Veselin Gatalо: Vrijeme mesinganih perli

Filed under: 2019,afirmator,arhiva,Broj 90 - septembar 2019,kritika |

Veselin Gatalо: Vrijeme mesinganih perli

 

Vrijeme mesinganih perli, VESELIN GATALO, Naklada IPC, Sarajevo, 1998.

 

Poetika Veselina Gatala je simbolična i jasna kao kristal, i to se može primetiti već u pesmi MOJI LJUDI, po čijoj se sadržini, i po čijoj se strukturi, zove i čitava zbirka – Vrijeme mesinganih perli, (Naklada IPC, Sarajevo). Ona je unekoliko surova, oštra, britka, poput stihovnih rola u lirskom dokumentu – ČOPORI. Otkidaj FAMILIJA je biser i dijamant za sebe, koji vam ostavljam da otkrijete sami, čitajući ovu turbulentnu, izuzetnu i kvalitetnu knjigu pesama Veselina Gatala. U komadu BILJEŠKE, Gatalo ispisuje stihove ukazujući da je jedino težak životni put, onaj koji ima svoj smisao. U songu ZAŠTO?, lirski subjekt kao da se pita-kad, kako, koliko? – njegov je zgrešio… ubio, slagao, prećutao…?

U pesmi NEGDJE GDJE JE SVIJET, liričar Veselin, kao da opominje… ukazuje… podseća… na pravi svet… na drugi svet… konačan ispraćaj… na raj… raskorak… momenat sveta, dva, našega i novoga, pravoga! Gatalo ume biti mračan i melanholičan kadkad. I njemu se provuče ta tamna nit. To uzmite isključivo samo kao kompliment i kvalitet plus, naravno!

Pesma GOSPOĐA je sasvim nov pogled na savremen svet, duh, moral, prezir i nemoral… BIĆE U REDU pretstavlja jednu od onih nota koja u sebi nosi onu tminu predvečerja u sebi. U komadu HRANA SAMOĆE, možemo uočiti i uvideti modernu terminologiju u Veselinovoj poeziji, moderan, savremen vokabular. LET je veoma metaforična, a KAIŠ PO MERI, slikovita pesma. PROZIVKA je već demonizirano urbana i opako dobra stanica!

Veselin Gatalo rodio se u Mostaru 1967. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru. Upisao je fakultet u Mostaru koji ne završava zbog ratnih zbivanja.

Aktivan je u medijima kao intelektualac, piše kolumne, gostuje na TV-u, te kritički komentariše aktuеlna društvena i politička pitanja. Bio je jedan od urednika emisije REFLEX na OBN televiziji, pisao za Status, mostarski nedljnik Republika, Motrišta, Zarez, Album, Kolaps, NIN, Slobodnu Bosnu, Fantom slobode, list Azra, portale Buka, Bljesak i Poskok, za francuski Hopala, češki časopis Kartki i druge. Voditelj je ugledne i sad već kultne TV emisije LJUDOVANJE. Osvojio je nagradu SFERA za najbolji SF roman „Geto“.

Veselin Gatalo, rasni romanopisac, pesnik i esejista, biće specijalni gost oktobarskog beogradskog Sajma knjiga 2019. godine, na Sezambook štandu, na kojem će potpisivati svoju knjigu GETO 25. i 26. oktobra!

U to ime – živeli, i knjigu u ruke, pa na pažljivo čitanje! Geto je stigao, geto je svuda oko nas!

 

MILAN B. POPOVIĆ