Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic) – samostalna izložba Vladimira Petrovića

Filed under: vizuelne umetnosti |

Gallery Inex Film, Višnjička 76, Beograd

15. 03 – 26. 03. 2014.

Otvaranje izložbe je u 20h.

Izložba Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic) se bavi večitim pitanjem Slobode kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.

Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka i modernog sveta, gde je linija između ljudskog i tehničkog/virtuelnog tanka. Istovremeno, ova reč morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik i sl.), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često ’’nevidljiva’’ neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (Vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca.

Kako nam nove tehnologije ’’pomažu’’ da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od samih sebe, kako se udaljavamo od bližnjih i od ljudi uopšte? Da li je digitalno i virtuelno adekvatan supstitut za ljudsko? Da li smo u eri digitalne ‘’ishrane’’ sposobni da prepoznamo subverzivne poruke? Ako ih i prepoznamo, imamo li snage da se borimo, ili smo se predali, neka su od pitanja koje autor postavlja u potrazi za odgovorom. Autor kroz različite oblike susreta čoveka i savremene tehnologije, i modernih tendencija u socio-psihološkom ponašanju skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život. 

Konceptualna izložba Vudu Tehnotik (Woodoo Technotic), sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije, nastalih u periodu avgust 2012 -februar 2014.

 

O autoru:

Vladimir Petrović je rođen 1979. u Beogradu. Živi i stvara na Dorćolu. Bavi se scenom od 1999-te godine. Nastupao je u više predstava i performansa u okviru Teatra LEVO i Fakulteta dramskih umetnosti(FDU) iz Beograda, na raznim scenama u Beogradu (Sava Centar, Kolarčev narodni univerzitet, SKC Novi Beograd)/ Pragu (Theatre Na Zabradli)/ Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište, KUD Sonja Marinković)/ Smederevu (Dom Kulture Smederevo)/ Tuzli (Dom Mladih Tuzla)… Inspirisan tehnikom TAPE SCULPTURE američkog umetnika Marka Dženkinsa (Mark Jenkins) započeo sa radom na scenografiji za svoju autorsku predstavu ,,Prva Nit’’. Scenografija je pretekla predstavu i prerasla u izložbu koja je pred vama.