SEJŠELI – tropski raj

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,putopis |

U ovim kišnim, tmurnim jesenjim danima donosimo izuzetan i sunčan putopis Marije Perišić

Sejšelska ostrva su simbol mira i spokoja. Toliko su nestvarno lepa da su ostavila snažan i upečatljiv utisak na mene.

Sejšeli čine arhipelag od 155 ostrva u Indijskom okeanu, od čega su 42 granitna (Mahe, Praslin, La Diga, Siluet, Severno ostrvo itd.), dok su ostala koralna. Glavno ostrvo je Mahe, gde se nalazi glavni grad Viktorija, koji je najmanji glavni grad na svetu sa jedva 30 000 stanovnika. Sejšeli se pod današnjim nazivom pominju od sredine 18. veka, kada su ga okupirali Francuzi 1756. godine i dali mu ime po tadašnjem francuskom ministru Žan Moro de Sešelu. Kasnije su Sejšeli potpali pod vlast Britanaca, od koje su se oslobodili 29. juna 1976. i taj dan se slavi kao Dan nezavisnosti na Sejšelima. Stanovnici Sejšela većinom potiču od Afrikanaca koji su se kasnije mešali sa Azijatima, Indijcima, Francuzima, Britancima, Arapima i drugima, a pored francuskog i engleskog, zvaničan jezik je i sejšelski kreolski koji je nastao kao mešavina razlišitih jezika.

Turistička sazona na Sejšelima traje neprekidno. Dnevne temperatura su ujednačene tokom čitave godine i iznose oko 27˚C. Najtopliji meseci su mart, april i maj, kada najviše dnevne temperatura u proseku iznose oko 31˚C. Decembar, januar i februar su najkišovitiji meseci, dok su najsuvlji jun, jul i avgust.

Sam let do Sejšela je bio drugačiji od svih ostalih, među turistima koji su putovali na ovu destinaciju bilo je dosta parova, kako mladih tek venčanih tako i onih starijih, takođe primetila sam i dosta parova sa decom. Kada smo sleteli na Sejšelski aerodrom (SEZ), putnici su klicali: Dobrodošli u raj, Ovo je život itd… Sam aerodrom je jako neobičan i drugačiji od svih ostalih na kojima sam do tada bila, i potpuno prilagođen tropskom ostrvu. Naime, aerodrom je velikim delom na otvorenom, tačnije kao jedan ogroman trem, natkriven, ali velikim delom otvoren.

Na ostrva vam neće biti dozvoljeno da unesete bilo kakvu vrstu hrane, i to se obavezno pregleda. Pečat koji ćete dobiti u pasoš na ulasku u zemlju je još jedna neobičnost jer je u obliku jedne vrste kokosovog ploda, koje je endemit na Sejšelima, a koji ima oblik ljudske zadnjice. Mi smo odseli u  Berjaya Beau Vallon Bay Beach Resort and Casino hotelu na ostrvu Mahe. Hotel ima samo 3 zvezdice, ali je prilično dobar, okružen bujnom vegetacijom, ima lep bazen i prelepu plazu.

Najudobniji i najlepši način da upoznate Sejšele predstavljaju izleti na jedrenjacima. Cena za dnevni izlet sa jednim obrokom iznosi oko 100€ po osobi. Mi smo ujutru krenuli u obilazak, posetil smo ostrvo Praslin, zatim smo se stacionirali u jednom zalivu na ostrvu La Diga gde su nam naši domaćini priredili roštilj. Celu plažu smo imali samo za sebe, apsoluno nikoga nije bilo u blizini  i ostrvo je izgledalo potpuno pusto dok su se u zaleđu uzdizale velike crne granitne planine, obrasle bujnom vegetacijom. Tu smo uživali, kupali se, sunčali, družili, učili da se penjemo na palmu da uberemo kokos, slikali se itd. Pesak je bele boje i izuzetno fin i mekan, kao da hodate po brašnu, voda je toliko prozirna, čista i topla, a mnogobrojne šarene ribice neprestano plivaju oko vas.

Jedno od najautentičnijih ostrva koje možete posetiti na Sejšelima je i ostrvo Siluet. Ono je bilo u vlasništvu porodice Duban od sredine 19. veka pa sve do 1960. godine, gde su bile razvijene plntaže egzotičnih začina kojima je ova porodica trgovala. Danas na ostrvu postoji mauzolej koji su podigli članovi ove porodice i koji je danas otvoren za posetioce. Na ostrvu su takođe pronađeni i stari grobovi arapskih trgovaca, koji su ovde svraćali mnogo pre nego što su Evropljani stigli. Poznato je da mnoga sejšelska ostrva kriju misterije i legende o piratitima i izgubljenom blagu koje je tu negde zakopano, ali najčuvenija je legenda o zloglasnom piratu Žanu Hodulu koji je došao na ovo ostrvo 1790. godine. Poznato je da je on 1797. godine zarobio 7 engleskih brodova i opljačkao blago ogromne vrednosti. Legenda kaže da to blago i dalje sakriveno negde na Siluet ostrvu.

Oko 5 km severno od Siluet ostrva nalazi se granitno Severno ostrvo, koje je od 2003. godine pretvoreno u ekskluzivni rizort sa 11 vila. Upravo ovde su Princ Vilijam i Kejt Midlton proveli svoj medeni mesec maja 2011. godine. Cene boravka na ovom privatnom ostrvu krecu se od 2285 € po osobi za noć, pa do 3610 € po osobi za noć u najekskluzivnijoj jedanaestoj vili. U cenu su uključene sve takse, doručak, ručak, večera, sve vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, osim ekskluzivnih vina i šampanjaca. Takođe na raspolaganju su vam i ronilački kursevi, bežični internet kao i mnoge druge aktivnosti.

Tradicionalna sejšelska kuhinja je neka vrsta mešavine različitih kuhinja: francuske, indijske, engleske i afričke. Najviše se jedu riba i morski plodovi, tropsko voće, a kao prilog najčešće je to pirinač. Popularan starter, koji je na meniju većine restorana na Sejšelima je Tek Tek, supa od školjki, kuvana sa bundevom. Mnoga jela se kuvaju u kokosovom mleku, a od začina dosta se koriste kari, timijan i šafran. Zanimljivo je i to da neki restorani nude kao specijalitet i slepe miševe na roštilju, ja ih iskreno nisam probala, ali su mi rekli da su veoma ukusni ali da imaju dosta sitnih kostiju kao i ribe, pa se moraju pažljivo jesti. Ostrva takođe obiluju i velikim brojem vrsta tropskog voća, od kojih se najviše za ishranu koriste kokos, papaja, mango, banane, ananas, karambola (voće koje ima plod u obliku zvezde) i mnoga druga.

  Marija Perišić