Sanda Hančević: The Bitch from Hell

Filed under: afirmator,broj 18 - septembar 2013,edicija "relacije",poezija i proza,proza |

zena2Petak je dan za metak. To svaka pametna cura zna.

To znaju čak i kokoši iz Nininog ureda, a vjerojatno i jedini prisutni predstavnik jačeg spola koji upravo priča masni vic i napadno bulji u njen dekolte. Ona raskopčava još jedno dugme, kao slučajno, jer njuši mu feromone. Najradije bi pobacao stvari sa stola i uzeo je tu, naočigled svih. Ali ipak rade u uzornoj firmi. I čovjek je uzoran zaposlenik; otac troje djece. Zato Nina sluti: jedno dugme je dovoljno. Točno toliko mu treba da preživi do povratka kući i navali na ženu. I gospođi je petak, uostalom, neka se veseli.

U 16:10 portir otvara besprijekorno čista staklena vrata i uvlači ključ u bravu. Nina na izlazu lovi taksi. Vozač ignorira ćelavog debeljka koji je dignuo ruku prije nje i parkira ravno ispred para dugih nogu u finim mrežastim čarapama. Ona se zavaljuje na zadnje sjedalo i pali cigaretu, usprkos ofucanoj naljepnici ..ala što ne pušite. Stari baca komentar, Nina ga hvata na volej. Sise u retrovizoru argumentiraju njen stav.

Nedavno je kupila stan blizu centra. Veliki, novi, u finoj zgradi, na petnaestom katu. S prozora vidi glavni trg i katedralu i smatra se povlaštenom. Izuva cipele, toči konjak. Kristalni čep zvonko klizne u bocu. Ritualno će se počastiti još jednom cigaretom, a potom otići pod tuš. Zbog mirišljave ružičaste pjene osjeća se kao Venera. Divno tijelo ima! Obline su joj kao isklesane, koža glatka poput stakla. Prava je šteta što je tako često sama. Odlučuje zato nakon večere izaći i naći nešto muško. Bira haljinu, bira cipele, bira šminku. Ogledalo se topi od miline.

–  Snjeguljica je goli kurac – priznaje joj odraz.

Dok nabada potpeticama po svjetlucavom mraku ulice, začuje iza sebe šapat. Nina Svinjetina. Stane kao ofurena. Možda joj se učinilo? Okrene se i uvjeri da je ne prati nitko. Uostalom, čula bi mu korake, zar ne?! Ponovo nabaci gard kučke, isturi dupe i krene dalje.

Nina Svinjetina.

Sad već nema mjesta sumnji: ili je netko prati, ili je prolupala pa čuje glasove koji ne postoje. Ukopa se na mjestu par sekundi i upre pogled duboko u mrak. Astigmatizam je zbunjuje. Zbog njega sjene titraju i mijenjaju konture. Čak joj se učini da vidi neku siluetu kako bešumno klizi prema njoj. Nalet adrenalina natjera na uzmak, pa se žustrim korakom uputi prema svjetlu.

Nina Svinjetina.

– Koji kurac?!! – prodere se u mrak. Širom otvorenih očiju pokuša locirati manijaka koji je prati. I što uopće hoće?! Neka dođe, neka samo dođe i zabit će mu štiklu u jaja!

Dok stoji tako stisnutih šaka i bulji u tamnu stranu ulice, osjeti kako joj se haljina lijepi uz mokra leđa, a pod pazuhom probija znoj. Toliko je bijesna zbog toga da više niti ne misli na strah.

U istom trenu iz mraka izroni On.

– Oh, Bože! – izusti Nina to ime uzalud i shvati da joj mjehur popušta.

– Ne budi smiješna – naceri se došljak, a u lijevom mu oku zaiskri čudan sjaj.

Strah potpuno iščezne.

– Otkud znaš za onaj nadimak?

– Ja znam sve o tebi. Bila si prištavo djevojče s oblinama na krivim mjestima. A brkove si dobila prije menstruacije – tu se iskesi zlobno. Nina se malko posrami, ali taj je osjećaj brzo prođe. Sad nema ni brkove, ni prišteve, a obline su joj besprijekorne.

– Istina. A tko je zaslužan za to? – upita On podrugljivo.

Umjesto odgovora, spustila se na koljena i počela mu otkopčavati hlače. Iako ga je jedva obujmila usnama, uspjela ga je progutati cijelog.

Nije svršio.

– Ovo je bilo bez veze – rekao je, odgurnuvši je – Očekivao sam da ćeš raditi na tome kad sam ti već dao tijelo božice. Što si mislila, da si ga dobila mukte?!

Njegov moćan bas zatresao je zgrade i čitav kvart zavio u mrak. Nina se grozničavo ozirala oko sebe, ali više ga nije vidjela. I dok se oprezno nastojala izgubiti i sama, nad gradom se nadvila oluja. Potrčala je kao sumanuta, boreći se s divljim naletima vjetra. Nije gledala kamo ide, ali instinktivno je slutila da se vraća kući. Kući! Samo na to je mislila, kako će ući u svoj krasni stan i sprati svu ovu grozotu sa sebe.

Struje i dalje nije bilo, pa je penjala svih petnaest katova, jedva dišući i proklinjući cigarete. Kad je konačno otključala vrata, doslovce se bacila na pod i ostala ležati u tami, na mekanom mirisnom tepihu, sve dok se bubnjanje srca nije potpuno smirilo. Uto je stigla i struja. Svukla je haljinu, čarape i gaćice i bacila ih u smeće. Bacila je i cipele; zaudarale su na urin. Otvorila je slavinu i pustila vodu u kadu, nakapavši u nju pola bočice lavandinog ulja. Trebat će joj da se smiri.

– Koja odvratna večer – pomisli i umalo se rasplače. Već računa da se odmah u ponedjeljak mora naručiti na relax masažu. Najbolje četveroručnu. Stane pred umivaonik i krene skidati šminku.

Pogled u ogledalo potpuno je paralizira. Trenutak prije negoli će izgubiti svijest, u sjećanje prizove lik debele prištave cure s brkovima. Gledala ju je ravno u oči.

sandaSanda Hančević rođena je 1973. u Splitu. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Lumbardi na otoku Korčuli.

Objavljuje stručne i popularno-znanstvene radove te piše kratke priče. Pobjednica je Pričiginovog natječaja za najbolju kratku priču 2010., gdje je s Oblačnom sobom osvojila Zlatnu bravuru. Objavljena joj je knjiga Priče iz dva škafetina u izdanju Naklade Bošković (Split, 2012.), a napisala ju je zajedno s Valerijom Jurjević. Na natječaju Gradske knjižnice Trogir, njezina je priča Kairos osvojila prvu nagradu žirija i uvrštena je u zbirku Priča se (p)o gradu (Gradska knjižnica Trogir, 2012.). Iste je godine, na natječaju Male performerske scene iz Zagreba, priča Pozdravi mir ušla u uži izbor i čeka objavljivanje u zbirci.

Priče objavljene u 2013. godini:

Zadnji modni krik – nagrada na natječaju Priče o kosi / Lush i Centar za kreativno pisanje

Mjesečeva kći – zbirka priča Suze za Velosa / Muzej grada Zenice

Prvi poljubac na Silvaniji – Marsonic 3 / Marsonikon, Slavonski Brod

Prsten – nagrada na natječaju MetaFORA 13 – Krimi ekspres / Knjižnice grada Zagreba