Saopštenje Omladinskog centra CK 13

Filed under: afirmator,broj 01 - april 2012,broj 10 - januar 2013,društvo |

ck13logoAkcije SNP Naši: plakatiranje gradova spiskovima “izdajnika”, paljenje zastava, slanje saopštenja – koje se poslednjih dana sprovode u Novom Sadu i drugim mestima direktna su manifestacija nacionalističkih, klerofašističkih politika, nasilja i poziva na linč onih koje je pomenuta skupina prepoznala kao “izdajnike”. Stvaraje klime straha i mržnje u Novom Sadu pogoduje razvijanju još težih oblika direktnog nasilja. To se mora nazvati pravim imenom. To je klima fašizma.

U subotu, 12. januara 2013. u večernjim satima, pripadnici SNP Naši plakatirali su i kapiju Omladinskog centra CK13, fotografisali svoju akciju i narednog dana poslali saopštenje o sprovedenom činu.

Omladinski centar CK13 podseća sve ljude da je pravljenje spiskova nepoželjnih, drugih, drugačijih, tzv. izdajnika, stranih plaćenika, antisrba… – fašistički čin. On direktno poziva na istrebljenje onih koje ova i slične profašističke skupine prepoznaju kao problematične i nepoželjne.

Omladinski centar CK13 poziva sve ljude da osude ovakve i slične akcije, da ne pristanu na govor mržnje, zastrašivanja, pravljenje spiskova, pozive na linč – da ne pristanu na sprovođenje fašizma.

U proteklih šest godina Omladinski centar CK13 svojim programima i akcijama insistira na borbi za svet jednakih mogućnosti, na nepristajanju na diskriminaciju i nasilje, na borbi protiv svih oblika isključivanja – na borbi protiv svih oblika i elemenata fašizma u savremenom društvu.

Omladinski centar CK13 apeluje na nadležne da protiv ovakvih i sličnih akcija i organizacija preduzme adekvatne mere, u cilju očuvanja bezbednosti svih ljudi, kako u Novom Sadu, tako i šire. Ovom prilikom takođe ističemo da mlake i neadekvatne reakcije nadležnih institucija i javnosti nipošto nisu prikladan odgovor na ovakve akcije. Izostajanjem reakcije, apatijom, umerenošću u osudi i preispitivanjem legitimiteta istih – daje im se na značaju.

Omladinski centar CK13 okuplja i sarađuje sa stotinama i stotinama ljudi iz Novog Sada, Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, gotovo cele Evrope, Amerike, Japana…, zato što verujemo da je važno biti otvoren, da je važno komunicirati – zato što nismo sami.