Sindikati tvrde da ih namerno isključuju iz razgovora

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,sindikat |

radnik„To je dobro izrežirana i unapred pripremljena predstava dosadašnjih pregovarača, kako bi se sindikati isključili iz daljeg procesa, a Predlog zakona, bez javne rasprave i daleko od očiju javnosti uveo u skupštinsku proceduru na mala vrata, što će se ubrzo i videti“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije juče je otkazalo planirane javne rasprave o nacrtu Zakona o radu zbog, kako je saopšteno, nastojanja da se one opstruišu i spreče.

Rasprave o novom zakonu o radu su bile planirane za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu. Ministarstvo je navelo da zainteresovani predloge, sugestije i primedbe na nacrt tog zakona mogu da dostave u pisanoj formi.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da neće učestvovati u „farsi zvanoj socijalni dijalog“ i neće dostaviti svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt izmena zakona jer je država pokazala da nije sposobna da vodi socijalno odgovornu politiku u interesu svojih građana.

Taj sindikat je zatraži smene i odgovornost ljudi iz Ministarstva rada i privrede koji su učestvovali u dosadašnjem procesu donošenja Nacrta zakona jer je, kako se navodi, njihova celokupna dosadašnja aktivnost bila netransparentna i misteriozna, a javnost nikada nije saznala ko je radio na Predlogu, gde se radilo i ko je sve u tom procesu učestvovao.

Izvor: Beta/b92