SSSS – Srbija svesna svoje sramote

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,sindikat |

revolutionPiše: Darko Đorđević

Mnogi zavise od sistema, što znači da je ovoj državi potrebna revolucija.

Sramota. Svakodnevnica Srbije se svodi na sramotu. A nepismeni ljudi, nažalost, a takvih ima mnogo, ne znaju šta je bitno u životu, ne znaju kakve informacije jesu a kakve nisu od koristi. Ne verujete u to što ljudi pričaju, a verujete novinama i medijima. Pa, bravo. Vi ustvari i ne znate ko vas truje. Vi ne znate zbog čega se nervirate ili ste srećni. Vi ne znate da postoji neko iznad vas i da se zbog nekoga nalazite na ruglu siromaštva, borite se sa bolešću i preživljavate grebući rukama i nogama. Sve se svodi na to.

            Naravno da mi je žao što su interesovanja nekog dela omladine potpuno pogrešna, iliti imaju idole koje ne ispunjavaju svoju primerenu ulogu u poslu, i žele biti njihovi sledbenici. Da, žao mi je što ova država nema više pisaca, više uspešnih muzičara (pravih muzičara), glumaca, umetnika.. Sve ide u pogrešnom smeru – direktori (novac), predsednici (novac), ministri (novac), gradonačelnici (novac), većnici (novac).. Čekajte.. Vi želite da vam u CV-u sutradan piše –“ Zanimanje: Novac” ?

            U bliskoj prošlosti se desio jedan događaj koji bih voleo samo da napomenem. Jednom državnom službeniku (ne želim da imenujem kom) je upućena pretnja. Lično sam bio prisutan kada je čovek, optužen za upućivanje pretnje, rekao: „Gospodo, ja sam pisac, to je moje zanimanje, u opisu mog posla je da se izražavam metaforički, naravno da smatram da nisam kriv jer ne postoji nikakva pretnja u tome što sam napisao.“ Naravno da ostali koji žele da izvuku korist ne smatraju to tako.

            Gde su nestala interesovanja, gde je nestala inspiracija mladim ljudima, gde su želje za promenama, da li ćete uvek da prihvatite monotonost koju vam serviraju? Ne razumem. Mnogi zavise od sistema, što znači da je ovoj državi potrebna revolucija. Nastavlja se sa trovanjem, ispiranjem mozga, klasično nanošenje bilo kakvog tereta na građane, svakodnevnica – ponavljam. Iz bazena u odelo i odmah u skupštinu, i svaki dan na TV-u priča neke nebuloze i ponavlja reči za koje do juče nije mogao ni u Vokabularu da pronađe – pojava česta kao GMO. Šta je tu je. Živimo dalje.

 „The show must go on.“ F. Mercury