Stevan Šarčević, DOLAZAK TAME

Filed under: 2014,afirmator,broj-25-april-2014,info |

Pod zaštitnim znakom izdavačke kuće „Nera“, do sredine maja treba da se pojavi zbirka priča Stevana Šarčevića „Dolazak Tame“. Na 280 strana naći će se priče: Isto popodne, isti dan, Srce vatre, Vučja nevesta, Legenda o kraljici, Čuvar, Obale Dunavske, Tamo kraj vode podno vrbe, Neobični događaji u Gradištanskom samostanu, Kosovka devojka, Mračnije od mraka, Dažd, Osvajači, Zidovi, Kad gradova nestane, Zauvek mlad, Sunčica, Opet i opet, Tri uzdaha do tuge, Frekvencija, Vilinska krv, Doba sabljozuba, Dolazak tame, Baba Mara, Lepa Jelena, Ponoćna zvona, Iza pansiona, Lejla i Poslednja Lunova avantura.

U maloprodaji će knjiga koštati oko 700 din, ali do izlaska iz štampe knjiga može da se nabavi po pretplatnoj ceni od 350 dinara +PTT troškovi.  Beograđani će knjigu plaćenu u pretplati moći preuzeti u kulturnom centru „Nea Pangea“, Crnogorska 8  (kod Zelenog venca),  ili na promociji zbirke petnaestog maja u klubu „Leila“, Kralja Petra  41 (preko puta Ceptera).

Sve informacije o pretplati možete dobiti na mejl: udruzenjeiknera@gmail.com

i na telefone: 060 5996995 (Milica Joksimović), 066 9654696 (Jelena Bogdanović)

Uplata se vrši na račun IK Nera, 220-133197-44 ProCredit Bank

***

Tama. Reč tako obična, tako mala, a izaziva milion različitih osećanja u nama: jezu, podozrenje, strah, nesanicu, oprez, ushićenje…

Tama. Tako nepoznata, tako strana, tako sama, a opet – puna života, jer – svašta vreba iz tame. Svakojaka čudovišta, vampiri i veštice, vile i noćnici, naprate i omaje… Plaši nas i uzbuđuje, omamljuje i ushićuje, mami…

Svi se plašimo tame, našeg večitog konačišta. Zamišljamo ga memljivog i hladnog, neplodnog i neizdrživog, pa opet… O njemu pišemo, o njemu sanjamo, ka njemu, zašto da se lažemo – stremimo, jer drugog izbora i nemamo.

Sa našim strahovima isto je kao i sa strahovima drugih – zatrpavamo ih negde duboko u sebi, oglušujemo se o njih, varamo ih ili pokušavamo da ih prevarimo, dok se tek poneki od nas usuđuju sa njima i da se izbore.

Zbirka kratkih priča „Dolazak tame“ Stevana Šarčevića jedan je od takvih pokušaja. Način da se izbori za život, za glas, za opstanak i ostanak, način da se prebrodi dan, oplemeni, osmisli, oslika…

Četkice i boje koje Šarčević koristi možda jesu grube i tamne, možda jesu strašne, ali nas dobrom rukom vode. Slike, poruke koje nam Šarčević daruje snažne su, vriju, odzvanjaju duboko u nama poput: Dolazim Svetlana i donosim ti poklone (iz priče „Svetlana“ koja, na žalost, nije ušla u ovu zbirku); Šta je besmrtnost, ako nema ljubavi?

Neke od naših najlepših priča naći ćete u ovoj zbirci: Čuvar, Kosovka devojka, Osvajači, svetove tako daleke i strane, a opet tako bliske. Otuđenost, osama i očaj isto se pišu na svim jezicima, isto osećaju u svim svetovima. Zato su nam ove priče tako bliske, tako naše, iako pripovedaju o drugim svetovima, drugim vremenima, sudbinama.

Neko je jednom lepo primetio da Šarčević ne piše, već peva svoje priče – jer prva mu je ljubav bila (i, koliko vidim, i ostala) poezija – to se, uostalom lako zapaža i u načinu na koji gradi slike, ali i same priče – uvučeni i razbijeni pasusi, neuobičajeni za prozu.

Drugovanje sa pisanom reči, sa knjigom nije lak zadatak. To pisci jako dobro znaju, ali znaju to i čitaoci – oni koji su gladni dobre priče, romana, zbirke… Pred vama su svetovi koji su proganjali Šarčevića, neki osvojeni, neki ne, neki dosanjani, neki tek u začetku, ali živi i slikoviti, pamtljivi… Možda i više nego što biste to želeli…

Tamara Lujak