca u kojem živi, sa slugom Alfredom (kao simbolom barokne moći i aristokratije) i batmobil-om koji neopisivo liči na nemačkog Maybah-a, simbolom buržoazije, esktravagancije i prestiža u svetu. A masa, dok gleda kako se buržoazija legalnim i ilegalnim sredstvima bori da ostane na vrhu piramide, uz naravno pozitivno predstavljanje toga, aminuje i navija da Bruce Wayne ostane živ i pobedi “zlo”, dok piju Coca-Colu i plaćaju kartu čineći da Warner Bros. Pictures zaradi preko dve milijarde dolara na projekcijama The Dark Knight (2008) i The Dark Knight Rises (2012).

Tako da je Bruce Wayne\Batman mutant evropske monarhije, feudalizma, Superhika (strip lika iz Alan Forda, alkoholičara koji je otimao od sirotinje i delio bogatašima), američkog monopolističkog preduzetnika, savremenog elitizma i kauboja koji umesto stada stoke, drži gledaoce i Gotham city, sa imperijalnim lasom iskrivljenih normi, lažnog morala, prividom Ničeovog nadčoveka i makijavelističkom filozofijom na ranču manipulacije.
Ista je priča i sa serijom “Arrow” gde buržuj Oliver Queen pokušava da očisti grad od lopova i kriminalaca svima pričajući istu rečenicu pre nego ih ubije “ Izneverio si ovaj grad”. Samo ne znam čime? Time što nije kao on, buržuj, koji je iscrpeo svakog i pokrao od svakog prinudnim radom i modernim robovlasništvom? A ipak jrđe i on kao neka vrsta anarhiste prikazan kao loš, iako, kao i Spiderman, radi za policiju, dakle za postojeći sistem hijerarhije i moći bogatstva. A hijerarhija je smrt. Hijerarhija je životinjska, reptilska, i suprotna od ujedinjenja.

Batman_Lee

Međutim Oliver Queen je samo privid anarhiste jer se njegov dom, život, prijatelji ne sačinjavaju od te ideologije, već upravo od konzervativne. On se nijednom nije odrekao svega toga kao Diogen, i počeo da živi u buretu i podeli svima pravdu i primer, već veoma hedonistički uživa u svim raskošima bogatstva, vile, luksuznih auta i moderne tehnologije. Kad oseti malo nelagodnosti i dosade uzme luk i strelu i krene u iživljavanje baš kao i bivši CEO firme Enron, koji nisu znali od besa i bogatsva šta će pa su od kurvi i drogiranjem kokainom stigli da voze motor u divljini koliko su brzo mogli, a svako ko bi odustao od tog smrtonosnog hedonizma bio bi smatran u bordu direktora slabićem, jer hijerarhija uvek traži lidera, vođu, snažnog kao Magelan koji je, i kada nije znao da li je Zemlja okrugla slepo vodio svoju posadu kroz Ognjenu zemlju sasvim sigurno jer da je malo zastao i rekao nisam siguran puč bi izbio a on verovatno ubijen ili ostavljen negde na Pacifiku.

A nije li čudno da svi “heroji” DC comics izdavačke kuće budu belci? Naravno to se može objasniti da većinu tržišta u SAD čine belci ali kao što Hičkok kaže – nisu svi belci heroji ni svi crnci zločinci. Iako to mediji pokušavaju da prikažu svojim stereotipnim rasizmima. Nordijski tip čoveka prvi je početkom devetnaestog veka na pijadestal stavio francuski aristokrata, knez od Gobinoa, a njegovo obožavanje “plave zveri” bilo je izazvano kontroverzama nastalim oko Francuske revolucije. I Amerikanci su na svoj način uzdizali belog čoveka i termin “nordijski čovek”. Uzbunjeni zbog velikog useljavanja Južnoevropljana početkom dvadesetog veka, pre 1914., autori kao što su Medison Grant i Lotrop Stodard, zahtevali su ograničenje useljavanja, smatrajući to jedinim načinom očuvanja – ne američkog socijalnog standarda već čistote američke grane nordijske rase.

RASNI STEREOTIPI

Ništa se nije promenilo osim perfidnosti manipulacije, još od Gebelsa, koji je uzdizao plavu severnjačku rasu a crnu onu što liči na majmuna smatrao za robove. A takva eugenika je bila sprovođena i u Kaliforniji s početka 20. veka. Zato su svi heroji DC comics-a i ošišani i obrijani, da se osim belom kožom i time razlikuju od majmuna/negativaca, da se iskaže njihova duhovna nadmoć i civilizacijski progres, ukalupljeni u plastičnu figuru koju su nacistički eugeničari sa toliko strasti pokušavali da izgrade. I to uopšte nije bilo čudno jer je u vreme osnivanja te izdavačke kuće (1934.) u Americi bilo već na hiljade sterilisanih osoba, a već sledeće 1935. još 22.000 sterilisanih . New York Times je objavio 31. januara 1922. godine, i ove reči “Cilj kontrole rađanja je stvaranje Supermena” . I zaista strip junak Superman je rođen 1932. a šest godina kasnije (18.Aprila 1938.) izlazi prvi broj tog stripa u izdanju DC Comics-a, koji je otvorena krađa lika i dela iz grčkih mitova Herkula, koji je isto preskakao stadione, dizao teške stvari i držao nebo umesto Atlasa, što je pandan Superman-ovom letenju. S tim što je Herkul sin Zevsa, vrhovnog boga, a Superman, sin Jor-El-a vrhovnog naučnika sa planete Krypton, obojica poslati na Zemlju sa istim ciljem “učiniti Zemlju sigurnijom za život ljudi”. Kao što su u antičko vreme sa verovanjem i pozitivno gledali u mitove tako su i tridesetih godina u naučnike i nauku, pa je otac Superman-a ono što je Zevs u grčkoj, naučnik, vrhovni bog postojanja – eugeničar. Ono što u eugenici nacisti nisu uspeli pod diktaturom Hollywood kroz zabavu jeste.

Holivudska produkcija je 2000. držala 85% svetskog tržišta filmova (delom uz pomoć Nemačke UFA produkcije uništene bombardovanjem u II sv. ratu) . Od 1975. zarada holivudske produkcije u inostranstvu se povećala od 30% do 50%, 1996. godine ta produkcija je pokrivala 76% evropskog tržišta i čak 86% u Latinskoj americi, dok uvozni filmovi u Americi čine manje od 3% njihovog tržišta. Zato je EU doneo rezoluciju da 50% programa mora da bude proizvedeno u Evropi, a Francuska vlada zakonom odredila da od tih 50% što zahteva EU, 60% programa u njihovoj zemlji bude obavezno proizvedeno u Francuskoj, a na radiju da 35%-60% muzike bude frankofona. Dok u Nemačkoj 80% stranih filmova mora imati glas preko originala koji priča (nahsinhronizacija) na njihovom jeziku, čuvajući im kulturu. A ironično, onaj koji je imao najviše koristi od tog kulturog protekcionizma – Žerar Depardije, odlazi da živi u Belgiju jer su tamo manji porezi za tantijeme koje on dobija.

Kina se brani Hollywood-skom produkcijom sa svojim kvotama za uvoz, koji ograničavaju samo na 20 filmova iz uvoza za jednu godinu. U Indiji, trećoj po veličini filmskom tržistu, 90% tržista filmske industrije drže njihovi domaći filmovi Bollywood-ske produkcije. A u Japanu je 2002. godine 73% filmova bilo iz uvoza, uglavnom iz SAD-a, dok 2010. se taj procenat smanjio na 53% na račun gledanosti japanskih filmova i njihove domaće produkcije. Da bi izbegli gubitak profita u tim zemljama studiji Disney i Warner Brothers proizvode filmove na tim jezicima gde nameravaju da izvezu, dok Fox International Productions ulazi u kooperaciju sa tamošnjim lokalnim studijima kao za filmove My Name Is Khan (2010) u Indiji i Hot Summer Days (2010) u Kini.

Neoliberalni mediji pokušavaju da svaku slobodu, veću od date od robovlasnika, kao anarhizam, da prikažu kao zlo , kao poludelu masu u delirijumu ekstaze rušenja, krvi i bola. Zato je i pokušaj direktne vladavine u Gotam city-ju propao kao i Pariska komuna. A propao je jer je anarhija bezvlašće, ne postoji jedna grupa koja ugnjetava drugu, zato se i 1871. stara vlast koja je bila sakrivena u Versaju vratila sa vojskom i pobila preko 30.000 komunara. Isto se desilo i u Betmenu – stara vlast, Pentagon, je samo čekala na kraju mosta sa vojskom, a kao što se desilo u Parizu tako i u Gotam city-ju, policija se okupila koja je bila zarobljena u tunelima ispod grada i napravila juriš na masu, na svoj narod. Naoružani i učeni samo za borbu i držanje vlasti, baš kao i Spartanci, naravno da su pobili svoj narod i slobodu, jer šta je jedna slika, Betovenova kompozicija naspram pesnice, pištolja, pendreka, GPS lokatora i bespilotne letelice?

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch

UMETNOST ILI REŽIM?

 

Umetnost je u službi vlasti. Kad je narod uplašen onda će Taj Mahal da bude simbol vlasti, kad vojske i kazne nema to postaje samo prazna zgrada i simbol pljačke naroda, kao i piramide, privatizacija javnih firmi u bivšem komunističkom bloku i Svetski trgovinski centar. Zato Holivud i sme da prikazuje anarhiste kao zlo, ismevajući ih u filmu The Dark Knight Rises (2012), rekonstruišući okupaciju Wall Streeta iz 2011. godine u ulozi Bane-a i upadom na tu berzu gde su poništili sve račune. Zato za Thirty Miles Zone iz L.A.-a je to zlo, jer tamo glumac po filmu dobija 40 miliona dolara kao Denzel Washington , kompozitor John Willams koji svira na inauguraciji Obame zarađuje 2 miliona, iako je muzika simulirana kao i Obamina vlast, a režiser James Cameron 350 milliona za Avatar . Pošto su oni na vrhu lanca ishrane, i njima odgovara moderno robovlasništvo, simulirana demokratija u medijima, gde svojim fiktivnim novcem pokreću ili ubijaju, pojedince, kvartove, oličena od geto naselja do država svojom propagandom. Tako i SNP Naši, koji su takođe deo represivnog sistema, otkrivaju koji su to strani plaćenici u Srbiji, koji rade upravo za ovu elitu iz Amerike.

A najveća moć ovih medija i NVO-a je privid slobode. Probajte samo da osnujete svoju grupu na Facebook-u, pokrenete aktivistički Twitter nalog, blog, pokrenete demonstracije, peticiju o bilo čemu i videćete u kakvoj demokratiji živimo, koliko će vas ljudi podržati, koliko lajkova, ritvitova i potpisa ćete skupiti. Napišite vest ili događaj na blogu. Ko će pročitati, reagovati? U najboljem slučaju biće malog lokalnog intenziteta jer bez ponavljanja u haosu informacija vi ste prašina u svemiru. Zato što vas ne finansira niko zato je i takva borba uzaludna, a svaku borbu svake inetresne grupe finansiraju poreznici.

Pokušajte sitnije stvari, kao da na E-novinama kažete nešto protiv Nataše Kandić ili Zorana Đinđića, odmah će vas izbrisati, banovati, blokirati ili dodeliti 10 bonus minusa i lokalni inventar tog sajta vas napljuvati sa svojom indoktrinacijom. Isto je na Imugur-u ako kažete nešto protiv SAD-a. Pokušajte na Blicu, Politici, Kuriru da kažete nešto suprotno od vesti ili neke stvari koje javnost ne sme da zna, ili vam neće objaviti komentar ili ce proći par sati pa će on biti zakopan u moru i hiljadama drugih komentara. Dok na drugoj strani stoje NSPM, Informator, Kurir i Pravda, antiglobalisticki mediji koji promovišu sve ono što oni sa liste “Naši” deklarišu kao zlo, Rusiju uglavnom. Kad su pušteni Haradinaj i Gotovina ni jedan od ovih NVO i medija nije osudila očiglednu nepravdu, jer mediji samo služe za održavanje postojeće hijerarhije, oni su kao kurve moćnika. Kad dođe sledeći oni sa njima u krevet idu za određenu svotu reklama ili novih haljina, auta i zlatnih WC šolja, kao što ima sultan od Bruneja u svom avionu.

Taj privid slobode se uviđa i u manipulisanoj pretrazi Google-a; Google ima zabranjene reči pa tako kad ukucamo “puppy” izlaze kučići dok “bitch” pretraga ne izbacuje kučiće. Kada ukucamo “Murder” i udarimo space Google nam preporučuje uglavnom bendove, a tek kad udarimo backspace nam pokaze šta je zapravo ubistvo. Iznenađujuće, imperija koja širi demokratiju po celom svetu su i najveći cenzori Google sadržaja. Američki senat koji šalje UN-u dopis da nijedna agencija, kao što to pokušava ITU da bude, ne sme da piše pravila i gasi stranice i servere po volji vlada . Iako najveći broj zahteva Google je stiglo od američke administracije, čak 7,969 zahteva za skidanje podataka sa Interneta u periodu od januara do juna 2012. godine. A preko 50 miliona linkova je Google morao da skloni iz svoje pretrage zbog kršenja autorskih prava.

Ovog decembra UN agencija ITU (Unija za međunarodne telekomunikacije) je održala sastanak sa 193 zemalja u Dubaiju o kontroli interneta. Neke države kao Kina, Saudijska Arabija i Indija već cenzurišu Internet, a na ovoj konferenciji njihovi ministri telekomunikacija su predlagali ITU agenciji da se uvedu neke od zabrana tipa : Naplaćivanje slanja mejla i korišćenje Skypa, ograničen pristup Internetu i nadgledanje svega od strane vlada. Komentator Fox News dramatično upozorava: “Budućnost slobode u 21. veku može biti ukinuta klikom miša”. Početkom 2011. godine, komentator “Narodnih novina”, glasila Komunističke partije Kine, kritikovao je američku dominaciju:

SAD kontrolišu i vlasnici su sajber prostora u celom svetu, a ostale zemlje mogu samo da zakupe od Vašingtona veb adrese i imena domena, što je dovelo do američkog hegemonističkog monopola na globalnim Internetom” jer odabir imena domena na Internetu kontroliše Korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN). Reč je o privatnoj, neprofitnoj kompaniji čiji rad nadzire američki departman za trgovinu.

CENZURA SVETSKIH SILA

Zato je Kina kao odmazdu blokirala u prošlosti BBC, Google, Glas Amerike, čak i njihove domaće pretraživače Baidu i Sohu. Cenzurisane su i reči Tjanmen Masakr (koje i kod nas ne daju nikakve rezultate u pretrazi), zatim demokratija, diktatorstvo, Dalaj Lama, Free Tibet…A oni koji šalju ili postavljaju takav sadržaj na Internetu mogu da dobiju kazne i do 10 godina zatvora kao Shi Tao koji je 2004. poslao pro-zapadnom mediju informacije da vlada šalje direktive medijima da ne pišu o godišnjici masakra na Tjenamenu . Blaže kazne dobijaju oni koji naprave manje “prekršaje” i manje se ogreše o kinesku vlast kao nastavnik koji je snimao škole kako se ruše za vreme jednog zemljotresa pa je on time podrivao i izazivao nestabilnost u državi, a njemu je dodeljena kazna od jedne godine u radnom logoru bez ikakvog suđenja . Dok je na drugoj strani Pacifika, Kaliforniji, 10 godina zatvora je dobio i Kristofer Čejnij u SAD-u, pošto je neovlašćeno ušao u kompjutere holivudskih zvezda, među kojima su i Skarlet Johanson, Mila Kunis, Kristina Agilera i potom na internetu distribuirao fotografije koje je tamo pronašao.
Ove godine naočigled anarhistički Tviter je blokirao @spacehijackers nalog, koji je protestovao i pisao protiv Olimijskih igara, a na osnovu žalbe organizacionog komiteta Olimpijskih Igara. A kod nas je poznat primer Vuka Jeremića koji je tražio od Tviter administracije da ugase satirični nalog @VookJeremic jer je kako on kaže pogrdno nazivao strane diplomate. A političari da ne dozvole preveliku slobodu kod nas prisustvuju i okupljanjima tviteraša, pa smo često viđali bivšu ministarku za telekomunikacije Jasnu Matić, podpredsednicu DS-a Jelenu Trivan i preduzetnika Veselina Jevrosimovića kojem je svaka vlast od devedesetih do danas omogućavala eskluzivnu preprodaju kompjutera državnoj administraciji po čak 30% skupljoj ceni od konkurentne.

putin

A da se čelnici Kineske komunističke partije ne bi spuštali na ovaj nivo da po kafanama jure one koji tvitaju protiv i za vlast, oni su potpuno blokirali Twitter i Facebook i napravili svoj koji se zove Sina Weibo . Ali uprkos blokadi tih mreža broj korisnika Fejsbuka raste pa je od 2009. kada je počela blokada sa 7 miliona korisnika do 28. septembra 2012. broj korisnika Fejsbuka skocio na 63 miliona korisnika . A blokiran je i YouTube zbog serije pro-demokratskih protesta nazvani “Jasmine Revolution” jer su bili inspirisani istoimenim protestima u Tunisu 2011. godine, pa je kineska vlast bila u strahu da će se desiti isto što i sa arapskim zemljama te 2011. godine kada je narod koristio društvene mreže da se ogranizuju protesti, koji su naravno bili dirigovani kao i kod nas sa Zapada ili stranim plaćenicima sa sada već poznate liste koju su “Naši” objavili.
U to vreme 2011.godine je cvet jasmina bio simbol bunta i protesta protiv kineske vlasti pa je u Kini bila i zabranjena prodaja cveta jasmina, kao i pominjanje u tekstualnim porukama, a “festival cveća jasmina” je bio ukinut za tu godinu, a pesma zahvalnosti cveću koju je pevao Hu Jintao je bila momentalno skinuta sa Interneta

Iz ruskih knjižara izbačen je „Vrli novi svet“ Aldosa Hakslija i još četrdesetak dela poznatih svetskih i ruskih autora u čijim se knjigama, po mišljenju Gosnarkokontrole, službe za kontrolu narkotika, „propagira droga“. Egipat je zabranio rad osam američkih NVO-a zbog toga što svojim aktivnostima krše suverenitet Egipta.

A da bi se Zapad osvetio neuspeloj pro-demokratskoj revoluciji u Kini, sud Evropske Unije odlučio je u utorak 20. septembra 2011. godine podržati zabranu komunističkih simbola nekadašnjeg Sovjetskog saveza – srpa, čekića i crvene zvezde – na svom području. Kao razlog donošenja odluke navedeno je da se gore spomenuti simboli smatraju uvredljivima u mnogim evropskim zemljama, posebnom onima nekadašnjeg istočnog bloka te da njihova pojava podsjeća na vremena koja su obilovala despotizmom. Slovenačka vlada je godinu dana kasnije zabranila proslavu Dana mladosti navodeći da bi to bio protivustavni akt, a bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita nazvala je simbolom totalitarnog režima. A u Engleskoj je od aprila 2012 zabranjen sajt Pirate Bay, a Piratska partija UK-a je postavila svoj proksi server preko kojeg se stanovnici Engleske mogu prikačiti i skidati sadržaj a u međuvremenu je tužena od strane BRI (British record industry) i moraće da na sudu objasni svoje postupke.

Zanimljiv je i primer istoimenog sajta – da bi izbegao rušenje kao BTJunkie ove godine od strane holivudske medijske industrije, TPB razmišlja da pošalju servere na kojima je postavljen taj sajt u vazduh. Oni bi koristili dronove, kao američka vojska bespilotne letelice pa nijedna vlada ne bi mogla da naredi njihovo skidanje ako bi bili iznad vode . A tu nije kraj mukama online pirateriji već ih Google potiskuje sa svoje search liste tako da rezultati pretrage preko Google-a budu usmereni na legalne sajtove ili na one koje placaju reklame, tipa Amazon, a pošto je Pirate Bay “nelegalan” on je okarakretisan kao spam.

Dok u Engleskoj hvataju i procesuiraju građane koji nelegalno skidaju sadržaj preko ovih sajtova, u Rusiji hapse i procesuiraju blogere koji pišu protiv Putina. Richard O’Dwyer , student iz Engleske, je napravio sajt TVShack.net koji je dizajniran da pregleda video snimke preko svih sajtova koji postavljaju snimke, nešto kao Google za tekst i slike, a ovaj dvadesetčetvorogodišnjak se sada suočava sa ekstradicijom u SAD i kaznom od 10 godina u federalnom zatvoru zbog očigledno samo konkurenciji YouTubu (koji je u vlasništvu Google-a) a pod izgovorom da njegov sajt sadrži linkove koji vode do piratskih sajtova, kao što to čine i svi torent sajtovi a najpoznatiji Pirate Bay čiji je osnivač prometejski u zatvoru zbog toga. I dok se Mark Zuckerberg davi u milijardama lansirajući Facebook , špijunirajući i prodajući podatke kako kompanijama tako i vladi SAD, u Rusiji je bloger Alexei Navalny, za otkrivanje korupcije i zloupotrebe položaja koje je objavljivao na svom sajtu rospil.info, bio uhapšen dva puta na periode od po 15 dana a potom, revoltiran Putinovom diktaturom, lansirao novi sajt Good Machine of Truth (GMT), projekat koji šalje anti-vladine poruke ruskoj javnosti koja je informisana samo kontrolisanom Putinovom televizijom, pandan našem RTS-u .

Možda ovaj projekat i uspe iako je očigledno finansiran da radi samo protiv partije Jedinstvena Rusija na čijem je čelu Putin, i ako ovaj novinar ne bude ubijen, pošto je Rusija jedna među prvim zemljama po ubistvima novinara, 54 ubijenih od 1993 do 2012, a cak 66% ubijenih se bavilo političarima i korupcijom.

cnn-whitewashing-bahrain-dictatorship

KRUPNI KAPITAL I NISKA CENA ŽIVOTA

Različiti su vidovi gaženja slobode i ubijanje pojedinaca, posebno onih najslobodnijih anarhista koji se najviše mogu pokazati na još uvek koliko-toliko slobodnom mediju Internet. Rusija ili Kina ubija i kažnjava bez suđenja svakoga ko se drzne da dirne u njihovu lopovsku vlast, jer se njihove države još rasprodaju, od ruskog gasa Gazprom koji je 51% državni i koji ima 158 milijardi dolara prihod samo u 2011 godini , do kineskih rudnika zlata koji su postali prvi na svetu po količini izvadjenog , pa je politički i medijski monopol neophodan u tim državama a samim tim i broj zarobljenika koji ne mogu da se snađu u tom lopovskom društvu.

Na Zapadu politička moć nije toliko velika zato su novinari slobodniji da pišu protiv vlada ali samo zato jer se njihova moć nalazi u privatnom sektoru, posebno korumpiranoj usluzi transfera novca, i bumom medija. Pa se kazne za kopiranje i “krađu” tih proizvoda na Zapadu odgovara kao na Istoku za otkrivanje političke korupcije, zloupotrebe vlasti i otkrivanje nameštenih tendera.

Na prvi pogled, SAD demokratija je slobodna ali je zapravo samo prikriveni ekonomski fašizam. Istočne Crvene despotije su kažnjavale političke neistomišljenike Zapadne plutokratije kažnjavaju ekonomske. U bivšem komunističkom bloku država je pravila radne logore, koji još uvek postoje u Rusiji i Kini, dok je na Zapadu svaki nezaposleni osuđen na svoj Goli Otok. Ako ne pronađeš način da preprodaš umireš tiho u svom domu ili na ulici, odvojen od sveta kao politički zarobljenici kod Tita ili Lenjina. A odvojen si jer ne možeš da učestvuješ u nametnutom životnom stilu od strane privatnih medija, privatnih izbora između dve stranke, privatnog parka Zuccoti i privatnih banaka.

Zato je SAD prvi na listi na svetu sa 2,266,832 zarobljenika, jer što se više ljudi razlikuju po prihodima to je veći bes među ljudima i veća želja da se nešto postigne, makar i za hranu na stolu. Zavadi pa vladaj. Tako da od 1992. sa 1,295,150 zarobljenika taj broj udvostručio do 2010. u SAD, toliko da su morali i privatne zatvore da prave jer u drzavnim više nisu imali mesta za njih. A druga na svetu po broju zarobljenih je Kina sa 1,640,000 sto ne čudi jer se državno bogatstvo sliva u privatne džepove uprkos smrtnim kaznama za korupciju.

Fašizam je isti kao i pre II svetskog rata, s tim što su eugeničari danas među menadžerima i vlasnicima banaka, HCBC i Hipo Alpe Adria koji su godinama svesno prali novac stečen od narko kartela iz Južne Amerike. HCBC od Meksičke narko mafije, a Hipo od Darka Šarića i time odlučujući ko će živeti kao bog a ko umreti. Ili Švajcarske banke koje su se nakupile nacističkih para otetih od Jevreja za vreme II sv. rata i nisu htele da vrate te pare Jevrejima kada se rat zavrsio lažući da su nestali spiskovi, ili International Bank of Business and Credit (IBBC) koja je prala novac teroristima i preprodavala oružje.

A razlog je što je skoro svaka banka umešana u skandale je to što nijedna ne može da živi od poštenog biznisa, jer samo mešetarenje i preprodaja novca uz ogromne kamate je bilo pre XV v. zabranjeno kao lihvarstvo i zelenašenje, ali moćnicima na vrhu hijerarhijske lestvice uvek treba više pa je zato ta krađa legalizovana protestantskom etikom i podrškom od crkve, a kada ni krađa kamatom nije dovoljna onda se peru pokradene pare, trguje robljem ili oružjem, jer hijerarhija se mora oržati na račun poreskih para.

Skoro svaka banka je kriminalna organizacija ili pomaže kriminalcima, Švajcarske banke primaju opljačkani novac iz celog sveta, banke na Kajmanskim ostrvima američki, kiparske primaju pokradeni novac iz Srbije i ruskih oligarha. A kada se ta vrsta eugenike protestima i revolucijama suzbije nastaje nova. Pa tako kako propada pušačka industrija i na sve više mesta je sada zabranjeno pušenje, tada se legalizuje marihuana . Novi načini ubijanja i selekcije se samo transformišu. 

NACI FEMINISTKINJE

Naci-feministkinje su eugeničarke koje ubijaju kompletni muški rod svojim medijima i aktivizmom zahtevajući kvote po političkim, obrazovnim, medijskim i ostalim institucijama a zapravo elektrisane iz privatnih korporacija preko političkih robovlasničkih institucija Evropske Unije i NVO-ima iz SAD-a da bi imali duplo više robova, veću konkurenciju radnika i davali duplo manje plate. A to rade jer se ljudi nisu uopšte odvojili od psihe životinja sa National Geographic kanala, jedan nosorog ima harem ženki i njemu svaki novi mužjak prestavlja pretnju, dok svaka nova ženka samo broj koji će se povinovati njegovim pravilima u bari. A da bi to uspeo i da bi odvojio zenke od mužjaka i uništio porodicu, potrebno je ženama dati kvazi prava u vidu zaposlenja, pravu glasanja, učestvovanja u javnom i političkom životu i čak je veštački oploditi, jer tada bog ženama više nije otac, deda, brat, već šef na poslu, vlasnik kompanije – bare. On sada upravlja njenim životom prvo joj pričajući kroz filmove , serije, knjige i reklame kako ona treba da izgleda, kako da se oblači, ponaša, bori protiv “muške represije”, drži dete, sedi, zavodi, vodi ljubav a onda je držati tako “slobodnu” u svom inventaru robova kroz platni spisak. A kad nemaš svoju porodicu koja će da te izdržava, pomogne i hrani dok nemaš posao nemaš ništa, “tek kad si beskućnik primetiš da je sve nečije vlasništvo i da postoje brave na svemu”. Ono što je bila Marilyn Monroe pre sedamdeset godina to je Candace Bushnell kroz Carrie Bradshaw devedesetih. A te dve ikone pop kulture i simboli oslobađanja žena su zapravo apsurdne jer one u stvari traže buržuje da se udaju, što bi rekla Tanya Gold, novinarka The Telegrapha, „Sex and the City is to feminism what sugar is to dental care “.

U Kini otvoreno vlada državna eugenika jednog deteta, samo bogati mogu da imaju drugo dete i za to plaćaju £130,000 državi a oni siromašni ili abortiraju ili im ubijaju odojče. Eugeničari su režiseri holivudske produkcije koji ubijaju svakog anarhistu u svom filmu, od filmova The International (2009), Fight Club (1999), Into the Wild (2007), Taxi Driver (1976) , American Beauty (1999) do “negativaca” u Betman-u, Spiderman-u Superman-u, Avengers-ima i svim ekranizovanim strip zaštitnicima bogatog sloja u ime buržoaske hijerarhije.

Anarhisti su zlo po slici Holivuda, jer anarhija znači jednakost, ukidanje lažnih nameštenih sudova, puppet političara, kriminalnih korporacija i prodatih medija. Anarhija je omražena jer znači slobodu i nesigurnost. Znači da ti deca neće naslediti mesto u hedž fondu, postati CEO menadžer jer si imao da mu platiš 200.000 dolara za diplomu Harvarda i koristiti nasleđeno prezime celog života i uživati u Hilton hotelima, dok 99% ljudi skapava. Anarhiju mrze sve lobi grupe, svi ogrezli u korupciji, političari, birokrate i NVO, a mrze jer to znači njihovo ukidanje, mrze jer ukazuju na njihovu beznačajnost i laž. A anarhija se neće ostvariti jer svako se nada da će baš on moći da se uspne na lestvici obolelog fašističkog društva i njim vladati makar pet minuta. Neće da uspe jer nijedna politička ili aktivistička grupa neće na kraju svoje borbe doći na vlast, jer vlasti tada neće biti. Niko neće da se bori za ništa, „Gde god sam našao živo biće, našao sam i volju za moć; čak i u volji sluge našao sam volju da bude gospodar“, što kaže Niče, svi hoće korist i u tom žaru i sagorevaju, bivaju kupljeni, ubijeni ili poslati u radne logore. Neće da uspe jer nema više nenaseljenih kontinenata gde bi uništeni proleteri kazino-kapitalizmom mogli da prebegnu. Rusija nažalost drži šestinu zemljine površine samo za par oligarha.

KRAĐA ZLATNIH REČI

Anarhija znači odvajanje crkve od države ili da nema crkve, nema vlasništva vec deljenje postojećeg, neki bi to nazvali krađa pokradenog, a ionako je sve već hijerarhijski vrh pokrao, od Teslinih izuma, izuma kamere, klasičnih dela, grčkih mitova, prerađenih bajki koje koristi holivudska produkcija do rudnika nafte, zlata i ideja.

Ukradene su reči demokratija, sloboda, izbori. Ukradene i silovane u značenje fašizam, moderno robovlasništvo i svejednost. Republika je prikazana kao ideal čovečanstva u Star Wars-u a borba između zle imperije aka komunizma, koju predstavlja Darth Vader i nevine republike koju predstavlja njegov sin,a ta saga dovedena do simbola obožavanja, do ikone i vrhunca filmske umetnosti. Zato se njih dvojica bore ispred nepreglednog ambisa, simolizujući potpuni krah ideologija, ako jedna padne to znači da se neće povratiti nikada baš kao i Hitlerov fašizam i Staljinov komunizam. Beskraj rupe u koju jedan od njih treba da upadne simbolizuje i rušenje okvira iz 1500. godine kada su umetnici počeli da slikaju perspektivu i gde gledalac i posmatrač više nije bio samo to, već je postao i učesnik, srušila se iluzija da je to slika , to je postao i događaj, više ne sedimo ispred borbe “zle” imperije/monarhije i “savršene” republike, već sada učestvujemo i navijamo, jer nas je beskrajnost rupe unela u platno, mi smo postali učesnici, vojnici, generali, pobednici… A na kraju projekcije izlazimo “očišćene duše”, umorni od telekineze, jer smo “dobili” rat, dobro je pobedilo a zlo otišlo u beskraj svemira i zaborav. Sada možemo u McDonalds na još jednu Coca-Colu i da ostavimo komentar na IMDb-u koristeći silikonski procesor iz krvavih afričkih, kineskih i indijskih rudnika.

A svako ko ustane protiv korporativnog fašizma kao anarhisti iz filma The Insider (1999) ili Catch Me If You Can (2002) vrlo brzo posle pretnji smrću stignu do zatvora. Ova dvojica po kojima su snimljeni filmovi su zaista postojali, kao Jeffrey Wigand i Frank Abagnale. Jedan je nastavio sa anti-pušačkom kampanjom a drugi je osnovao firmu za proveru validnosti čekova i hartija od vrednosti koje je proneveravao u mladosti. Obojica su se uglavili u sistem jer je drugi vid postojanja nemoguć. 

Svaka kultura ima svoj moral. Ne postoji univerzalni za ceo svet i sve sisteme. Moral neoliberalizma i anti-anarhističkih medija je nemoral, blud i razvrat. Svi ga koriste ali samo sa vrha na dole, afere i skandali pune novine, a kad pregaziš psa, dereš se na socijalnog radnika ili državnika dobiješ kaznu zatvora, dok za krađu države i ubijanje miliona Jevreja, Srba i Roma dobiješ spomenik, nagradu za mir. Nobela. Taj čovek se sigurno prevrće u grobu. Sve je propalo od školstva, država, brakova, zajednica do stolice uvezene iz Kine, sve se raspada, izoluje, samo se kapital hijererhijski ukrupnjava. Sve je u rasulu i haotičnom kretanju ali svi se plaše sta bi bilo bez države, ko bi nam dao da jedemo, čuvao, lečio i dao penzije. Uplašeni su jer anarhija znači zapravo ovo što je sada – rasulo. A strahom od okupacije se ulaže u vojsku; rat je glavni instrument pomoću koga vladajuće klase stvaraju državu i sprovode kontrolu nad njom . I tim željama i strahom, stanovništvo je zapravo taoc svog htenja.

anarchy_jpg

Ulaže se više u Pink 2 nego u ministarstvo nauke. Pink korporacija ima preko 20 satelitskih programa dok se istraživačka stanica „Petnica“ gasi usled nemogućnosti države da je finansira. Sve više se bogatih školuje jer samo oni imaju veze za posao, deca radničke klase ostaju da budu radnici, a oni koji su stekli znanje, ugled i veze za vreme komunizma sada to eksploatišu, bas kao i najpoznatiji ruski tajkun Roman Abramovich koji je bio devedesetih gubernator okruga Chukotka koji je prepun naftnim nalazištima a on preprodavanjem na crno zaradio milijarde i pobegao u Englesku legalizujući novac kupovinom Chelsea fudbalskog kluba. \

POBUNA IZ SISTEMA

Protesti studenata koji nisu dirigovani političkim partijama bivaju ugušeni kao oni iz 2011. godine medijskom blokadom, dok se oni, nametnuti grupama “Naši” i 1389 ponavljaju u svim medijima kao oni protiv Haga iz decembra 2012. Niko ne spominje Post-oskudnu ekonomiju (Post-scarcity economy) u kojoj su dobra, usluge i informacije besplatne. Niko ne spominje po main-stream medijima da se osnovno školstvo reformiše na način škole iz Summerhilla gde deca dobrovoljno dolaze ili ne dolaze na nastavu, gde sami biraju predmete i dužinu predavanja, a koja je pokazala da sa takvim anarhističkim sistemom može više da zainteresuje decu od nametnutih predmeta poznatim po celom svetu. Ili fakultet koji se besplatno pohađa preko Interneta. Samo se spominju visine školarina koje se svake godine povećavaju a znanje diplomaca smanjuje, jer znanje nije ni potrebno, onaj ko ima znanje je pretnja sistemu laži, korupcije i hijerarhije.

Nigde se ne spominje direktna demokratija, osim na zaboravljenim stranicama pokreta 99% aka Occupy. Na FOX vestima su ismejavali ovaj pokret jer je to republikanski medij, oni su prljavi, neobrazovani beskućnici bez ideje i želje za radom ili uspehom, prenosili su. Vlada rat klasa i on nikada neće prestati, buržoaska cenzorska elita se vozi u džipovima dok sirotinju prebijaju komunalni policajci. Buržuji krstare njihovim gradom simbolicno u blindiranom ratnom džipu Hummer-u , uplašeni da im neko ne oduzme bogatstvo, kreću se u zatvorenim krugovima bogatih prijatelja i žive u svom medijskom simulakrumu okruženi poltronima koji se raduju bačenim mrvicama i službenom autu. Poltroni kao najbezdušnija masa uviđa i bogate ali svesno i gazi sirotinju čiji su deo oni do juče bili. Zato nemaju milosti u lažnim prenosima vesti i spinovanju, manipulacijama, jer ih samo jedna pogrešna reč vraća u geto iz kojeg više nema izlaza.

U prošlosti , čak i u zapadnoj Evropi, ljudi su radili da steknu životni standard tradicionalan za njihovo mesto ili klasu. Pojam sticanja novca da bi se izašlo iz sopstvene klase bio je , u stvari, stran ranijoj feudalnoj i korporativnoj ideologiji. Kada bi im život postao lagodan, ljudi nisu težili apstraktnim prisvajanjima. Radili su manje, ulažući najviše energije u umetnost, ritual i seks.

Propašću feudalizma i njegovim mutiranjem u kapitalizam rađa se novi čovek Zapada, koji uvek želi više. Zato se svi mediji utrkuju da napune spinovanim vestima svoje portale, novine i TV ekrane. Russian TV (rt.com) u konstantnom ratu protiv SAD, sve najgore vesti o beskućnicima, protestima i krađi se mogu tamo naći. CNN fokusiran na kreiranje mape Bliskog Istoka toliko je ubrzao prenos vesti da se prenose tvitovi i korenspondenti se javljaju preko Skypa i mobilnih telefona. Svi globalni mediji su postali isti, sa istom muzikom, špicom i načinom obraćanja, od BBC-a, kineske CCTV News, do domaće B92. Svi u trci sa vremenom i beskrajnjim punjenjem prostora protiv one druge omražene grupe, a svi zajedno kao mašina i pod istom vojnom diktaturom vremena i laži protiv anarhista i anarhizma. Zato je Diogen i smatran za budalu jer nije želeo ništa od toga, dok bi u Indiji stekao uvažavanje Bude. Za faustovskog čoveka Zapada živeti znači boriti se, savladavati , probijati se. Borba za opstanak kao idealni oblik bivstvovanja ispoljava se već u gotičkom dobu u osnovi te arhitekture a toj borbi XIX vek je dao samo mehanicističko i utilitarističko shvatanje.

Zato nema medija koji nije na nečijoj strani, koji ne prenosi mišljenje jedne od grupa i zastupa interese plaćene reklamama. A reklame kao moderne freske neoliberalne ideologije postavljene su svuda da nas podsete da, ako i malo potonemo u ataraksiju i idilu, uvek moramo da se borimo jedan protiv drugog i da se takmičimo ko će bolje boje sa zvukovima uklopiti i bolju neonsku laž servirati a da ne izgleda tako. Od celog sveta napraviti New York Times square, medijski simulakrum, to je ideja piramidalne hijerarhije. Da nam kotacije NASDAQ-a budu ideal, kao što su to Manic Street Preachers rekli “Under neon loneliness motorcycle emptiness, From feudal serf to spender, This wonderful world of purchase power”. Iako “ono što mi vidimo samo su svetlosni znaci; a ono što mi razumevamo jesu simboli nas samih” , zato se i deca truju od malih nogu medijima, propagandom i menjanjem svesti, jer su kao nekada potrebni vojnici, nekada da ginu za svoju zemlju,carstvo, imperiju, danas za medijske imperije, da ginu za tuđe interese i veći broj na računu. Kada to prestanu – svi umiru, prestaje zdravstveno osiguranje, hrana, krov nad glavom, porodica, prijateljstva…

A da bi taj danak u krvi izgledao normalno potrebno je od celog sveta napraviti jednu veliku reklamu, fresku i svetilište, a na to masu privoleti kroz obrazovanje i takva radna mesta; žrtvovane zarad svetlije budućnosti, neba, raja na zemlji, a ustvari zarad vrha piramide, zarad većeg broja na Trampovom ili Gejtsovom računu. Svetilišta neoliberalizma moraju biti popunjena svojom ikonografijom. Čak se toliko daleko ide da se pogled na svet i pogled na njih prenosi i na tehniku, pa će holivudska kamera naštelovana na odnos proprocija 16:9 proizvesti i takve monitore,freske.Sveci Holivuda moraju da budu prikazani u nekom drugom svetlu kao i ikone u Crkvi, gledane očima podanika odozdo a nikako iz nekog drugog ugla.

Za vreme francuske monarhije masa je htela ono što ima Versaj. Umesto dragog kamenja seljančice su kupovale obojeno staklo. Danas za vreme holivudske monarhije masa kupuje serije, filmove, modne detalje, ponašanje i tehniku, sve moguće surogate njihovog glamuroznog zivota. Ono što bogati žive, mase sanjaju.

Za razliku od bogatih, priču Michael Douglas-a iz tragičnog filma Falling Down (1993) mnogi proživljavaju. On kao nezaposleni radnik bezbednosti počinje da uviđa sav trulež potrošačkog sistema i kreće da se sveti društvu na njegovoj odbačenosti i nemoći da promeni makar i najsitnije detalje kao što je dobiti hamburger kakav je naručio. Njegov lik doživljava tipičnu transformaciju iz uspavanog Amerikanca koji živi za posao do osvešćene jedinke, tačnije “villain”, koji je postao trn u oku laznom moralu i otvorenom fašizmu koji je novac-moć koji ga okružuje. Niko ne želi da čuje istinu u svetu advertajzinga, već samo da li kupuješ ili ne. Na kraju njega kao militarizovanog anarhistu hvata policija kao i Joker-a iz Batman-a. Obojica su isto prikazani, kao ludaci i otpadnici od društva, hijerarhije i odgovornosti. Joker za razliku od Douglas-a ima hiperboličan osmeh nacrtan na licu simbolizujuci prisiljenu kulturu i lažne emocije u modernom društvu a ključne rečenice su mu obraćanje Batman-u u policijskoj stanici :
“Vidiš, njihovi morali, njihov kodeks je neslana šala; useru se na prvi znak nevolje; dobri su samo onoliko koliko im svet dopušta. Kada se slegne prašina ovi civilizovani ljudi će pojesti jedni druge. Vidiš, ja nisam čudovište, ja sam samo ispred svog vremena. Jedini pametan način je da živiš bez pravila”.

Par pozitivnih primera prikazivanje anarhije je u filmovima In Time (2011), La commune (Paris, 1871), (2000), Sacco & Vanzetti (1971) i V for Vendetta (2005), čija maska protagoniste je postala simbol anti-vladinih protesta širom sveta i anonimnosti na internetu, iako je i u tom filmu po rečima anarhista Warner bros prikazao samo loše strane anarhizma. A dok Warner bros spinuje značenje anarhizma Bela Kuća troši milijarde dolara na špijuniranje sadržaja preko mobilnih telefona, registarskih tablica, a elektronsku poštu i Facebook prate algoritmi za špijunazu stanovništva. A da bi to bilo prihvaćeno jer je protivustavno, štancuju se serije sa pozitivnim prikazima policije. Pa imamo na stotine pro-hijerarhijskih policijskih serija koji rešavaju bukvalno svaki zločin od Law & Order (1990–2010), NCIS (2003-), CSI: Crime Scene Investigation (2000– ) preko komičnih Monk (2002–2009) i Psych (2006– ) do nadrealnih The X-Files (1993–2002), Fringe (2008– ) i Medium (2005–2011)…
A to ne treba da čudi jer su mediji vlasništvo bogatih a policija zaštitnik bogatih.

KUPOVINA SLOBODE

Zato i američki mediji ne smeju da objave ono što zvaničnici ne daju iako su to rekli, pa se tako intervju ponovo šalje na autorizaciju političarima i oni izbacuju ono što oni smatraju da je suvišno. Tako su i Obama i Romney imalipravo veta ili cenzure na svaku njihovu izjavu tokom kampanje iz 2012. A da bi se to globalno zataškalo osnovane su i organizacije koji kontrolišu ili savetuju rad medija : OEBS [Organisation for Economic Co-operation and Development], ITU [International Telecommunication Union], WTO [World Trade Organization], The World Intellectual Property Organization [WIPO], The European Commission (EC), NAFTA [North American Free Trade Agreement], a svaka država ima regularotna tela tipa RRA, RATEL, Zakone o informisanju i etičke kodove novinarskih udruženja koje niko ne poštuje . A čak i ono što prođe kroz globalne i državne barijere se kontroliše postavljanjem urednika kao Antonija Kovačevića, koji je pisao za Dragana Đilasa u ALO, Press-u, Telegrafu pa zatim će u novom Ekspresu. On je taj tipični gatekeeper-i koji kontroliše svaku reč i šalje tekstove nazad na autorizaciju svom šefu i vlasniku. Zato i postoje medijski komglomerati koji imaju u sebi po stotine novina, televizija i radija, a svaki je uređen na isti hijerarhijski način. Svaka reč, svaka slika i zvuk prolazi od novinara, urednika rubrike, glavnog urednika, vlasnika, etičkih kodova, zakona, državnih regulatornih tela do globalnih. A pošto su svi u sprezi, anarhistički mediji moraju da zamru. Zato u SAD izlazi periodično još samo desetak takvih listova dok ih u drugim zemljama osim UK i Španije i nema. A nema jer su tradicije i običaji, totemizam, kultovi predaka i prirode u tim zemalja stari po nekoliko hiljada godina i ljudi sa progresivnijim mislima su morali da beže odatle pa je SAD bio plodno tlo za mnoge anarhiste kao što su : Henri Dejvid, Tori Bendžamin Taker, Džozef Labadi, Albert Džej Nok, dvojica Italijana Bartalomeo Vanceti i Nikola Sako, Ema Goldman iz Litvanije, Aleksander Berkman, Murej Bukčin…

SAD od osnivanja su bile simbol slobode, kauboja, nesmetanog razvoja, i nasumičnog osnivanja gradova, iako i tamo razvojem civilizacije i društva je dolazilo do okoštavanja aristokratije kao u državi Viržiniji od 1680. godine do Američke revolucije par porodica je držalo celu privredu, političku i sudsku vlast a mnogi tražili slobodu u još neistraženim delovima tog kontinenta. A mediji ipak ostali slobodniji nego u ostalom svetu zbog česte selidbe i novopridošlih ljudi koji su morali svoje usluge i robu da reklamiraju jer se niko nije poznavao kao u Starom svetu gde su generacijama jedne iste familije bile na istom mestu, pa je u Evropi reklamiranje bilo luksuz dok u SAD tokom XIX veka nužda, a najbolji primer eksplozije naselja je grad Chicago koji je 1850. godine imao 29.963 stanovnika a 1890. preko milion . I zato što je reklamiranje bilo neophodno za život a novine živele od reklamiranja i prihvatale osim para i kukuruz, brašno, obrok, voće ili drva za potpalu novine su mogle da ostanu slobodne od koncentracije, pogotovo što se nisu kao u Evropi distribuirale iz jednog centra poštom već neposredno prodavanjem na ulici a svaki novosnovani gradić pa makar imao i trista stanovnika je imao svoje novine. Pa se ta anarhistička struktura i odsustvo centralnih regulatotnih tela pokazalo kao obećana zemlja i nemogućnost kontrole kakve imamo danas kad se kao platežno sredstvo uvažava samo novac i politički uticaj.
Da li će u budućnosti korisnici zarobljenog Interneta morati da kupuju zaštitu anonimnosti koju nudi kompanija Ultimate Privacy i krstariti Web-om kroz surogate IP maski, kao ljudi u filmu Surrogates (2009), koji upravljaju svojim čovekolikim surogatima iz stanova, a umesto njih na ulicama i poslovima se kreću roboti koji izgledaju kao oni? Hoćemo li morati i za TV i radio da koristimo neke blokatore praćenja jer istraživanje tržišta je samo vrsta korporativne umesto nekadašnje državne Staljinove špijunaže? Razlika izmađu Monsanto-a i imeprije Rupert Murdoch-a je samo u slovima. Jedni proizvode bolesnu hranu za telo, drugi za um. Jedni zarađuju 11.822 milijardi godišnje za trovanje tela drugi 33.706 milijardi za trovanje uma. Zajedno su dobitna kombinacija hijerarhije i modernog robovlasništva.

„C’est en faisant n’importe quoi qu’on devient n’importe qui“ Rémi Gaillard

Đorđe Štefan