Srđan Jović: Heroj ulice

Filed under: 2014,afirmator,broj-22-januar-2014,društvo |

modesty_blaiseU Srbiji, život nije med i mleko.

Nekada su ljudi imali veru. Verovali su u bolje sutra, pobedu dobra nad zlom. Pojava imaginarnih boraca za pravdu i čovečanstvo predstavljala je svetlo na kraju tunela u sumornim vremenima. Simboli slobode, nade i čovekoljublja spontano su rođeni.

Naša zemlja, dakle, oduvek je bila raj za (super) heroje. Negativaca nikada nije bilo manjka, a samim tim je posao (super) heroja bio unosan. Minimalnim zalaganjem beleženi su podvizi i sticala se blagonaklonost naroda. Poštovani su poput antičkih božanstava. Čuveni Roki Balboa tako je dobio spomenik. Povicima: „Slotere Niče, Srbija ti kliče“, izabrali smo, prvi put jednoglasno,  predsednika. Pravda je trijumfalno marširala svakodnevicom. Džoker, Pingvin, Dr. Mračni i drugi ostali su kraktih rukava, te su se protiv svoje volje penzionisali. Vremenom su se i naši junaci povukli sa scene i vodili miran život. Šašava priča, ogledalo srećnog vremena.

Zasmetala je nirvana nekome, promenio je kanal i sve se srušilo za tili čas. Rođeni su negativci novog doba. „Demagog  sa govornice“,  „Diva“ i samozvani gospodin „Desna ruka, levi džep“ nečujno su  ušli u naše živote, dobili svojih pet minuta, a onda postali i suviše bučni. Njihova želja jasna je, pokoriti naš svet, zaglupiti nas i pretvoriti u teletabise. Demagog se koristi šarenim lažama, „Diva“ širi opasan virus kiča, a „gospodin“ ima moć da nas prevode žedne preko vode.

Njihova pojava obradovala je zaboravljene, Džokera, Pingvina i Dr. Mračnog. Taman kada su pomislili o povratku na posao, usledilo je razočarenje. Hteli su borbu sa (super) herojima, hteli su da pokore svet odjednom, ali (super) heroji su danas gotovo izumrla vrsta, šačica njih koja je opstala, propagandom negativaca novog doba pretvorena je u antiheroje. Svet se pokorava postepeno, što je još mučnije. Pomenuti trojac je imaginaran, ne zaboravite! Mašta je danas definitivno prevaziđena. Mandrake

Ali kada je čovek dete duhom, mašta večno živi. U Hičkokovom maniru, pojavljujem se u vlastitoj priči kao nebitan lik i slučajan prolaznik. Kao takav, sa namerom ili nehotice, kontaktirao sam čuvenu „TNT“ grupu i produžio dalje svojim poslom. „TNT“ su se ponovo aktivirali, Alan Ford i ostali agenti bili su uveliko na zadatku pronalaženja novog (super) heroja. Igrom slučaja, nespretna družina je došla do TEBE, pardon SUPER TEBE.

Iznenađen si, zaprepašćen, ali nije greška, jedino ti možeš spasiti naš svet. To je realnost. Nećeš možda pojesti bananu kao Erik, ješćeš gorke plodove, ali ćeš postati heroj ulice. Nisi Supermen, izbaci to odmah iz glave, ne dozvoli egu da te nađača. Sporiji si od metka, slabiji si od lokomotive, nisi u stanju da preskočiš ni najnižu zgradu, dete si zemlje, a ne Kriptona, čovek od krvi i mesa… ali si Super TI. Sve što ti je potrebno je volja da promeniš kanal. I menjaj, dok „Demagog“, „Diva“ , „gospodin“ i njima slični ne padnu u večni zaborav.