Vid Vukasović: Pera Golubar

Filed under: 2020,afirmator,arhiva,Broj 97 - april 2020,poezija i proza |

Pera Golubar

Pera Golubar je opet pričao, srčući hladno pivo u baštici, na improvizovanoj klupi od dve prazne gajbe i jedne daske, o nagradama koje je „nekad dobijao za svoje golubove”. Znao sam da će opet pomenuti i svog posebnog goluba gaćana koji se zvao Mali Milić. Svaki put kad bi se našao u društvu dodavao je ponešto o ovoj slavnoj ptici, njegovom najvećem uspehu. Moj pokušaj da skrenem razgovor na sport ili politiku nije uspeo. Ponovo se vratio na svoju omiljenu temu, svog goluba rekordera.

„Komšijo, nije to bio običan golub. Umeo je da misli skoro kao čovek. Sve je razumeo šta sam mu govorio! Kažem mu da leti tri kruga i on to uradi i sleti mi na ruku! Zaslužio je on još više od jedne nagrade. Stranci su dolazili da ga vide. Hteli su da ga kupe. Jedan Nemac mi je nudio sto hiljada, ali nije mi padalo napamet da ga prodam ni za milion.”

„Sto hiljada dinara za jednog goluba!”, začudi se komšija Mirko.

„Ma kakvih dinara, maraka,” odgovori Pera, pa dodade, verovatno želeći da još više naglasi vrednost i posebne osobine Malog Milića, „Na prvomajskoj paradi leteo je iznad počasne tribine i sleteo Titu na rame. Bilo je to i u filmskim novostima.”

Sutradan doznah da je Peri te večeri pozlilo i da su ga odvezli u bolnicu. Posetio sam ga čim su ga prebacili sa intenzivne nege u bolničku sobu. Tom prilikom upoznao sam njegovog brata koji je doputovao iz Jagodine da ga obiđe. Izlazeći iz bolnice povedosmo razgovor o Peri i ja pomenuh njegove priče o golubovima. „Pera nikada nije gajio golubove niti je ikada dobio bilo kakvu nagradu, a posebno ne za golubarstvo”, reče ovaj na moje zaprepašćenje.

„Znači“, upitah predosećajući kakav će biti odgovor, „Nije postojao ni golub sa imenom Mali Milić.”

„Ne”, odgovori Perin brat „nije postojao nikakav golub.”

„Ali svima u kraju”, pobunih se, „Pera je oduvek poznat po nadimku Golubar.”

„Čoveče, kažem ti nije nikada gajio golubove, a nadimak je sam sebi nadenuo”, odgovori ovaj skoro osorno, okrete se i ode. Stajao sam potišten kao da mi je neko nešto oduzeo. U tom trenutku na bolnicu slete jato golubova. Da li su možda i oni bili u zabludi da je Pera čuveni golubar, pa su zavedeni tom pričom došli da ga obiđu?