SILVER LININGS-OSTVARENJE KOJE SE MORA POGLEDATI

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,filmska kritika |

sl

 

Silver linings playbook Dejvida O. Rasela, u našem prevodu I u dobru i u zlu, je ostvarenje koje se nalazi u trci za ovogodišnjeg Oskara, ali koje se nepravedno našlo u sjenci po meni, ne toliko impresivnog filma Pijev život Ang Lija čija su efekti zasigurno „oduzimadahujući“, ali čija priča nije toliko emotivno jaka poput ove u Raselovom filmu.

U ostvarenju Silver linings playbook riječ je o dvoje mladih ljudi, bivšem profesoru Pitu i neobičnoj Tifani koje maestralno igraju glumci koji tek treba da dokažu svoje glumačko umjeće, a ovim ulogama su prešli veliki dio tog puta: Bredli Kuper  koji je ovim pokazao da može mnogo, mnogo više od „Mamurluka u Vegasu“ i  mlada i talentovana Dženifer Lorens.

Pit i Tifani, koji se na početku filma ne poznaju su pod uticajem teških životnih okolnosti zapali u depresiju koja je prerasla u šizofreniju i anksioznost. Pit se i nakon izlaska iz mentalne bolnice i dalje nada da će mu se nevjerna žena Niki vratiti, u stvari on i dalje „živi“ u tom braku, čita udžbenike po kojima ona radi u školi sa djecom, roditeljima stalno govori o njoj, nada se da će ona svakog časa doći, a zapravo ima zabranu prilaska i dobija naprad panike kada čuje pjesmu koja je svirala na njihovom vjenčanju i koja se sasvim slučajno čula dok ga je varala sa drugim muškarcem, a Pit je u toj akciji uhvatio. Sasvim su razumljivi njegovi napadi panike, ludilo da gledalac prosto ne može, a da se ne saosjeća i na neki način stapa sa ovim likom. Sa druge strane Tifani koju je jako pogodila muževljeva prerana smrt uskače u krevete raznih muškaraca koje čak i ne poznaje.

Sudbina spaja ovo dvoje ljudi koji se nalaze u gotovo istom problemu. U početku vidimo netrpeljivost između njih, međutim ta hemija koja se i u prvom susretu nalazila u mililitrima polako puni čašu i na kraju imamo poplavu nabijenu osjećanjima. Njih dvoje zajedničkim snagama pokušavaju da pronađu ponovo svoje izlaz na pravi put i uspjevaju u tome, jer nalaze najbolju formulu za to, a to su dvije riječi: LJUBAV i UMJETNOST.

Film nosi sa sobom snažnu poruku, tako da ne treba da ostane neodgledan. To bi bilo isto kao da ne biste pročitali „Lovca na zmajeve“ ili „Hiljadu čudesnih sunaca“ od Hoseinija (s razlogom mi je ovaj primjer pao na napamet),  jer vam druga komercijalna literatura zaslijepljuje oči i ne da vam da iskopate ono što zaista vrijedi pročitati ili pogledati.

Pored poruke akcenat u ovom filmu je i na glumi. Već sam pomenuo maestralne Bredlija Kupera i Dženifer Lorens, a tu su isto tako maestralni Robert De Niro i Džeki Viver u ulozi Pitovih brižnih i zabrinutih roditelja. Zanimljivo je da su svo četvoro nominovani za Oskara za glumce. Bredli i Dženifer za glavne, a Robert i Džeki za sporedne uloge. Svo četvoro ih zasigurno zaslužuju, ali mislm da jedino šanse ima Dženifer Lorens koja je uspjela da pobjedi i neponovljive Meril Strip i Džudi Denč u trci za Zlatni Globus, dok se Bredli nalazi u konkurenciji sa Denzel Vošingtonom, Deanijel Dej Lujisom itd… Ostvarenje ima ukupno 8 nominacija, uključujiči i onu za najbolji film godine što definitvno zaslužuje, ali vidjećemo šta će se desiti sa njim 24. februara u „Kodak teatru“ kada je zakazana ceremonija dodjele Zlatnih statua…

Miloš Avramović

2 Responses to SILVER LININGS-OSTVARENJE KOJE SE MORA POGLEDATI