SKANDALOZNO! MINISTAR KULTURE SE PRIDRUŽIO PROTESTU ZA KULTURU?!

Filed under: 2013,afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo,info,konkurs ministarstva kulture 2013 |
I ministar i štrajkač

I ministar i štrajkač

 

 

 

 

 

 

 

 

Po principu poznatom iz „Radovana Trećeg“ – „Na njihovu stranu Radovane!“ i ministar Braca Oldtajmer se pridružio protestu za očuvanje kulture. Navodno, tako reče u „Blicu“,  da nije ministar i on bi demonstrirao. Ali, jbg lol,  da se kompjuterski izrazim, vlast je to, muka i obaveza. Ono što nas čeka je, verovatno, situacija u kojoj će ministar da zgrabi transparent i pridruži se demonstrantima. I, ko će da nam vlada i da nas tlači? Protiv koga ćemo se onda boriti? Majku mu Božju, ko onda preuzima odgovornost? Odgovor je – niko. Ministar će se, kao i moćnici kulturni, bivši i sadašnji, buniti protiv nikoga i nizašta. Na taj način će uspeti da ostvari davnašnji san . da simultano bude i vlast i buntovnik. A i buntovnici će imati opravdanje za neuspeh. Protiv koga da se borimo kad u ofisu niko ne sedi? Nema vlasti, nema autoriteta, nema države pa nema ni protesta a o parama i da ne govorimo. Dvaput ništa je ništa, štono reče Sofronije Leghorn.

E,sad, pošto nema pobune i nema rezultata i pošto smo svi skloni tugovanju zamišljam drugi čin ove komendije: ministar i inicijatori protesta sede u kafani i nalivaju se. Proklinju sirotinju koja ih na muku naterala – njih na ulicu a njega u poslastičare. I, onako, slovenski, tužni su i emotivni. Ruke šire, u obraze se ljube, za junačko pitaju se zdravlje. Pomirenje na najvišem nivou. U pet ujutru, narednog dana, fajronat, zatvaramo objekat. Ko će da plati? Ministar. Na račun Vlade tj. naroda.  Možda ga sklone kad naprave kozmetičku rekonstrukciju. Nešto da zamažu narodu oči dok se još živi od Sunca a ne struje ili grejanja. Kao, mi mislimo na ovaj narod, stalo nam je. A i taj problem što imamo, glede nemačke i datuma… Bolje dau radimo nešto simbolički, onako, da speremo taj bljutavi ukus iz usta. Arjaćkinje – barjačkinje, koga ćemo?  MInistra obrazovanja? Ministra kulture? Obojicu? Bacaćemo novčić?

Naravomučenije: kakvi su nam ministri takvi su im i resori. A ako je suditi po svemu, ova Vlada ima gore mišljenje o kulturi i obrazovanju od bilo koje  druge od petog oktobra naovamo. Prosto dođe čoveku da pozove Kojadinovića, zamoli ga da se vrati u kabinet sa sve voštanim Čičom. Dođi, Kojo, sve ti je oprošteno samo nas izbavi od Brace Oldtajmera! Ali,  ne lezi vraže, čini mi se da, obavili smenu ili ne, likusi iz Vlade neće moći ni pod tačkom razno da zataškaju  istinu o svojim pogrešnim potezima ali, neka, stići će i ta jesen a s njom neki hladniji vetrovi. Osveženje? Čisto sumnjam. Otrežnjenje? To svakako.

 

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ