SENZACIONALNO! 5 LOKACIJA ZA SAVRŠENU EMIGRACIJU!

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo |
Francuskogvajanska idila

Francuskogvajanska idila

 

 

Svake godine 30 000 stanovnika ove zemlje pređe granicu i vrati se, eventualno,  da se napije za Novu godinu. Svi imaju iste priče o vizama, iseljeničkim dozvolama. Teško, mučenički, do prve vize , zelene karte… Ali, evo zemalja u kojima ćete  brzo naći krov (koji lako može oduvati tornado ili odneti poplava) biti posebni (kao jedini belac u krugu od  1500 km) bogati (u smislu da ne umirete od gladi), a ne tek tamo neki srbosi-gastosi. Predstavljamo vam:

1) Kabindu –  enklavu Angole. Okruženu Kongom i Zairom. Nekadašnji Portugalski Kongo. Ova zemljica površine preko  7 hiljada kvadrata i sa nešto preko tri stotine hiljada stanovnika ne bi bila ni po čemu posebna da nije gramzivih naftnih kompanija koje se otimaju oko njenih bušotina. I, da ne bude sve monotono, pobrinula su se tri najveća lokalna plemena koja su u zavadi (liči li to na Bosnu?) a postoji i secesionistički pokret za otcepljenje od Angole. Dakle, osećaćete se kao kod svoje kuće u kojoj je grejanje odvrnuto na maksimum – teritorije, svete zemlje, plemenski ratovi, politički nestabilna situacija, ekonomska beda. Ali , glavno je da su ljudi opušteni i imaju duše, što mi volimo da istaknemo. Od 2006. godine Kabinda nije u ratu. I opet će, opet će, robovati neće….

Cabinda_logo

Kabinda je ono malo crveno

Kabinda je ono malo crveno

 

 

2) Tuvalu – Tuvalu mo te atua! Iliti: Tuvalu za Gospoda Boga!Bože pravde- Srbija. Vidite paralelu?Krajem sedamdesetih Tuvalu je postao nezavisna pacifička republika, jedna od najmanjih  država na svetu (26km kvadratnih), veći od Naurua , Monaka i Vatikana na kojima leči komplekse ali sitan u odnosu na titane kao što su San Marino, Malta ili St.Vinsent i Grenadini. Bivša britanska kolonija je krenula bodrim korakom u budućnost. I stabilan je, ne tone u more kao obližnji Kiribati (i on džin – od 900 km kvadratnih) od kojeg se, na vreme, otcepio (valjda da ga ne povuče za sobom) a stanovništvo mu ne umire od holesterola (kao prekrkani Nauru, pun stokilaša). A toliko je sitan da ga svi nekako zaboravljaju. A vi? I ja sam ga zaboravio. Ne znam kako su ga Britanci kolonizovali. Ne bi me čudilo da su ga, sićuravog kakav je, promašili. I, još nešto. Svako može biti iz Beograda ili Paraćina ali kad ste čuli da je neko iz Funafutija (prestonica ove ostrvske države)?

125px-Flag_of_Tuvalu.svg

Funafuti, bajo!

Funafuti, bajo!

 

3) Sikkim-   Pričepljen Indijom, Butanom,  Kinom (Tibet) i nedaleko od  Bangladeša, ovaj planinski protektorat Indije, poluatonoman, sa malo više od pola miliona stanovnika, predstavlja idealno mesto za one koji vole planinarenje i zdravu hranu. Zaista, nikome neće pasti na pamet da tu, u senci Himalaja, zapali pljugu. Ali, drugi opijati su normalna pojava. Konoplja, mak, čajevi, pečurkice. Sikkim je Amsterdam na 5000 metara.  Ako pitate prave ljude…. Stanovnici, nepalskog porekla, iz čijih redova se mobilišu najbolji ratnici na svetu, hrabre Gurke, mnoge bi podsetili na srodne im klanove Hajlendera u Škotskoj ili  plemena u Crnoj Gori. Ko žudi za plemenskim životom, kršem, vazduhom i drogom koji udaraju u glavu te hinduističkim mirom ove bivše monarhije, nek’ svrne! A za ljubitelje bizarnosti –  nacionalna životinja je crveni panda, ako takav postoji.

 

Ono malo crveno je Sikkim!

Ono malo crveno je Sikkim!

 

750px-Flag_of_Sikkim_monarchy.svg

 

4) Isle of Man- posred  Irskog mora, jednako udaljeno od Manchestera, Dublina, Glasgowa i nekog mesta u Severnom Velsu čije ime je totalno nebitno. Ovo poluautonomno ostrvo u okviru United Kingdom je  na idealnom strateškom mestu (ako ste  NATO  oficir) i raj  za offshore kompanije (ako ste kapitalističko đubre). Stanovnici su keltsko-vikinškog porekla. Ako ste opljačkali Srbiju prijateljski vam savetujem da sakrijete svoje pare na ovom ostrvu u nekoj od imaginarnih kompanija i banaka.  Tu su i bratski pravoslavni Kipar, Kajmanska Ostrva, Kneževina Monako (pitajte Đokoviće) itd. Zakoni Velike Britanije se tu ne primenjuju – ukoliko nisu izrazito namenjeni samom ostrvu. Ako ste iole omastili prstiće i smestili se u prestonici Douglasu naučite  i ovo: ovo je jedna od najstarijih republika (bio nekad) na svetu –  Tynwald je Palamudament uspostavljen vo vremja Vikinga. Filološka bizarnost: govori se, nešto malo, izumrlim keltskim jezikom, mankškim, koji  ponovo vaskrsava zahvaljujući poraslom  interesovanju za sve što je keltsko. Mankški zvuči kao (i jeste) mešavina škotskog i irskog gelika. Stanovnici važe za najekscentričnije Britance jer su ostrvo i  Irskoj i Britaniji i, da su popularniji, u vicevima bi zamenili Velšane. Zanimljivo je Ostrvo Čoveka i zbog blesave zastave koja podseća na simbol Sikkima. zapevaćete tad, na vrhu moćne gore Elan Vanina, zadojeni viskijem, punog džepa, sa nostalgijom sproću Srbije: Arrane Ashoonagh dy Vannin tj.Da živi dom Bee Geesa i najmanjeg putničkog automobila na svetu!

 

Ovo crveno je...

Ovo crveno je…

 

Flag_of_the_Isle_of_Man.svg

5) Francuska Gvajana – Šta reći? Pogledajte fotografiju iz filma Papillon sa Steve McQueenom i Dustinom Hoffmanom. Kažnjenička kolonija na Đavoljem Ostrvu, lepra, malarija, komarci, džungla, ogavni kriminalci i, u poslednje vreme, raketna rampa za evropski ARIANA  program. Idealno mesto za sve koji su presutpnici, sadisti, avanturisti ili rođeni čuvari zatvora (što mu dođe na isto) i antisemiti ( oficir francuske armije, Drajfus, je utamničen na ovom ostrvu zbog svog jevrejskog porekla i lažnih optužbi za špijunažu). Ova francuska prekomorska teritorija, okružena Brazilom, Atlantikom i – Surinamom je veća je od Srbije s Kosovom (83 hiljade kvadratića) i, kako stvari sa emigracijom i natalitetom idu, uskoro će imati više stanovnika od Srbije ( danas ima preko 220 000). Eto rešenja – svakom građaninu po sekirče, pravac Kajena, glavni grad kolonije. Posecimo šume, trske, zasadimo šljive srpske, isterajmo Francuze mrske i eto svete zemlje srpske!

 

 

800px-Flag_of_French_Guiana.svgPapillon 2

 

Aleksandar Novaković

One Response to SENZACIONALNO! 5 LOKACIJA ZA SAVRŠENU EMIGRACIJU!