URUČENE NAGRADE „RADOJE DOMANOVIĆ“

Filed under: broj 16 - jul 2013,info,satira |

Beograd, 2. jul – Nagrada „Radoje Domanović“, naprestižnije priznanje za satirično stvaralaštvo u Srbiji, koje dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond „Radoje Domanović“, uručena je dobitnicima na svečanosti, održanoj 2. jula, u Udruženju književnika Srbije.

Dobitnike priznanja u nekoliko kategorija odredio je žiri, na čijem čelu je bio Srba Ignjatović, a članovi su bili: Miljurko Vukadinović, Dragutin Minić Karlo, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Književnik Ivan Ivanović, autor poznatih romana „Crveni kralj“, „Vreme sporta i razonode“ i „Arizani“ dobio je nagradu za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Glumac Nikola Simić i muzička grupa „Beogradski sindikat“, poneli su priznanje za multimedijalni doprinos satiri na televiziji, filmu, radiju i u pozorištu.

Karikaturista Špiro Radulović, nagrađen je za najbolju knjigu satire, pod naslovom „Anpasan“.

Aforističar Dragoslav Mitrović iz Švajcarske, proglašen je za najboljeg satiričara u dijaspori.

Laureatima su pripale plakete, dok je novčani iznos nagrade izostao, jer ove godine, nažalost, nije bilo pokrovitelja, niti sponzora ovog dela priznanja.

Priznanje „Ekselencija satire“ uručeno je 8. juna u Aleksincu, na Balkanskom festivalu humora i satire Jordanu Popovu iz Sofije.(kraj)

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE