Sudabe Babagap: Veče iranske poezije u Udruženju književnika

Filed under: 2017,afirmator,broj 60 - mart 2017,info |
IMG_0043_pp
Pozivamo Vas na tribinu IZ ISKRE – REČI
Književno veče pod nazivom
POEZIJA OD KRIKA DO OBOŽAVANJA
održaće se u petak, 10.03.2017. u 19h u Velikoj sali Udruženja književnika Srbije, Beograd, Francuska 7
Deseta iz serije tribina „Iz iskre – reči“ posvećena je iranskoj pesnikinji, slikarki, teoretički filma i autorki dokumentarnih filmova, Sudabe Babagap (Soudabeh Babagap).
Počasni je doktor iz oblasti dokumentarnog filma i počasni je član Srpsko-iranskog društva za saradnju i prijateljstvo. Širom sveta drži predavanja o iranskom dokumentarnom filmu, poeziji i literaturi.
Razgovor vode Gordana Petković, Tamara Lujak i Miljurko Vukadinović.
Poeziju će čitati Simonida Stanković, Jelena Žigon, Vjera Mujović, uz muzičku pratnju Dalide Grmuše.
 ***

Sudabe Babagap je rođena 1971. godine u Iranu. 1988. otpočinje studije i bavi se istraživanjem književnosti, zanimajući se posebno za  savremenu iransku i svetsku poeziju. Svoje prve pesme objavila je sa drugim poznatim pesnikinjama, a u narednim godinama pojavljuje se u  knjigama odabranih radova i antologijama kao što je „Antologija iranske ženske klasične i moderne poezije (nakon Nime)“. Bavi se i slikarstvom; njeni radovi su uvršteni u izbor slikarskih dela iranskih umetnica (Ispoljavanje osećanja) i objavljeni.
Pored interesovanja za  poeziju i slikarstvo, Soudabe Babagap započinje studije kinematografije, da bi se kasnije njen dokumentarac „Nojeva barka“ pojavio pred brojnom domaćom i međunarodnom publikom i osvojio mnoge nagrade u periodu od 2003. do 2016, uključujući Gran pri Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, 2004. Neke od njenih nagrada došle su zahvaljujući jedinstvenoj, novoj i poetskoj atmosferi i izrazu u razvijanju antiratne tematike ovog filma. Plaketa „Zlatni vitez“ istoimenog festivala koju joj je u Rusiji 2004. uručio Nikolaj Burljajev, direktor festivala i protagonista filmova Andreja Tarkovskog, bila je jedna od tih nagrada. Sa svojom poezijom nastupala je na koncertu u Angari, Sibir, istim povodom.
U periodu od  2004 do 2006. predaje na univerzitetima i u kulturnim centrima Istočne Evrope i drži predavanja na temu „Poetski dokumentarni film“. Bila je član žirija na međunarodnom TV festivalu u Baru.
2006. je učestvovala na 43. Međunarodnom susretu pisaca i komemoraciji Ivi Andriću, u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, kao prvi i jedini gost iz Irana. Kazivala je svoje stihove i govorila na temu „Poezija od krika do obožavanja“. Njene pesme objavljene su među odabranim radovima Susreta pisaca, u biltenu Udruženja književnika i drugim prestižnim književnim časopisima. 2006. i 2016. bila je u pesničkom izboru Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“.
U poslednjih nekoliko godina bavi se istraživanjem o ženama na Bliskom istoku. Održala je niz predavanja na temu „Poezija u kinematografiji“ u uglednim iranskim kulturnim centrima i univerzitetima, kao što je „Iranski dom humanističke misli“. Stekla je titulu doktora (prvi umetnički rang za elitne i istaknute umetnike) koju joj je za oblast dokumentarnog filma dodelilo Ministarstvo kulture Irana marta 2016. godine.

Tokom 2016. i 2017. održala je u Beogradu, u Novom Sadu i na Cetinju više predavanja o iranskoj kinematografiji.

 

Vjera-Mujovic-1 s04 PRAZNICNI-KONCERT-Dalida-Gr Jelena Žigon