„Antologija srpske pripovetke“ (RTS, 1998) – Živojin Pavlović

Filed under: afirmator,broj 07 - oktobar 2012,poezija i proza,proza |

Pripovedač, književni kritičar i istoričar književnosti Marko Nedić razgovara sa piscem i filmskim rediteljem Živojinom Pavlovićem. Gledaoci će saznati zašto je prostor, u kome se događaju njegove pripovetke, uglavnom prostor Istočne Srbije i donekle prostor Beograda, kako su i zašto cenzurisane zbirke priča „Krivudava reka“, o „crnom talasu“, ratnim i posleratnim temama…

„Tajna koja je mene kao dete sučeljavala na svakom koraku, je nemogućnost da saznam osnovu ljudskog ponašanja – otkud svirepost, otkud destrukcija. Kako to da ono što mi nazivamo Dobrim u čoveku nema snagu veću od Zla. I ta pitanja, na koja nisam ni onda, ni danas, u stanju da pružim odgovor, su me na izvestan način nagnala da napišem te priče“.

Na kraju razgovora emituje se odlomak iz filma Zaseda Živojina Pavlovića prema njegovoj priči „Legenda“, iz zbirke Krivudava reka.

** Učesnici: Živojin Pavlović, Marko Nedić, prof. dr Jovan Delić

** Scenario Nebojša Glišić, prof. dr Jovan Delić, Dragomir Zupanc; urednik emisije Nebojša Glišić; montažer Miroslav Vojinović; reditelj Dragomir Zupanc

** Proizvedeno 1998; postprodukcija Studio Crony; Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić

Reprizirano u Trezoru 14.9.2012, RTS2.

One Response to „Antologija srpske pripovetke“ (RTS, 1998) – Živojin Pavlović

  1. Lijepo je da se sjećamo svojih velikih ljudi. Ako se ne sjećamo njih, niko se neće sjećati ni nas. To sjećanje na njih je znak nivoa naše lične i kolektivne kulture. Kultura je nešto što ima velikog smisla njegovati. Poljaci kažu: – Narod bez kulture – narod bez imena“. Mislim da su Poljaci sasvim u pravu!

    ĐURO MARIČIĆ
    29. октобра 2012. at 09:05
    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.