UJEDINJENJE ILI TRT Piše: Aleksandar Novaković

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,broj 06 - sept. 2012,društvo |

Hoćete li da čujete nešto što vam odgovara, nacionalno o(ne)svešćeni  čitaoci? Jedino rešenje za spas SAD je da se pripoje Kanadi. Pomislite samo kako bi procvetali: niska stopa kriminala, ekološka država, više od dve partije na političkoj sceni, državna kasa u plusu, ne štampaju se nove pare, rasna i verska tolerancija na višem nivou. Tu su i neke formalne prednosti zvane „imidž zemlje u inostranstvu“. Nema  spike o Svetskom Policajcu. Kanađani? Hajte, molim vas! Hrabro su se borili u dva svetska rata, otišli nazad i gledali svoja posla. Evropljani se prosto razneže kad kažete Kanada – oni su Švajcarska kojom upravljaju fini Amerikanci. Simpatični k’o Skandinavci.  Vitkiji i zdraviji. Britanci presrećni –Amerikanci se opametili i postali članica Komonvelta kao sve bivše kolonije (minus Irska) te formalno barem priznaju vlast krune tj. smešne porodice sastavljene od nemačko – englesko- škotske džentrije.

OH CANADA, WE STAND ON GUARD FOR THEE!

A tek zastava? Nema problema sa pamćenjem zvezdica i država – jedan javorov list za sve. Ateisti su srećni jer nema mlataranja Bibijom svaki put kad dođu predsednički izbori. Nema Midwesta, Bible Belta, Juga i Severa, sve je postalo umirujući kanadski Sever.Vladaju Kraljica i Premijer, nema predsednika i skupe kampanje. Nacionalna himna? Nema komplikovanih reči, nema lomljenja jezika – par strofa koje može da nauči svako dete. I mirna je, bez opisa bitke protiv mrskih Britanaca. Ta, nova američka himna ide, otprilike, ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=IBoItR59REQ

Dirljivo zar ne? ostaje, doduše, jedan problem iz američke prošlosti: loši odnosi s Francuskom. Kao što znate, pitanje Kvebeka i francuske manjine je i dalje goruće u kanadskoj politici. Avaj, nešto se mora žrtvovati. S druge strane, tolerancija vodi poliglotskoj pametnoj , novoj kanadskoj naciji: svaki šklolarac mora da zna engleski, francuski i, gle čuda, španski. Još samo da ih Kanađani prime u šta iskreno sumnjam.

DRUMOVI ĆE POŽELET’ TURAKA…

A sad nešto što vam se neće dopasti. Jedino rešenje za Srbiju i “sve srpske zemlje”, šta god one bile, je da se vrati starom vladaru – Turskoj. Pre nego što počnete da me proglašavate za Brankovića (što je, istorijski, netačno) pogledajte niz prednosti koje nam se nude. Turska će, kako stvari stoje, pre ući u Evropsku uniju nego mi. A i standard će im pre porasti nego nama. Ova ogromantna država ima površinu Francuske i Velike Britanije zajedno i 70 miliona stanovnika. Šta to znači? Veliko tržište, deset puta veće od našeg. Šta god napravimo moći će da se uvali na nekom pazaru u Kušadasiju ili Istambulu ili kletom Bodrumu (setite se afere). Speaking of which, nećemo ići u inostranstvo na odmor već “kod naših”.

Turske serije, našem srcu drage i mile, postaće naše serije. Reprize Boljeg života i Baba i Sela i Rođaka i Koječega će prestati. Što bi to gledali kad imamo “naše” serije? Ovde, u Beogradu, snimaće se serija o hrabrim poduhvatima Sulejmana Veličanstvenog. By the way, ova serija, odgovor na “Tjudorove”, zahteva veliki broj lepih glumica i glumaca koji, dabome, ne moraju da budu talentovani. Pošto će trajati koliko i turska okupacija na Balkanu – rešili smo i pitanje nezaposlenosti mladog sveta. Neprijateljstva neće biti – u Turskoj ionako ućče u školama kkako su Srbi bili njihovi saveznici (ako izuzmemo period do 1459 godine te deset buna, ustanaka, Vojnu granicu i koješta drugo) pa bi bio red da im izađemo u susret. Pružena ruka se ne odbija.

…I TURAKA ĆE BITI

S obzirom na to da je Turska svetovna država, nećemo se plašiti petljavina nekih sveštenika iz SPC s vlašću. Štaviše, verska tolerancija će biti obavezna – možda zato što ćemo biti upadljiva manjina u takvoj državi pa neće više biti toliko srbovanja. Niko se više neće blamirati od turbofolka . Uvezen iz Turske? Nemoguće – mi JESMO Turska. Nadalje, naučićemo još jedan strani jezik. Mada, ja sam previse optimističan, nismo ga naučili za 350 godina pa što bi sada? A, da,učili bi ga preko serija, ko nekad španski. Prednost je i u tome da će, kao za starog vakta, i srpski jezik dobiti svoje mesto . Postaće jedan od zvaničnih jezika turske Porte, pardon, Parlamenta. Govori srpski da te Sultan razume! Turski će nam biti potreban kako u obnovljenom otomanluku tako i u Nemačkoj. Srbi će, doduše, verovatno tražiti da se vrati sultan. Da se zna neki red. Neće biti ni neke dileme da  li smo Evropa ili Azija. Turska je samo malim delom evropska zemlja što je precizna definicija današnje Srbije. U svom orijentalnom tripu će neke udvorice otići malo predaleko – ako im se neko zameri oni ga proglase neprijateljem Carevine pa mu, po uzoru na Miloša Obrenovića, otfikare rusu glavu, usole je i pošalju u carski Stambol. Ali, Bože moj, nije sve idealno.

Orijentofili će procvetati. Kao i naši nacionalisti. Konačno će moći da svaku glupost uz ovoj zemlji opravdaju turskim vremenima. S te strane mi je žao Turaka – dvesta godina se vadimo na njih i spominjemo ih svakih pet sekundi. Otišli ljudi ali ih prozivamo, postadoše dežurni alibi za sva vremena,  a znate već – kad nekog ogovarate, kaže narod, on počne da štuca. Kladim se da je naše tračarenje uzrok one pandemije štucanja između Mramornog mora i kavkaskih planina. I, eto, nakon dva veka, oni su tu. Guslari, pojci naši, delije ajdučke – na okup. U šumicu na piknik od Đurđeva do Mitrova danka. Za krst časni i slobodu zlatnu! Kojekude, podušite i činiš voliko! Nismo poraženi  dok god imamo neprijatelje! Ne lažemo vas – ponovo se barjak rujni, urešen  zvezdom i polumesec na beogradskoj tvrđavi a naša nova moda je ovo:

 

Umesto Vlade Georgijeva slušamo ovog momka:

 

Jedino je ovo

 

ostalo isto.

Naravno, sve će biti tako pod uslovom da nas Turska primi. Što , pogodili ste, neće učiniti. Ali, ova moja pošalica (nadam se da vam je jasno da se šalim) nije bitna. Ono što je bitno je sledeće  neće nas ni Evropa ni Azija. A mi šta ćemo, ali s kim ćemo? Malo rukah, malena i pamet.

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ