Седми „Крагујевац Комикон“ шири се просторно и временски

Filed under: 2017,afirmator,broj 63 - jun 2017,strip |

ПОЗИВ: Прва конференција за медије фестивала Крагујевац Комикон је у Београду — у четвртак, 15. јуна, Дом омладине Београда (главни хол), 17:00 часова

 

Саопштење за штампу

Крагујевац, 14. јун 2017.

Седми „Крагујевац Комикон“ шири се просторно и временски

На међународни фестивал долазе угледни уметници и стручњаци за стрип и популарну културу из Италије и Србије • Богат програм се од 22. до 25. јуна одржава у три града: Крагујевцу, Новом Саду и Београду • Публици се нуде трибине, промоције, цртање посвета, изложбе, стварање уличне уметности, актуелна издања, концерти и наградни конкурси за стрип и уметничку фотографију. • Представљање Центра за уметност стрипа и националне стратегије за стрип у Србији • Годишња скупштина Удружења стрипских уметника Србије. •

 

Међународни фестивал стрипа, али и популарне културе Крагујевац Комикон, ове године ће своју „седму рунду“ — како пише на плакату са јунакињом Модести Блејз, чији је аутор крагујевачки уметник Милан Јовановић — имати осим матичног града, и у другим центрима у Србији. Ове године се Комикон одржава напоредо са крагујевачким музичким фестивалом Арсенал фест, што обогаћује могућности и за љубитеље музике и за љубитеље стрипа.

Главни део програма је и ове године посвећен гостовању угледних аутора из Италије као што су Кристијано Спадевекија, Валтер Вентури и Клаудио Кјавероти, као и Србије међу којима су Боб Живковић, Марко Сомборац, Миодраг Ивановић, Леонид Пилиповић, Златко Миленковић, Миливој Костић, Велибор Станојевић и Стефан Катанић. Уз њих гостују и стручњаци за стрип Илија Бакић, Зоран Стефановић, Урош Смиљанић, Никола Драгомировић, Милан Јовановић, Владимир Милошевић и Андрија Михајловић.

Први програм Крагујевац Комикона биће одржан у Новом Саду, у четвртак 22. јуна, где ће клуб „Црна овца“ угостити уметнике, стручњаке и публику (17.00–20.00).

Главни део програма ће затим бити у Крагујевцу на Ђачком тргу, од петка 23. јуна у 17:00 часова, до недеље 25. јуна у 12.00 часова. У програму су, осим културно важних трибина, промоција издања и цртања посвета, укључене и многе друге делатности — изложбе, стварање уличне уметности, продаја издања и конкурси. Тако ће се овде године одржати и конкурс за стрип „Крагујевачки победник“, конкурс за најбољу фотографију Крагујевац Комикона 2017, али и конкурс за најбољу илустрацију Загора.

У суботу ће у Крагујевцу бити одржана и годишња скупштина Удружења стрипских уметника Србије. Биће представљена национална стратегија за стрип у Србији, као и Центар за уметност стрипа, програмска јединица коју је „Свет стрипа“ утемељио у априлу ове године заједно са Домом омладине Београда и Удружењем стрипских уметника Србије.

Биће одржане четири изложбе — „Путујућа изложба речи“ чије су ауторке Михаела Мирон, Миља Вуковић и Ирена Марјановић Цветковић, изложба графита Бобана Милосављевића, изложба полазника Школе девете уметности „Свет стрипа“ и изложба фотографија из архиве Крагујевац Комикона.

Уличну уметност посвећену Таличном Тому урадиће академски уметник специјализован за поље просторне визуелизације Миливој Костић.

Своја издања и предмете излагаће познате издавачке куће: Весели четвртак, Алан Форд, Дарквуд, Комико, Макондо, Форма Б, Чаробна књига, Бесна кобила, Еверест медиа, Модести стрипови, Спотер Сова и Свет стрипа.

Фестивал се у недељу 25. јуна, премешта у Београд, где ће се у Дому омладине Београда, у оквиру програма Центра за уметност стрипа, страни и домаћи уметници представити публици и познаваоцима главног града (15.00–19.00 часова). •

Крај саопштења

Текст је под слободном лиценцом Creative Commons: Ауторство – Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International