ZAŠTO DECI PRIČAJU BAJKE?

Filed under: afirmator,broj-44-novembar-2015,poezija i proza |

budjenje-zmaja            Šta je bajka? Bajka je fikcija zrelog čoveka koji bi da realan svet pretvori u savršenstvo. Da li mu treba život kao prikaz savršenog i bezbrižnog trenutka?

Bajke su surove, nimalo bezazlene, pokazuju deci svet kakav nikada neće biti. Zašto? Da bismo sutradan mi, kao „iskusni“, pošteni, ali naivni ljudi, zadobijali još neumoljivije udarce od realnosti.

Bolesni smo od snova, zato smo i ovde. Svet, u kome živimo, nije jedan veliki, tek zamišljeni zamak i ne pobeđuje uvek Pepeljuga zlu maćehu. Život je pun nepravde, bola, sreće, tuge, problema, iz kojih svakodnevno tražimo izlaz. Bajke su kao vile, idealna prikaza natprirodno i nestvorljivo savršenih bića, iza kojih se kriju najmračniji zanosi i želje. Deca, onako nemoćna i naivna, puna nade i očekivanja, ne mogu da shvate da bajke, vešto premaskirane i doterane, mogu da im zagorčaju život. Moraćemo nekada da biramo između teškog i još goreg, umesto da biramo haljinu za bal i da vadimo mač iz kamena.

Zašto onda deci pričamo bajke? Možda zato što ih volimo i pokušavamo da od njih stvorimo ljude koji će svet zaista učiniti utopijom? Možda jednoga dana… Ali danas, ovog trenutka i ovakvih godina bajke nam teško mogu doneti pobedu dobrog i srećan kraj.

Nevena Krajišnik, I7, Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“, Beograd