SKD: SAOPŠTENJE POVODOM POZIVA MINISTRA TASOVCA NA JAVNU RASPRAVU

Filed under: 2013,afirmator,broj 19 - okrobar 2013,info |

580479_482333678500455_587562722_n                Srpsko književno društvo visoko ceni rešenost ministra kulture i informisanja da se otvori javna rasprava o načinima na koje će biti prevaziđeno nezavidno i neodrživo stanje na domaćoj književnoj sceni. Nadamo se da na sastanku zakazanom za 25. oktobar u Narodnoj biblioteci Srbije neće biti reči samo o „redefinisanju stanja u oblasti književnosti“, već da će gospodin ministarTasovac imati volje i strpljenja da sasluša i pojedince i predstavnike institucija i udruženja koji nisu bili konstultovani pri sastavljanju otvorenog pisma koje mu je uputilo tridesetak književnih delatnika.

Podsećamo da među potpisnicima otvorenog pisma, u kome je izneto niz prihvatljivih i realnih predloga, ima nekoliko uglednih članova SKD-a, pa je time apsurdniji i neprihvatljiviji zahtev za onemogućavanje uticaja reprezentativnih umetničkih udruženja.

Iskreno ceneći rad kolega koji su potpisali otvoreno pismo upućeno ministru kulture i informisanja, ipak ukazujemo na opasnost da se jedna neformalna grupa nameće kao partner državnoj instituciji u rešavanju pitanja od opšteg društvenog i kulturnog značaja.

Duboko smo uvereni da je moguće u vrlo kratkom roku postići konsenzus svih relevantnih pojedinaca, udruženja i institucija koji zajedno čine savremenu književni scenu Srbije o načinima na koje će piscima i književnosti biti vraćeno dostojanstvo, a da će kultura ponovo postati jedan od nosećih stubova državne politike Republike Srbije.

U nadi da će rešavanje velikih problema na domaćoj književnoj sceni biti uspešno, Srpsko književno društvo prihvata poziv gospodina ministra Tasovca za javnu raspravu.

U Beogradu, 16.10.2013.                                                 UO SKD

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.