Tri musketara sportskog novinarstva : Anđus, Željko, Jovanović Piše : Miloš Ristić

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo,kritika |

 

Sumrak srpskog sportskog novinarstva. Cenzura. Autocenzura. Licitacija. Agitacija. Uzdržavanje. Uzdržaj. Izdržati. Ne odati se istini. Ne dozvoliti navijačkoj strasti da oceni i proceni sport. Ostani nepristrasan, navodno, spolja. Nedeklarisan. Javno. Raditi profesionalno. Pisati ispravno. Prepisivati saopštenja čelnika i moćnika FK Partizan i FK Crvena Zvezda u svoje kolumne. Ah, to istraživačko novinarstvo. Mnogo traži, još više oduzima. Posebno u zemlji gde selektor fudbalske reprezentacije može da preti novinarima i da ih tuži zbog svake problematične rečenice. Definisati odrednicu PROBLEMATIČNO. Sve ono što ima manje veza sa ispravnim a više sa slobodnim. Sa razumskim. I fudbalskim rečnikom. Iz te bare dobroplivajućih punoglavaca i njihovih mentora kornjača (komunističkih još uvek) vire tri krokodila, sveopšte nemani koje prete da naruše i poremete utopijsko stanje.

Crvena_zvezda Partizan

Sve je manje govornika. Sve je više onih koji samo govore. Sve je manje novinara. Sve je više onih koji rade novinarstvo. Pljuvači nisu na ceni. Oni bivaju shvaćeni kao budale ili, u najboljem slučaju, pametne budale. Ova trojica predvode srednju generaciju sportskih novinara i, ko zna, možda uvode neku novu, mlađu, na scenu, svojim delovanjem u emisiji DANAS : CONFERENCE CENTER – dođite na stadion, odnosno u emisiji SPORT PLUS.

Ne čuje ih niko, sem ljudi Srbije koji se poistovećuju sa glasom naroda koji, počesto, progovori iz Anđusa. Sa glasom razuma, kojem nas približava Željko Pantić, majeutički, filozofski, šmekerski – postepeno uvodeći emisiju u sve veći i jači ton. Glasom besa, onog finog, rafiniranog besa koji se nataložio u ovom narodu, napaćenom i osramoćenom, spolja markiranom i odavde zloglašenom – koji dolazi iz brže, ritmične, efektne i pulsirajuće Jovanovićeve rečenice. Takav je u svojoj emisiji INFO ARENA a još žešći kad se pojavi kod Anđusa, čime dokazuje dvostruki talenat – da je jak kao novinar-domaćin a još jači kao novinar-gost.

Gde je problem? Problem je što oni nekog napadaju. Uvek nekog napadaju! Zašto napadate, zašto vam je uvek neko kriv? Postavlja im to pitanje uživo u emisiji jedan ,,sportski“ radnik koji je bio vrlo značajan kad smo gubili Kosovo a još značajniji kad smo izgubili premijera. Zašto stalno ta negativa? Verovatno bi trebalo da budu pozitivni? Na šta?! Kad nam je zemlja okupirana a mozak ispran? Jedino da budu pozitivni na AIDS. To je jedina pozitiva logički i fizički mogućna u ovoj zemlji.

Dok ih ne ostave bez plate. Bez posla – teško – fudbal im je u venama, baš kao i klub- Partizan – Željku, odnosno fudbalski gigant – Crvena Zvezda – Anđusu i Jovanoviću.

 
15.12.2012. u 19.32