Slučaj Petakov – pritisak na pisca i aktivistu traje već sedam godina

Filed under: afirmator,broj 02 - maj 2012,društvo,sindikat |

Piše: Predrag Milojević

Presuda, po kojoj je Zoran Petakov osuđen na 100 dana zatvora, doneta je po tužbi vladike Irineja, podnete još 16. novembra 2005. godine. Tačan datum, a ne samo godinu, navodim kako bi čitaoci prepoznali do koje mere može da ide cinizam vrha crkve prema onima koje smatra protivnicima. Svi, naravno, znaju da je 16. novembar verski praznik Đurđic (Sveti Đorđe), pa je očigledna namera vladike da se podnošenjem tužbe ovog dana simbolički obračuna sa aktivističkom aždajom u obliku Zorana Petakova. Nemojte reći da je sve ovo slučajnost, niko vam neće verovati.

Povod za tužbu bila je izjava Petakova data u emisiji „Ključ“, gde je vladike (episkope) SPC Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja nazvao „četiri jahača apokalipse“. Mora da pomenute vladike drže do visokih standarda u komunikaciji sa javnošću, te da se sa strane vrha SPC ne može čuti ništa što bi ovu ustanovu degradiralo, čim je Irinej rešio da gleda emisiju, pomisli da je strašno uvređen, do te mere da mu duševna bol neće prestati dok ne dobije 100 000 odštete, zatim konsultuje advokate i bez ustezanja se upusti u suđenje za koje se ispostavilo da će trajati sedam godina.

Pitanje je šta je navelo vladiku da uđe u neuobičajeni sudski proces i dozvoli da se crkva tužaka sa građanima, odnosno da za moralna i svaka druga pitanja traži svetovno mišljenje? Teologija, po mom laičkom sudu, jeste filozofska disciplina, a njeni sudovi bi trebalo da budu utemeljeni u kanonima. Dalje, ako mu je čast bila povređena – mogao je da traži 1 dinar odštete, što se obično radi kada je čast u pitanju. Ali ne, njemu iz nekog razloga treba tih 100 000 dinara. Iz neke druge perspektive, moglo bi se reći i da čast vladika nije posebno skupa.

Interesantno bi bilo i saznati koji je kriterijum koristio sudija prilikom donošenja presude. Da li je čitao Bibliju, pa rekao – optužba je neistinita, pomenuti nisu jahači apokalipse? Ili, oprostite dragi vladiko – ovaj sud nije nadležan da utvdi ko je jahač apokalipse i ne zna kako ona izgleda? Ili, u pitanju je izrečena metafora, pa se prema tome presuda donosi u korist tuženog Petakova?

U svakom slučaju, groteska oko slobode govora u Srbiji se nastavlja. Ne treba imati iluzija da će se poštovati članovi Ustava koji govore o njoj i budimo sigurni da će i nadalje svaki pisac koji se ne pridržava vladajućih normi dobiti ovakav omalovažavajući (sudski) tretman. Jer, šta je pisac po tom ubeđenju, nego nekakvo piskaralo, koje samo smeta našim uvaženim institucijama da dosegnu svoje veličanstvene vrhove. I da, u smislu koji se oslanja na raspored prioriteta – slobodu govora gurnu na marginu zbivanja, a takvo mesto da namene i njenim zagovornicima. Ne treba smesti s uma ni blaženopočivši „slučaj Ugričić“.

Presuda po tužbi donesena je 2008. godine, a pošto tuženi Petakov nije platio vladiki potraživanje, sud je doneo odluku da se tuženi uputi na robiju u trajanju od 100 dana, ili 1000 dinara za svaki dan dan zatvora.

Podsetimo, zbog šamaranja Petakova, na nedelju dana zatvora, te iste 2005. godine, osuđen je Goran Davidović zvani Firer, vođa profašističkog Nacionalnog stroja, koji je tom prilikom prekinuo održavanje antifašističke tribine u Novom Sadu. Zaključujem, a vi me slobodno demantujte, da sramni pritisak desničarskih organizacija, crkve i države na Zorana Petakova i druge antifašiste neprestano traje već sedam godina.

One Response to Slučaj Petakov – pritisak na pisca i aktivistu traje već sedam godina