Uhvati sa mnom ovaj dan, 10.Međunarodni filmski festival o pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom

Filed under: afirmator,broj 07 - oktobar 2012,film |

NAGRAĐENI FILMOVI 2012.

 

Film Tihi, režisera Marka Cvejića proglašen je najboljim dokumentarcem na 10. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati sa mnom ovaj dan, održanom u Kulturnom centru grada Novog Sada. Nagradu za najbolju režiju dobio je Vladimira Perović za film Zvezdana prašina, dok je nagrada za najbolji scenario pripala filmu Neizlečivi, režisera Marija Škrleca. Za najbolju fotografiju proglašen je film Bolji smo zajedno, autora Koste Đorđević i Bojane Andrić, a nejefektniji film Glas delo je Ksenije Jurašić.

Na ovogodišnjem Festivalu prikazano je ukupno 30 filmova na temu života, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom, koji su pokazali kako je filmom moguće doprineti većoj vidljivosti i boljem poznavanju i razumevanju osoba sa invaliditetom u društvu.

Žiri u sastavu: Denis Pilepić, direktor manifestacije Uhvati film iz Rijeke, Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja i Thomas Dapper, filmski umetnik iz Nemačke, dodelio je i specijalne nagrade Festivala. Plaketu za filmove sa najinovativnijom temom dobila su ostvarenja Moć tela, scenario i režija – Marija Maca Obrovački i Između redova, scenario i režija – Milesa Milinković. Plaketu za filmski opus o osobama sa invaliditetom dobila je organizacija Pomoć porodici, u čijoj produkciji su prikazana čak pet filma na Festivalu. Plaketu za doprinos animiranju i afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih pripala je ekipi filma Originalci.

Uhvati sa mnom ovaj dan, 10. po redu Međunarodni Filmski festival, održan je od 24. do 30. septembra u organizaciji Kreativno afirmativne organizacije Parnas (KAO Parnas) i Udruge Spirit Rijeka, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada. Festival su podržali Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

 

Milesa Milinković predsednica KAO Parnas

Izvršna direktorka Festivala

Tel. 062-24-04-04

uhvatifilm@gmail.com; m.milesa@gmail.com

NAGRADJENI FILMOVI:

Najbolji dokumentarac: Tihi, režija Marko Cvejić

Andrija Tihi je čovek kojem je babica greškom, desetog dana života oduzela vid. Njegova životna filozofija je da nema tog nedostatka koji ne može da se nadoknadi. Odavno je shvatio da ni videći nisu svevideći, da svako ima nekakvu manu što samo po sebi i nije nepremostivo nego je problem u tome kako je ko nosi. Po nacionalnosti je optimista. Ovo je film o čoveku koji je pobedio život, koji ne pada pod teretom koji mu život donosi, već korača uspravno kroz njega. Iako mu je život oduzeo jedan od najvažnijih svojih darova, ipak ovaj čovek slavi život i uči druge kako da ga slave.

Najbolja režija VLadimir Perović –za film Zvezdana prašina

Aleksandar – Aca Nedeljkov sa svojih 14 godina razmatra, poput nekog starovremskog mudraca, pitanja nastanka života, fenomena života, smila života, budućnosti života na zemlji i u svemiru. Iako korisnik invalidskih kolica, uz izuzetnu vedrinu i optimizam, on svojom mišlju, duhovnim okom, putuje iz svog mikrokosmosa daleko u beskrajni makrokosmos.

Najbolji scenario: Marija Škrlec  za film Neizlječivi

Dragica je samohrana majka i domaćica koja se brine o sinu sa višestrukim invaliditetom. Takva briga iziskuje i fizičku i mentalnu snagu. Na fizičkoj snazi Dragica marljivo radi, no njena mentalna snaga stavljena je na iskušenje kada, pod sklopom okolnosti, dobije priliku izabrati lakši način života, bez tereta vođenja brige o svom Igoru.

Najbolja fotografija: Bolji smo zajedno

Prikaz svakodnevnih izazova i veselja dece sa smetnjama u razvoju. U omnibusu smo usredsređeni na najbliskije odnose pojedinaca, gde se zajedno traže rešenja kroz društenu inkuziju.

Pratimo Marka, Unu, Atilu, Nemanju i Milicu i Nemanju – pobednici serijala „Ja imam talenat“ 2011.

Najefektniji film: Glas Slobodna Forma Režija:Ksenija Jurišić

Tradicionalna manualna naracija integrisana u nemi video rad vremenski zbližava načine komuniciranja, čime problematizuje učestalo pitanje prednosti i mana savremene komunikacije.

Specijalne nagrade žirija

Filmovi sa najinovativnijom temom: „Moć tela“Scenario i režija Marija Maca Obrovački

Film obrađuje seksualnost žena sa invaliditetom. Kroz umetnost-pokret, ples, provokaciju, anketu, film prikazuje koliko je tema seksualnosti tabu

i „Između redova“ – Scenario i režija:Milesa Milinković: Kroz lik i život (jedan rekonstrisani dan) Marije Karadarević sagledava se kompleksnost života i identiteta žene sa invaliditetom

Plaketa za filmski opus o OSI– organizaciji Pomoć porodici

Plaketa za doprinos animiranju i afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih – ekipa filma Originalci