Slučaj Agrobanka: Sve nagrade Dušana Antonića

Filed under: broj 05 - avgust 2012,društvo |

Kako je moguće da je Dušan Antonić, predsednik izvršnog odbora i direktor Agrobanke poslovao sa toliko gubitaka, za koje ga tereti nova vlast, a da je Antonić u prethodnih pet godina poneo nekoliko značajnih priznanja i plakata za izuzetan doprinos u oblasti privrede

NAGRADA „NAJEVROPLJANIN“ 2007.

Bivši čelnik Agrobanke Dušan Antonić nagrađen je 2007. godine plaketom „Najevropljanina“ za dostignuća u privredi. 

Plaketa Najevropljanin godine je prestižno i nepristrasno priznanje pojedincima za naporan i uspešan rad usmeren ka bržoj i svestranijoj integraciji naše zemlje u Evropu, koju su zajednički ustanovili Evropska kuća Čukarica i Evropski pokret u Srbiji. Počev od 2000. godine ovo priznanje se dodeljuje na manifestaciji „Evropsko veče u Beogradu“ koja se organizuje u čast godišnjice osnivanja ove dve nevladine organizacije.

Te 2007. godine plaketa „Najevropljan“ za politička dostignuća dodeljena je direktoru Beogradskog centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću. Za doprinos u povezivanju Srbije sa Evropom, šefu Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstadu, a za najbolji projekat Igmanskoj inicijativi.

Za doprinos u kulturi i obrazovanju plaketu su 2007. dobili rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, a za ekonomiju šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović.

PRIZNANJE „KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ“ 2010.

U Kapetan Mišinom zdanju uručeno mu je priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ koje tradicionalno, vec 12 godina dodeljuje Media Invent iz Novog Sada, najboljim privrednicima na teritoriji Grada Beograda, u saradnji sa Privrednom Komorom Beograda.

 

 

DOBITNIK ZLATNE MEDALJE „TESLA-PUPIN“ 2011.

Fondacija „Mladen Selak“ dodelila mu je zlatnik sa likom Tesle za izuzetne rezultate u društveno naučno-istraživačkom radu 2011. godine.


Čitava ova afera oko nelikvidnosti Agrobanke i pronevere položaja Dušana Antonića odlično se slaže i sa opozicionom retorikom novog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića: „Taj slučaj je u stvari slika i prilika onoga što nam se zbivalo… Kada pročitate sve informacije u slučaju ‘Agrobanke’, onda vidite zašto su se neki osećali zaštićeni i razumete zašto su neki mislili da će dugo moći da ostanu i zašto pljačka od gotovo 300 miliona evra može da prođe nekažnjeno“… (Blic, 9. avgust 2012)

Da li se promene zaista dešavaju ili smo još uvek skloni starom srpskom maniru: da odgovornost za svu nesreću koja nas je snašla smestimo jednom čoveku.
 

Dragoslava Barzut