Snimljena tri horor filma!

Filed under: 2013,afirmator,broj 19 - okrobar 2013,film,info |

Poznata je stvar da horor filmovi, kada je u pitanju domaća kinematografija, baš i nemaju neku tradiciju. Da pravila i običaji mogu da imaju izuzetke, pokušaće da dokažu trojica reditelja sa svojim novim filmovima. Naime, ove jeseni će svetsku festivalsku premijeru imati tri domaća horor filma (dva dugometražna i jedan srednjemetražni), sva tri iz tzv. found footage podžanra.

Reditelj Marko Marinković iz Kruševca, autor je prvog domaćeg dugometražnog found footage Pali anđeo (96 min). Film govori o grupi mladih umetnika koji odlaze u Kruševačko pozorište kako bi snimili probu predstave. Shvativši da su zaključani u pozorištu sa nečim neljudskim, otkrivaju tajnu staru duže od pola veka. O ovom filmu se već uveliko piše, a već je uvršten i u takmičarski program na nekim svetskim festivalima.

Mladen Milosavljević iz Velikog Orašja snimio je dugometražni horor film Naprata (65 min), čija je radnja inspirisana folklornom fantastikom. Njegovi junaci su troje reportera iz Beograda, koji dolaze u jedno srpsko selo sa zadatkom da snime reportažu o nasilju nad ženama na selu. U međuvremenu, od lokalnog stručnjaka za natprirodno saznaju da postoji obred kojim je moguće prizvati drevnog demona, napratu. U želji da naprave prvi autentični snimak demona, oni se oglušuju o savet – da je bolje verovati nego uveriti se.

Bojan Stefanović iz Vršca, autor je srednjemetražnog horora Beskonačni hodnik (45 min), u čijem sinopsisu piše sledeće: Tokom jedne avgustovske večeri 2013. godine, grupa mladih ljudi kreće na breg kako bi posmatrala kišu meteora. Jedan od momaka, Kosta, depresivan zbog raskida dugogodišnje veze, zakazuje susret sa dilerom kraj napuštene vile koja krije stravičnu tajnu. Umesto dobrog provoda, izgubljena generacija ostaje u hodnicima vile gde su osuđeni na okajanje tuđih grehova tumarajući kroz beskonačni hodnik pakla.

Filmovi će svetsku festivalsku premijeru imati, najverovatnije, u nekom od takmičarskih ili pratećih programa na predstojećem 8. Festivalu Srpskog Filma Fantastike. Tema festivala su upravo found footage filmovi, a festival će biti održan od 16 – 19. oktobra u beogradskom Domu omladine.