Srećna Nova 2013. preživelima

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,broj 10 - januar 2013,društvo |

narodno-pozoriste

Preksinoć je na dočeku u Beogradu  izbodeno sedmoro ljudi. Sasvim slučajnih prolaznika. Izjednačenih u siromaštvu.
Pre par meseci na Bir Festu trojica su izbola nekolicinu posetilaca i jedan od njih dobio čak osam meseci zatvora.

U SAD-u se svake godine godine desi bar jedno masovno ubistvo u nekoj od  škola.  U Francuskom telekom je za tri godine 60 radnika počinilo samoubistvo zbog stresa na poslu. U Kini je bilo nekoliko napada na vrtiće i tom prilikom je ranjeno  28 dece. Nick Clegg zamenik premijera UK-a se na SkyNews-u pre par meseci obratio naciji da je ovo jedno od najgorih godina za Britaniju, i  da će oni koji su rođeni siromašni to i ostati, a bogati ostati na starom.Imigranti će biti  zauvek zarobljeni. Rojters je utvrdio da je školovanje u SAD propalo kao način da se društvo izjednači.

Ono što je zanimljivo u sinoćnjem incidentu je podmuklost i očaj. Verovatno je to bio pokušaj osvete nad društvom jer ga niko nije pozvao da izađe. Verovatno su nezaposlenost, samoća i besmisao života poduprli taj akt. To nije izolovan slučaj, to je znak da je sistem propao ali niko ne sme da prizna. Ne sme da prizna da ovo u čemu živi 99% planete vodi upravo fatalizmu i apsurdu. Pitanje je samo zašto ovakvi psihički ljudi slabiji napadaju plebs a ne one koji su odgovorni za mizeriju? Verovatno jer bi bili uhvaćeni na splavu ili u Skupštini.
Sećam se, pre par godina na Slaviji, u Beogradu, na dočeku je bilo mnogo ovakvih osoba.  Popiju pivo i zavrljače staklenu flašu u masu. Onaj ko dobije po glavi ne zna šta ga je snašlo, baš kao i onaj koji je bacio. On je samo žrtva nevidljive represije, ekonomskog liberalnog fašizma, besan jer mora da bude na ulici, uglavnom sam, protiv svoje volje i, u nemogućnosti boljeg, plače nasiljem.
Ovo nisu psihopate, niti ludaci, već neko ko više ne može da izdrži sistemsko nasilje i predstavljaju savršen prikaz globalizacije, otuđenosti pojedinaca i letargije društva da se tome odupre i najbolji prikaz dokle smo došli opsednuti imidžom, medijima, novcem, karijerom i nemanjem istog. Gde je sada Vesna Pešić da se dere “da Beograd bude kao sav normalan svet”? Evo gospođo Pešić, preksinoć je Beograd bio kao Francuska, Kina i SAD. Da li ste srećni? Program je sproveden. Ovo je i vama na duši i svim DOS preprodanim dušama. Peščaniku, Danasu, Vremenu, Blicu, Tadiću, Vlahoviću, Miškoviću… Da ne nabrajam, znate vi glavešine i sluge ovog sistema ko ste i šta radite ljudima i vašem narodu bolje nego i on sam.
Jedina je šteta što do vas ovaj bes neće doći, već do nas, podanika, bezlične mase koja radi za vas da biste vi ovo čitali i smišljali nove načine kako da nas cenzurišete, porobite, ubijete.
Srećna Nova godina  preživelima.

Đorđe Štefan