Veče u čast legendarnog urednika TRN-a

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,info |

VEČE JOVANA HADŽI-KOSTIĆA 

U ČETVRTAK U GALERIJI „PROGRES“

Beograd, 4.decembar – U Galeriji „Progres“, u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, u četvrtak, 5. decembra od 19 časova „Večernje novosti“ organizuju „Veče Jovana Hadži-Kostića“, povodom 80 godina od njegovog rođenja.

U znak sećanja na legendarnog autora i urednika rubrike „Tako reći nezvanično“ okupiće se njegovi poštovaoci i naslednici, kao i dobitnici nagrade koja nosi njegovo ime.

Jovan Hadži-Kostić svoj prvi aforizam u TRN-u napisao je 1962. godine i do svoje smrti (1995) napisao je više od 60.000 aforizama koji su neretko potresali srpsku i jugoslovensku javnost. Bio je simbol satirične književnosti i kritičkog novinarstva svog vremena i dobitnik svih velikih novinarskih i umetničkih priznanja. Godine 1978. Hadži-Kostić je objavio knjigu pod naslovom „TRN“, u kojoj se nalaze njegovi najbolji aforizmi.

U četvrtak će o njemu govoriti njegov savremenik i kolega Ranko Guzina, a publici će se svojim aforizmima, pesmama i pričama predstaviti i neki od dosadašnjih dobitnika nagrade „Jovan Hadži Kostić“, među kojima, i Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Radivoje Bojčić, Milivoje Glišić, Petar Pajić, Bojan Ljubenović, Slobodan Simić i Savo Martinović.

Posle Jovana Hadži Kostića TRN su uređivali Mikan Milovanović i Rastko Zakić, a u poslednje četiri godine to čini Bojan Ljubenović.(kraj)

 

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE

Sekcija satiričara