VRŠAC SE SOLIDARIŠE S BEOGRADOM – ZA KULTURU!

Filed under: 2013,afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo,info |

protest-za-kulturu-vrsac-3

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednočasovni građanski protest protiv ubijanja kulture, koji je održan 22. juna u Beogradu, podržan je i u Vršcu protestom na gradskom trgu, uz učešće članova Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) iz cele zemlje, koja u tom banatskom gradu ima redovnu skupštinu.

Učesnici protesta su se 20-minutnim nemim stajanjem u centru grada solidarisali sa umetnicima i kulturnim radnicima širom Srbije, koji protestuju zbog neodrživog stanja u kulturi i kontinuirane ubitačne kulturne politike koja je dovela do ivice opstanka i javni i nezavisni sektor u kulturi i doprinela urušavanju bazičnih vrednosti društva.

Učesnici protestnog performansa “The power of standing still” držali su letke sa porukama kao što su: “Kultura nije skupa, ona je neprocenjiva” i “Ni dinara za kulturu i nauku, još četiri rialitija ove godine”.

U Vršcu je u toku treća redovna Skupština NKSS, najveće mreže udruženja, inicijativa i pojedinaca u Srbiji koji deluju na vaninstitucionalnoj sceni kulture i umetnosti.

Skupština NKSS velikim delom je posvećena i nagomilanim problemima u kulturi i umetnosti u Srbiji, a posebno hroničnom marginalizovanju nezavisne scene i njenog ogromnog doprinosa ukupnom savremenom stvaralaštvu i razvoju društva uopšte.

Link 1:

http://www.seecult.org/vest/stop-ubijanju-kulture-i-u-vrscu
Link 2:

http://www.poezin.net/2013/06/24/protest-za-kulturu-i-u-vrscu/