SAOPŠTENJE POVODOM SPISKA JAVNIH LIČNOSTI OBJAVLJENOG NA SAJTU POKRETA „NAŠI“

Filed under: 2014,afirmator,broj-25-april-2014,info |

Srpsko književno društvo najoštrije osuđuje sastavljanje spiska umetnika, političara i drugih javnih ličnosti koji je krajem prošle nedelje objavljen na zvaničnom sajtu pokreta „Naši“ i pridržuje se protestima udruženja, organizacija i pojedinaca koji su se u međuvremenu oglasili i zatražili od nadležnih državnih organa da zaštite najosnovnija ljudska prava građana Republike Srbije.

Poražavajuće je da i u drugoj deceniji dvadeset i prvog veka u našoj zemlji postoje ljudi i organizacije koji nekažnjeno insistiraju na prebrojavanju i podeli građana na „podobne“ i „nepodobne“, „patriote“ i „izdajnike“. Svako sastavljanje bilo kakvog spiska nije ništa drugo nego prizivanje fašizma i ograničavanja ljudskih sloboda i prava, koje u krajnjoj konskvenci vodi direktnoj ugroženosti života i imovine „obeleženih“ i „nepoželjnih“.

Tražimo od državnih organa da hitno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima i apelujemo na sve političke stranke, udruženja građana, umetnička udruženja, umetnike, naučnike i sve ostale javne ličnosti da ovaj najnoviji pokušaj ugrožavanja ljudskih prava i sloboda iskoriste za iskrenu i odlučnu promociju svih vrednosti pluralističkog društva. Krajnje je vreme da se prekine sveopšta tabloidizacija javnoga govora i postigne konsenzus o neophodnosti najšire demokratske rasprave o svim problemima sa kojima se svih ovih godina suočavamo.

Uvažavanje i razumevanje suprotnog mišljenja jedan je od prvih uslova za stvaranje modernog i slobodnog društva. Srpsko književno društvo će uvek insistirati na odbrani dostojanstva i prava na slobodu mišljenja i govora ne samo svojih članova, već svih pojedinaca i grupa kojima su ova prava ugrožena.

Upravni odbor SKD

u Beogradu

31.03.2014.