ZAPIŠI: “JA SAM ARAPIN”

Filed under: afirmator,broj-37-april-2015,film,filmska kritika |

write-down-i-am-ab-arabAutor: Dušan Opačić

U surovoj današnjici, ovom potrošačkom vremenu u kome živimo, retko se dešava da nakon završetka filmske projekcije prepuna sala bioskopa kolektivno pobegne iz realnosti, probudi u sebi običnog čoveka koji voli i pati, koji se ponekad prevari pa zaplače. Šta to može izazvati istovremeni kolektivni plač kod gomile različitih ljudi, a da nema ni grama patetike? Ne znam da odgovorim na to pitanje, možda i znam ali ću se možda nevešto izraziti. Znam da je teško pisati iz duše, o nekome koji je znao pravom rečju najfinije obrade da utopi u stih patnju za rodnom grudom i narodom kome pripada. Slikovito je opevao svoje ljubavi, posebno onu prvu – narod koji ga je proterao u progonstvo više od dve decenije, osudio da u tuđini sa suzama u očima gleda svakodnevna ubistva i nepravde nanesene tom narodu od strane moćnijih, jačih. Ovde govorimo o ikoni arapskog sveta, Palestincu Mahmudu Darvišu (13.03.1941-09.08.2008), koji je svojom poezijom uspeo da inspiriše milione ljudi širom sveta, i kroz stihove afirmiše ljubav, mir, prijateljstvo i identitet Palestinca, koji je perom i mastilom zamenio oružije i municiju. Čoveku koji je uspeo stihom da pobedi ubojiti metak. Imao sam čast da prisustvujem projekciji dokumentarnog palestinskog filma pod nazivom “Zapiši: Ja sam Arapin”, u režiji Ibtisama Maruhina, posvećen velikom pesniku, njegovom detinjstvu, životu, stvaralaštvu, progonstvu, posebno njegovoj prvoj ljubavi prema Izraelki Tamar Ben Ami, romansi koja je do sada bila nepoznanica u javnosti. Dokumentarac jeste posvećen ovoj neobičnoj ljubavi između pripadnika dva naroda koji stoje pod oblakom mržnje, pored kojih protiču reke ljudske krvi, ali se vešto kroz film provlači kompletna biografija, politički aktivizam, kao i sam značaj ovog pesnika u arapskom svetu. Sve to se najlepšim bojama uklopilo sa temom jedne nesvakodnevne, začete ljubavi.
Mahmud Darviš, je za života objavio preko četrdeset knjiga poezije, kao i desetak proznih dela. Kada je njegova poezija u pitanju, kao i većina pesnika iz tog regiona u mladosti se držao klasičnog arapskog stila pisanja, bio je pod uticajem poznatog iračkog penika Abd Al Vahaba Al Bajatija. Vremenom, tokom poetskog sazrevanja upleo se u mrežu slobodnog stila pisanja, ne poštujući klasične poetske norme. Vešto je kroz stihove “provlačio” romantiku, politiku, rodoljublje i veru u neko bolje sutra. Iako je je bio simbol Palestine, iz sveta kulture najglasniji protivnik agresije Izraela, zalagao se za trajno mirno rešenje, verovao u mir u budućnosti ne okrećući se ka prošlosti, iako je sam bio žrtva izraelskih okupacionih vlasti od rane mladosti. Tokom izgnanstva imao je dosta prijatelja pripadnika Mojsijeve vere. Politički je bio veoma aktivan od rane mladosti. Još kao momak, pristupio je Izraelskoj komunističkoj partiji i, kao aktivista nekoliko puta je bio hapšen. Početkom sedamdesetih prošlog veka po pozivu pristupa i postaje član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), ujedno obavljajući funkciju direktora Palestinskog istraživačkog centra pri PLO. Bio je urednik i saradnik nekoliko palestinskih emigrantskih listova. Autor je Manifesta, zvaničnog dokumenta PLO “Palestinska narodna deklaracija o nezavisnosti”(1988. godina), lični prijatelj palestinskog lidera Jasera Arafata. Za svoje političko delovanje i književno stvaralaštvo dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i nagrada.
Dokumentarni film “Zapiši: Ja sam Arapin”, je sedmi nagrađeni film palestinskog reditelja Ibtisama Maruhina. Film je dobio naziv po istoimenoj Darvišovoj poemi iz 1964. godine. Lični i socijalni portret pesnika Mahmuda Darviša, nacionalne ikone Palestinaca, njegova tajna ljubavna pisma, poezija, ekskluzivni arhivski dokumenti i verodostojni podaci iz njegovog privatnog života su utkani u ovo filmsko remek-delo, prevazilazeći antologijske razmere, te sam siguran da će malo koga ostaviti ravnodušnim.