U svakoj ženi krije se čarobnica – priča o vješticama (1)

Filed under: afirmator,broj 13 - april 2013,Specijali,veštice |

vesticaKo su zapravo bile vještice? Kako su izgledale i čime su se bavile? Njihovi rekviziti. Kako su se zabavljale? Vještičarenje kao delikt. Fenomen lova na vještice (vrijeme, prostor, statistički podaci o broju žrtava). Studija slučaja na teritoriji Crne Gore i Srbije. Korist od imovine pogubljenih žena. Komercijalizacija fenomena vještica. Moderne čarobnice.

Piše: Mirjana Vlahović

Scena prva …

 U svakoj ženi krije se čarobnica, to je tako od postanka svijeta. Uvijek zaogrnuta velom tajni, i Eva i Lilit, i mjesečeva šćer’ i vila i boginja, i ratnica i radnica. I čini polovinu čovječanstva. I čini podlogu za stvaranje novih života, ukoliko je to njen izbor.

 U svakoj ženi krije se čarobnica, kažem, ali je društvo ne zove tako, već vješticom, čim na neki način skrene pažnju svojom pojavom. A to skretanje pažnje kroz istoriju bilo je raznoliko. Ili je bila suviše lijepa, ili je htjela da se obrazuje, ili je liječila travkama ili pomagala ženama pri porođaju, ili je pokušavala da ima svoj stav, ili je imala istančan ženski instikt pa je „proricala sudbinu“. U novije vrijeme, bavi se niskim astralom (gleda u šolju, smešak), osvetljava prostore ili/i živi svoj život onako kako ona želi a ne kako joj sredina nalaže.

 Veoma često, društvene okolnosti išle su na štetu žena, to vidimo i po tome što nju istorija ne pamti, sem u sporadičnim slučajevima. Obično u vrijeme društvenih promjena i ratova, sama istorija (čitajte društvo, država, nacija …) iskorištavala je žene, ali kad bi te promjene postale realnost, žene bi „vratile tamo gdje im je i mjesto – kući“, gdje mogu na miru da njeguju svoju djecu i da mnogo ne talasaju. Istorija se stalno ponavljala sve dok, unazad stotinu godina, žene nisu digle svoj glas, narodski rečeno – pomamile se, počele da iznose svoje zahtjeve i zalažu se za iste i da kroje neke ljepše i korisnije politike za čitavo čovečanstvo.

 Ženska istorija je istorija iz koje se ne potiče, u kojoj se ne ostaje, to je istorija koja ne galami, priča bez atributa I rijetkih opipljivih dokaza. Statistički podaci govore da je u lovu na vještice, koji je zvanično otpočeo u 12. vijeku u Evropi, a traje i dan danas u nerazvijenim djelovima svijeta, smrtno stradalo oko 9 miliona žena. 

 Proučavanje vještica i vještičarenja je jedan složen fenomen, za koji mi je, pored početne radoznalosti, znanja, empirije i entuzijazma da dođem do valjanih podataka, bio potreban i dobar stomak da svarim mnoge ispovesti vještica koje su pogubljene tokom vjekova, a ne njihovih „žrtava“, kako se to do skoro predstavljalo. I naravno, neophodno je bilo da se služim politički korektnim jezikom, kako ne bih nekoga uvrijedila pa završila kao gore pomenute, na lomači, smešak veseli kukurek.

 Zbog obilja materijala kroz koji sam prošla, moje istraživanje nije moglo da stane na par strana, jer bi bilo neozbiljno, površno i neodgovorno, shodno broju žrtava koji fenomen lova na vještice obuhvata. Pored pravnih izvora, ponegdje sam se služila i beletristikom kao izvorom informacija,  a negdje i maštom, kako bih malo začinila ovu ozbiljnu i tužnu priču o stradanju ogromnog broja žena.

(nastaviće se)