OTKAZANA IZLOŽBA!

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,vizuelne umetnosti |

photo_kultura_vesti_izlozba_meteorska_kisa_u_276927561

Samostalna izložba Živka Grozdanića Gere „U ime oca i sina i svetoga duha“ koja je trebalo da bude otvorena u petak, 1. marta, u beogradskoj galeriji O3one, otkazana je bez obrazloženja, navodi autor u saopštenju u kom ističe da je za otkazivanje saznao na FB stranici galerije…

Zvanično obrazloženje galerije O3one nije objavljeno na njihovom vebsajtu, a na njihovom Facebook profilu stoji sledeće obrazloženje: „Obaveštavamo Vas da je izložba U ime Oca i Sina i Svetoga Duha koja je trebalo da se otvori u petak 01. marta otkazana! Izložbu BRD ćete moći da pogledate do 09. marta!!!!!”
Kao moguć razlog otkazivanja bi, nezvanično, moglo da bude i neslaganje galerije O3one sa koncepcijom izložbe, tačnije, sa pojedinim radovima instalacije koji su sporni i neprimereni za izlaganje.
Kao autor izložbe ne slažem se sa obrazloženjem kustosa i vlasnika galerije da bi izloženi radovi mogli povrediti verska osećanja, Srpsku Pravoslavnu Crkvu kao i da bi mogli izazvati neželjene posledice po bezbednost galerije!
Umesto svog obrazloženja poslužiću se delom teksta Branislava Dimitrijevića pisanog za samostalnu izložbu “Meteorska kiša” 2005. godine u Paviljonu Veljković: „… Međutim razlog zašto ovaj rad ne može tako da se čita, ne leži u izgledu samoga rada i njegovim interpretativnim potencijalima, već u samom društvu u kome ovaj rad nastaje ili biva izložen. Radi se o društvu u kome je uloga klera sve značajnija, u kom se dovode u pitanje mnoga nasleđa modernosti i sekularne emancipacije, u kome pravoslavno hrišćanstvo sve više ima status državne religije, u kome sveštena lica imaju posebnu vrstu imuniteta, u kome crkva igra posebnu ulogu kočničara društvenih reformi, u kome se o odnosu klera i raspirivanja nacionalne mrţnje i ratova još uvek zvanično ništa ne govori, u kome crkva veliča one svoje ideologe koji su zauzimali otvorene fašističke pozicije, u kome jedino crkva i dalje nastavlja međuetničke sukobe tako što ne priznaje svojim sestrinskim crkvama pravo na autokefalnost, u kome sveštenici bacaju anateme na proizvodjače kobasica a mladi bogoslovi se pridružuju fudbalskim navijačima u premlaćivanju homoseksualaca, u kome je crkva simptom pasivnosti, fatalizma i neodgovornosti koji su duboko zahvatili čitavu zajednicu…“

 

preuzeto sa www.e-novine.com