SRBIJA SE ODAVNO ODLUČILA ZA CECU I PRIMITIVIZAM!

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo |

trubadur 1 nnPovodom jučerašnjeg teksta Damjana Genzera objavljenog u Afirmatoru

Piše: Milojko Boljević , penzioner

Srbija se, dragi moj kolega Genzeru, odavno odlučila između, sa jedne strane Verdija, Betovena, opere, kulture i obrazovanja, i sa druge strane Cece, primitivizma, nekulture, lažnog patriJotizma i licemernog srBstva, za ovu drugu stranu. I tu nema spora.

Znate li Vi Damjane šta je u moje vreme (a evo mi punih sedamdeset leta!) značila dnevna novina Politika? Znate li vi kakva je to novina uopšte bila? Sve se srozalo moj dragi kolega, načisto. Ta ista, nekada neprevaziđena Politika juče ni jednim slovom nije izvestila svoje čitaoce o održavanju opere Trubadur u Nišu! Ali, zato ih je izvestila o koncertu kako je vidim mnogi već posprdno zovu „maćehe“ Cece! Pa lakše je poslati izveštača na Ušće nego mu platiti kartu do Niša i nazad. U današnje vreme ne bi ni to trebalo da bude problem, jer postoje Internet i mobilni telefoni. Urednik kulturnog dodatka je samo trebalo da pozove nekog ko je stručan i muzički obrazovan, a ko je prisustvovao predstavi u Nišu, i da ga pita šta se to tamo u dalekom Nišu zbilo! Međutim, nije samo problem u Politici, problem je u svesti naših ljudi. Ko uopšte išta zna o operi? Većina ljudi je čulo za Verdija, ali da li zna iko od njih da nabroji napamet barem tri njegove opere? Je li on beše Italijan ili Španac? Opera ionako smara, ali kada treba da se iskoristi kao protivteža nekulturi i primitivizmu eto zgodne alatke da se njome vitla naokolo!

I napokon, zar je taj edikt toliko bitan ovom narodu i zar Niš treba da vidi umetnike iz Beograde i vrhunske pevače iz inostranstva svake hiljadite godine?! Nije niška publika uživala sinoć u predstavi Trubadur zato jer smo mi jedan mnogo kulturan i obrazovan narod, već zato što je neko mnogo pametan smislio da Srbija treba da obeležava nešto što zapravo nema nikakve veze sa njenom kulturom i tradicijom, poturivši tu grotesknu proslavu ovom neobrazovanom i izmučenom narodu pod nos da to kusaju i da se slade njihovim fantazmagorijama!

cecaNakon  koncerta maćehe Cece na Ušću mnogi su požurili da iskažu svoje nezadovoljstvo i, čak nije teška reč, gađenje prema svemu što je taj koncert doneo Srbiji. A ko je to od njih ikada otišao da pogleda neku predstavu u Narodnom pozorištu? Cecin koncert se održava jednom u godini ili dve, a operske predstave u Narodnom idu svako treće veče! Da ne pričam o koncertima koje priređuje Beogradska filharmonija, pa zatim Simfonijski orkestar RTS. Svi mi volimo da kritikujemo, ali malo nas razmišlja o tome da treba pokatkad dati i dobar lični primer.

Naša omladina jeste zatrovana treš kulturom koju promovišu Ceca i Karleuša, Farme, Veliki bratovi, Mitrovići i njima slični, i nema tu nikakvog spora. Zato se moramo svi zajedno potruditi da Srbija ne potone skroz u glib Ušća, kako ne bismo na nekom sledećem koncertu Cece ili Karleuše morali svi zajedno, hteli to ili ne, da zaista slavimo neke državne praznike na visokom nivou, prihvatajući time promovisanje Cece u „srpsku majku“ a Karleuše u njenu „dobru, tužnu seku“. 

Svako dobro kolega Genzeru!

http://afirmator.org/ceca-sinoc-odvalila-citavu-srbiju/

 

One Response to SRBIJA SE ODAVNO ODLUČILA ZA CECU I PRIMITIVIZAM!