Undiplomatic Art u Sarajevu i Banjaluci

Filed under: broj 0 - mart 2012,info |

Od 12. do 17. marta u Sarajevu i Banjaluci biće održan prvi program novog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Undiplomatic Art. Tim povodom je upriličena pres-konferencija na kojoj su govorili direktor MESS-a Dino Mustafić, urednica književnih programa Fadila Nura Haver i umjetnik Damir Nikšić. Mustafić je istakao da je riječ o novom program Festivala MESS koji će se ove godine realizovati tri puta u različitim gradovima, a prvi je Banja Luka.

Program Undiplomatic Art (Nediplomatska umjetnost) predstavlja niz umjetničkih programa koji se bave kako socijalnom, tako i političkom ulogom umjetnosti.

Tako će u Domu pisaca 13. marta biti upriličeno predstavljanje knjiga Miodraga Živanovića “Eine kleine Nachtmusik” i Šifre transcedencije” u okviru programa “Jedan san i jedan prevod”,

Prva knjiga inspirisana je snom o Mocartu, a što je rezultiralo zapisima o muzici, Mocartu, umjetnosti a druga knjiga je Živanovićev prevod predavanja Karla Jaspersa.

Naredne večeri (14. 03. u 19:00) u okviru programa “Oni dolaze” predstaviće se književnici iz Banje Luke Tatjana Bijelić, Aleksandra Čvorović, Radmila Karlaš, Tanja Stupar – Trifunović, Željko Đurđević i Berislav Blagojević.

Kako je istakla Fadila Nura Haver oni ne samo da dolaze iz Banje Luke već intezivnije dolaze i na bh. književnu scenu kao oni koje su odavno već prepoznali van njihovih sredina.

A u uzvratnoj književnoj posjeti u Banjoj Luci kad je riječ o književnim programima u okviru programa “Kad bi ovo bio film” predstaviće se: Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Ahmed Burić, Mustafa Zvizdić i Nermina Omerbegović.

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić iz Sarajeva u Banjaluci predstaviće se radom “HollyWar” koji je inspirisan invazijom na Irak, a koji se sastoji od dva bilborda i videoprojekcije.

Undiplomatic Art će otvoriti u ponedjeljak, 12. marta, u Collegium artisticumu izložbu Individualne strategije koja predstavlja pet banjalučkih umjetnika mlađe generacije, koji se kroz svoj rad eksplicitno bave temama vezanim za društveno-političku realnost naše zemlje, te obradi vlastite historije, preispitivanju vlastite prošlosti. Istog dana, u Kinu Kriterion bit će postavljena izložba “Piece of Art – Design from UAA! Kolektiv”, kojom će članovi udruženja anonimnih artista UAA! iz Banje Luke predstaviti mali dio svojih radova iz oblasti slikarstva/crteža, dizajna enterijera i industrijskog dizajna.

U okviru teatarskog programa Undiplomatic Art -a, predstaviće se Gradsko pozorište Jazavac s predstavom “Gavrilo”, te predstave “Arto Luda” Nevid teatra, koja će prikazati jedan zanimljiv teatarski izraz”, najavio je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS.

A sa sarajevske strane u Banjaluci će gostovati “Hipermenzija” Selme Spahić.

Pred sarajevskom publikom naći će se filmovi “Usud” Marka Šipke i “Brat” Igora Tešića.

U Banjaluci biće predstavljeni filmovi “Planeta Sarajevo” Šahina Šišića, “Četvrti dio mozga” Nenada Dizdarevića i “Prtljag “ Danisa Tanovića.

Najave i detalje oko programa možete pronaći na: mess.ba, frontal.ba, mojportal.ba, city.ba, video (federalna.ba), oslobodjenje.ba