Samostalna izložba fotografija “Wonderful Photographic Site” Brendan Bannon

Filed under: afirmator |

Udruženje Art Balance iz Beograda najavljuje održavanje samostalne izložbe fotografija “Wonderful Photographic Site”, američkog fotografa Brendana Bannon-a, koja se realizuje uz podršku Američke ambasade u Beogradu.
Svečano otvaranje izložbe biće u subotu, 4. januara 2014. u Beogradu, u Galeriji Narodne banke Srbije, u 19:30 sati. Izložba će trajati do 11. januara, a održava se u okviru velikog međunarodnog projekta koji je u toku – Life Balance.
Brendan Bannon će biti gost u Beogradu desetak dana i srpskoj publici će se predstaviti ne samo u okviru izložbe, već i predavanjem otvorenog tipa – 9. januara biće organizovan razgovor sa njim, kroz koji će publika moći da se upozna sa njegovim iskustvima iz bogate prakse fotožurnaliste.

Evo šta Brendan kaže o svojim fotografijama u okviru izložbe “Wonderful Photographic Site”:
„Ovo su lične fotografije otrgnute s ruba fotožurnalističkih zadataka tokom poslednjih nekoliko godina u Keniji, Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Somaliji. Svako od tih mesta predstavlja složenu i brzo promenljivu stvarnost. Fotografije nam često pokazuju nešto sasvim drugo”.

Fotografisao je u Keniji, Južnom Sudanu, Somaliji, Sijera Leone-u, Nigeriji, Tanzaniji, Ugandi, Kongu…Zadaci su ga vodili u izbegličke kampove širom kontinenta, iza scena konflikta, na prvu liniju ekološke katastrofe i u jednostavne domove običnih ljudi. Njegova izložba “Wonderful Photographic Site” je lirska serija fotografija, nastala tokom zadataka na ovim mestima u poslednjih nekoliko godina. One su izbor uočenih trenutaka koji nude posmatraču složeniji i iznijansiraniji pogled na život u Africi, nego što to na tipičan način rade velike medijske kuće.

Brendan Bannon intenzivno radi u Africi od 2005. godine, kada je počeo da predaje fotografiju i pisanje tinejdžerima koji su ostali bez roditelja zbog AIDS-a. Radi fotografije za razne klijente, uglavnom novine, Agencije Ujedinjenih Nacija i Nevladine organizacije (NGO).
Interesovanje za fotografiju stekao je zahvaljujući svojoj majci, amaterskom fotografu sa mračnom komorom u kupatilu i svom ocu koji je aktivno učestvovao u razvoju njegovog interesovanja. Na formiranje određenog pristupa fotografiji dosta je uticalo njegovo lično iskustvo – bio je veoma mlad kada je preuzeo brigu o svojoj majci koja je obolela od multiple skleroze. Evo šta on kaže o tome: „Ja ne bežim od teških priča. Iskustvo koje sam stekao zbog brige o svojoj majci, pokazalo mi je jasno da iza svakog trenutka percipirane patnje postoji suštinska pobeda nad okolnostima. Gledam na živote ljudi kao na bezbroj smislenih odnosa, borbi protiv teškoća i postizanja malih pobeda.“
Radove je objavljivao u listovima: New York Times, Christian Science Monitor, The Daily Telegraph, Independent, Guardian, Monocle Magazine, KWANI, MacLean i drugim. Njegovi projekti su izlagani u umetničkim galerijama u inostranstvu i u Sedištu UN-a u New York-u i Ženevi. Trenutno radi na projektu koji se zove “Daily Dispatches” u saradnji sa piscem Mike Pflanz-om, koji istražuje brzi rast afričkih gradova.

office@artbalance.org

www.artbalance.org

 

 MSF patient Nyang " is incredibly resilient. His Knee was badly infected and  I'd ask him if there was pain and he'd answer smiling 'Yes!'" said his physician Dr. Swaminathan atthe MSF hospital in Lankien, South Sudan.   Južni Sudan

A young girl laughing in the  therapeutic feeding center in Lankien, South Sudan.  Južni Sudan 2

Rainfall gives children an opportunity to play at collecting water as it falls from the roofs of the MSF hospital in Lankien, South Sudan.   Južni Sudan 3

Gazel Bwisengo palying the Zylaphone in the therapeutic feeding unit at baraka Hospital. According to his father Leon "Gazel likes music so much that playing keeps him from crying even at home."  Demokratska Republika Kongo